Poiana fără narcise, dar cu mărăcini, pamperși, pet-uri și alte gunoaie
Poiana fără narcise, dar cu mărăcini, pamperși, pet-uri și alte gunoaie
Investigatii4 mai 2012

Mulțumim din inimă autorităților locale, pentru noua “investiție” de la Preajba!

Poiana Narciselor, de la Preajba, constituie una dintre perlele veritabile ale Gorjului, care, în loc să fie ocrotită cu sfințenie și pusă în valoare, a fost transformată într-un rai al gunoaielor și mărăcinilor.
Dacă Poiana Narciselor s-ar fi aflat în centrul Târgu Jiului, cât mai aproape de Primărie, ar fi fost stropită și măturată în fiecare zi, de ochii lumii. Incompetența și nepăsarea autorităților locale au adus, însă, acest loc altădată mirific în pragul dispariției.

Cititor GORJNEWS: “prin neglijență și nepăsare ne batem joc de un bun lăsat de Dumnezeu”

Deunăzi, un cititor al Ziarului de Investigații GORJNEWS ne  scria așa: “Astăzi am fost să vizitez Poiana Narciselor din cartierul Preajba Mare și am fost oripilat de imensitatea mărăcinișului ce a cotropit efectiv acest minunat dar de la Dumnezeu. Este efectiv urât, foarte urât cum se prezintă această zonă, pe care alții nu o au și noi nu știm să o prețuim așa cum se cuvine. Păcat. În acest perimetru este efectiv plin de mărăciniș și tot felul de arbuști, ceea ce în mod normal ar trebui să fie o oază de frumos și puritate, acum este efectiv o ruină și o paragină. Nu se poate ca prin neglijență și nepăsare să ne batem joc de un bun lăsat de Dumnezeu, care pe lângă operele lui Brâncuși ar trebui să fie un crâmpei din cartea de vizită a acestui oraș.
Domnule primar Florin Cârciumaru, o să veniți peste puțin timp să cereți voturile târgujienilor… Cred că trebuie să fiți mai atent. Sunt o mulțime de lucruri ce vă scapă.”

Poiana Narciselor, fără narcise, dar cu mărăcini, pamperși, pet-uri, resturi menajere și șerpi

Ce am găsit la fața locului depășea cu mult sumbra descriere a cititorului nostru: întreaga zonă a Poienii Narciselor, arată ca o vastă ghenă de gunoi. De la geamuri sparte, pamperși pentru copii, resturi menajere și pet-uri până la șerpi ce mișună printre ele.  În rest, mărăcini și foarte – foarte puține narcise.

Celelalte poiene cu narcise din țară sunt rezervații naturale. A noastră, nu!

Poiana Narciselor de la Preajba merita un statut aparte și măsuri speciale de protejare și punere în valoare. Edilii Târgu Jiului au făcut câțiva pași în acest sens, și s-au oprit, inexplicabil, opriți parcă de un blestem. În 2007 s-a adoptat o hotărâre “privind aprobarea declarării de către Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a ariei naturale protejate în suprafaţă de 5,5 ha, teren situat în Târgu-Jiu, localitatea componentă Preajba, județul Gorj, cu denumirea de <<Poiana Narciselor – Preajba>> ca rezervaţie naturală.”

Hotărâri de consiliu local adoptate de ochii lumii și nepuse în aplicare. Agenția de Protecția Mediului Gorj n-are habar că Poiana Narciselor a fost declarată arie naturală protejată

Deci, prin acel text aprobat de consilierii locali, Poiana Narciselor fusese declarată drept arie naturală protejată. Pentru a și beneficia de măsuri de protecție speciale, mai era necesar doar un aviz de la Agenția de Protecția Mediului Gorj. Care nu a venit nici până azi, reprezentanții acestei instituții susținând că, la patru ani de la emitere, acea hotărâre de consiliu local nu le-a fost comunicată!!!

Somnul de peste zi e foarte dulce la Primăria Târgu Jiu

Bine, în coada textului de hotărâre sunt înșirate, clar, structurile ce ar fi trebuit să asigure punerea sa în aplicare: Direcţia Administraţie Publică Locală,  Direcţia  Publică de Patrimoniu, Serviciul Agricol şi Serviciul Urbanism. Se pare, însă, că somnul de peste zi e cel mai dulce la Primăria Târgu Jiu și durează de foarte mulți ani.

Pomul stă în aer și Garda de Mediu în … pom

În legătură cu gunoaiele ce sufocă narcisele, la Preajba, reprezentanții Agenției de Protecția Mediului au susținut că problema e de competența Gărzii de Mediu. De la conducătorul acestei structuri, comisarul-șef Ovidiu Ilie am primit un răspuns șablon: “n-aveam de unde cunoaște această situație. Mâine dimineață trimit o echipă de control acolo.”

În conferința de presă a Primăriei Târgu Jiu s-a anunțat, cu surle și trâmbițe, Sărbătoarea Narciselor. Care narcise?

În tonul foarte festivist, specific Primăriei Târgu Jiu, am fost anunțați că la sfârșitul acestei săptămâni la Preajba se organizează Sărbătoarea Narciselor. Toate bune și frumoase, dar care narcise? Se dovedește, astfel, crudul adevăr că cei de la Primărie trec odată pe an prin Poiana Narciselor, deși această zonă merită un tratament cu totul și cu totul aparte.

Întrebări firești

  • Cine din Primăria Târgu Jiu e vinovat de necomunicarea hotărârii de consiliu local către Agenția de Protecția Mediului?
  • Dacă tot nu se aplică și se pitulă prin sertare, la ce bun să se mai adopte hotărâri de consiliu local?
  • N-ar fi mai bine să se sară peste ședințele de consiliu local, direct la chiolhanele de după?
  • Când a călcat ultima dată în zona Poienii Narciselor ultimul picior de specialist de la Primăria Târgu Jiu și ce măsuri a dispus?
  • Ce polițist de la Poliția Locală condusă de urmăritul penal în mai multe dosare penale Ion Tudor a trecut prin zonă, când, ce sancțiuni a aplicat și cui?
  • Dacă s-ar desființa Garda de Mediu, ar suferi cineva în afară de paraziții din interior?
  • E adevărat că gunoaiele au fost aruncate de contracandidații lui Cârciumaru, pentru a-l coborî de la 95 la 94 la sută în intențiile de vot?
2 COMENTARII
  • Gore 07.05.2012 la ora 9:21 am
    Si multe ambalaje de prezervative printre narcise... ati uitat sa mentionati...
  • anonim 08.05.2012 la ora 18:43 pm
    propun interzicerea balciului anual in aceasta zona.este luata cu asalt de zeci de ani de toti cheflii.romanii au ajuns un popor fara educatie ,lipsit de bun simt si lipsa de respect ptr. tot ce-l inconjoara.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.