Poarta Sărutului, victima neghiobiei din Primăria Tg Jiu și Ministerul Culturii
Poarta Sărutului, victima neghiobiei din Primăria Tg Jiu și Ministerul Culturii
InvestigatiiPovara Brâncuşi24 august 2012

Cârciumaru crește vaci la Centrul Brâncuși

O eventuală anchetă judiciară ar duce în mod cert la trimiterea în judecată a unor persoane cu funcții de decizie din Primăria Tg Jiu și Ministerul Culturii, vinovate că în mod deliberat au tolerat și nu au intervenit pentru a remedia avariile grave suferite de Poarta Sărutului, una dintre operele fundamentale ale lui Constantin Brâncuși, aflată la Târgu Jiu.

Document oficial, din februarie 2011: “Poarta Sărutului nu mai suportă încă o iarnă! ”

Pentru că Primăria Tg Jiu refuză abuziv,  în ultima perioadă, să elibereze documentele publice solicitate de noi, a trebuit să obținem pe alte căi înscrisuri de-a dreptul cutremurătoare. Potrivit documentului alăturat, la 28 februarie 2011, Primăria Tg Jiu informa oficial Ministerul Culturii în legătură cu starea deosebit de gravă a Porții Sărutului:
“(…) Problema importantă care a apărut este la acoperământul din plumb de pe lintoul Porții Sărutului, respectiv  fisuri, desprinderi și deformări pe o suprafață de aproximativ 50 % (…).
Revenim la starea Porții Sărutului, care ne îngrijorează în mod special. La întâlnirea din noiembrie 2010, seful proiectului de restaurare, dl. Aurel Botez, nu a fost prezent, dar raportul comisiei i-a fost transmis si am primit din partea domniei sale recomandările pentru aplicarea unei soluții provizorii de protecție pe parcursul iernii, recomandări pe care le-am pus în practică în luna noiembrie 2010, intervenția fiind făcută de sculptorul-restaurator Paul Popescu (membru al echipei care s-a ocupat de restaurarea componentelor din piatră în 2003). Practic, în toamna trecută, au fost îndepărtate acumulările de oxizi si pulberi neaderente, au fost curățate părțile din acoperământul de plumb afectate, sudate si – pentru mai multă siguranță – peste suprafețele sudate, au fost aplicate blindaje, sudate de asemenea cu cordon continuu. Pentru exemplificare, prezentăm fotografiile din Anexa 3. Accentuăm din nou faptul că lucrările care s-au făcut reprezintă o soluție provizorie având ca scop doar depășirea perioadei de iarnă în condiții de siguranță pentru monument. Ca pas următor, așteptăm de la proiectantul general un proiect foarte clar, dar și foarte urgent în ceea ce privește soluția definitivă, având în vedere riscurile la care este supus monumentul si pe care în acest moment nu le putem nici măcar evalua în ansamblul lor, o intervenție cât mai rapidă fiind imperios necesară.”

Deci, Primăria Tg Jiu recunoștea în februarie 2011 că Poarta Sărutului e într-o stare gravă care nu-i mai permite parcurgerea a încă unei ierni. În mod iresponsabil, timp de un an și jumătate, de atunci, nu s-a mai intervenit în niciun fel pentru restaurarea monumentului. Peste  Poarta Sărutului a mai trecut o iarnă si nu sunt semne că se vor remedia problemele în puținele luni rămase până la venirea unui nou anotimp rece.

Cârciumaru se spală pe mâini


Factori de conducere din Primăria Tg Jiu justifică maniera cretină în care e gestionat Ansamblul Sculptural “Calea Eroilor” de atâția ani spunând că, de fapt, Ministerul Culturii ar fi instituția obligată legal să restaureze operele. Potrivit Legii 127/1992, Ansamblul Brâncuși era declarat “bun de utilitate publică, de interes național”. Prin aceeași lege, se stabilea că “Punerea în valoare a Ansamblului monumental „CALEA EROILOR” constituie cauză de utilitate publică, de interes național. Guvernul va lua măsurile legale pentru realizarea lucrărilor.” Prin urmare, deși nu s-au descotorosit niciodată public de problematica Ansamblului Brâncuși, autoritățile locale nici nu și-au luat rolul în serios, prevalându-se că, la o adică, vinovat e guvernul.

Din momentul în care au știut și au informat Ministerul Culturii de situația gravă a Porții Sărutului, conducătorii Primăriei și ai Centrului Brâncuși ar fi trebuit să doarmă pe scările guvernului, până la obținerea aprobărilor și a fondurilor necesare restaurării. Fie vorba între noi, în ceea ce privește Poarta Sărutului, costurile pot fi acoperite din buzunarul propriu de orice cârciumar mai răsărit, fie el sau nu viceprimar sau membru al Consiliului Local Tg Jiu.

Ce au mințit în campania electorală candidații la postul de primar

Ultima dată, decidenții locali și-au amintit de Brâncuși în campania electorală. Edi Berca, primarul PDL pe care nici azi nu-l cunoaște nimeni, a molfăit ceva, dar nimic clar. Gigi Pecingină, primarul PPDD, și-a imaginat o pasarelă peste oraș. Adevăratul primar, Florin Cârciumaru, ne-a mințit însă cel mai detaliat: “Căutăm să modernizăm Calea Eroilor, de la Hotel Gorj, prin strada Constantin Brâncuşi până la Coloană. Prin acest program vom înlocui tot ce înseamnă stâlp aerian pentru alimentarea cu energie electrică, vom trece la alimentarea subterană pentru energie, toate cablurile vor fi introduse subteran, deci nu vom mai avea nici un cablu aerian, vom pava cu pavele toată Calea Eroilor, vom monta stâlpi pietonali mai deosebiţi faţă de ce a fost până acum şi de asemenea, pentru delimitarea trotuarelor nu vom mai folosi bordură. Vom pava la acel nivel şi trotuarul şi carosabilul, vom folosi culori diferite, dar vom monta stâlpi din fontă pentru delimitarea trotuarului. Vrem ca această cale să devină o alee pietonală. Vom monta mobilier corespunzător, adecvat zonei respective.”
Din păcate, a trecut campania, iar în Poarta Sărutului continuă să plouă. Edilii rămân senini, ca și cum pe pământ ar fi miliarde de porți ale sărutului.

De 38 de zile, Primăria refuză să furnizeze documentele de interes public solicitate

Dacă încerci să scurtcircuitezi din afara sistemului această nesimțire puturoasă, te lovești de un zid impenetrabil.  La 17 iulie a.c., cu peste o lună în urmă, i-am cerut primarului Cârciumaru documente de interes public referitoare la:

  • – corespondența purtată cu Ministerul Culturii în vederea obținerii avizelor și a fondurilor necesare restaurării;
  • – rapoartele de evaluare a stării Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor”, elaborate de diverși specialiști, precum și devizele ce cuprind costurile estimative de restaurare;
  • – documentele contractuale încheiate de Primăria Tg Jiu cu diverși specialiști, în vederea restaurării Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor”;
  • – calendarul evenimentelor din 2012 ale Centrului Municipal de Cultură și Artă “Constantin Brâncuși” și documentele prin care a fost aprobat și/sau modificat; pentru evenimentele desfășurate am cerut să se precizeze costurile aferente, iar pentru evenimentele viitoare costurile estimative;
  • – stadiul organizării concursului pentru desemnarea directorului Centrului Municipal de Cultură și Artă “Constantin Brâncuși”, data estimativă de desfășurare și condițiile de participare la concurs.
  • – fișele posturilor existente în prezent la Centrul Municipal de Cultură și Artă “Constantin Brâncuși”.

La data redactării acestui text se împlinesc 38 de zile de la depunerea solicitărilor de informații publice. Dinspre Primărie, nici un răspuns. Ca și cum i-aș fi întrebat câte stele sunt pe cer… De altfel, nici nu prea are cine să-mi răspundă, având în vedere că primarul Cârciumaru a colectat la Centrul Brâncuși tot felul de telenoveliste eșuate. Este genul de subordonat ideal: semi-imbecil, fără puncte de vedere, care trece total neobservat.

La trei luni de la demisia lui O. Popescu, nici vorbă de un nou concurs și un nou director

Deși fostul director al Centrului Municipal de Cultură și Artă “Constantin Brâncuși” a demisionat la 10 mai 2012, după peste trei luni Primăria Tg Jiu nici măcar nu a anunțat data concursului pentru desemnarea noului conducător al direcției respective. Refuzul de a-mi comunica data aproximativă de organizare a concursului și condițiile de participare reprezintă încă o dovadă a dezinteresului cu care este privită această direcție de către conducerea Primăriei Tg Jiu.
Vom reveni.
Notă:
Dintr-o eroare de redactare, în numărul trecut al GORJNEWS am anunțat că domnul primar Florin Cârciumaru crește capre la Centrul Brâncuși. Le-am studiat mai atent și, între timp, am constatat că sunt vaci în toată regula.

6 COMENTARII
  • Horia Muntenus 24.08.2012 la ora 12:29 pm
    Aduc la cunoștiința cititorilor dumneavoastră faptul că nici mie nu mi s-a răspuns din partea Centrului ”Constantin Brâncuși” la întrebările trimise la începutul lunii iulie. Este rușinos felul în care e tratată presa acolo, la Târgu Jiu. Directoarea Centrului se comportă mizerabil, indolent, mințind. O numesc pe ADINA ANDRIȚOIU. Nu doar că nu are nici o legătură cu marele sculptor, nu doar că nu are nici un fel de prețuire față de artă, față de cultură, dar este intoxicată de indiferență, are bube din pricina obrăzniciei. Priviți-i atenți obrazul. Are pete pe el - petele de indiferență față de Brâncuși. Este o femeie cu obrazul pătat. Ce cauți ”doamnă” acolo cocoțată? Fie-ți rușine și pune-te pe gânduri și pleacă de acolo!” Repede. Repede, repejor! Cine te-a cocoțat acolo? Dă-te jos! ADINA ANDRIȚOIU, dă-ți demisia! Fă! Adina Andrițoiu, fa!
  • Horia Muntenus 24.08.2012 la ora 12:44 pm
    http://www.petitieonline.ro/petitie/restaurarea_de_urgenta_a_coloanei_fara_sfar_it_i_a_portii_sarutului-p36589059.html
  • andrei 30.08.2012 la ora 15:11 pm
    Carciumaru la puscarie!
  • tutu dan 30.08.2012 la ora 15:13 pm
    Domnul primar Carciumaru poate sa faca orice mizerie ca nu o sa-l traga nimeni la raspundere.
  • andrei pop 30.08.2012 la ora 15:17 pm
    Ne-am saturat pana peste cap de acest carciumar!
  • contributoru 04.09.2012 la ora 21:39 pm
    Atunci,ia de la Basescu.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.