Politicienii au o problemă: Ion Săvoiu, președintele Forței Civice Gorj
Politicienii au o problemă: Ion Săvoiu, președintele Forței Civice Gorj
OpiniiUltra - Scurte14 aprilie 2014

Cu aproape două luni în urmă, Mihai Răzvan Ungureanu, președintele Forței Civice, cel aflat în ultimul sondaj IMAS pe locul doi, la doar câteva procente de Victor Ponta, a venit la Târgu Jiu și l-a instalat ca președinte al organizației județene pe Ion Săvoiu, un om politic cu experiență în diaspora, și care cochetase anterior, în țară, cu Partidul Democrat  Liberal.
La început mi-am imaginat că Săvoiu este o apariție meteorică în urbea noastră, un aventurier venit să-și garnisească CV-ul cu o candidatură la Senat în județul lui Ponta, sau să lege ceva afaceri, în virtutea statutului de lider politic local al unui partid în plină ascensiune, în legătură cu care se speculează acum că este posibil să dea viitorul președinte al României, MRU fiind cel mai bine poziționat dintre candidații Dreptei.
Încet – încet, această prejudecată mi-a fost spulberată de pașii concreți făcuți de Săvoiu în spațiul public. În primul rând, nu s-a repezit să-și garnisească partidul cu dinozauri locali reșapați și compromiși, care trecuseră pe la toate structurile politice posibile și imposibile și se iubiseră și se urâseră, deopotrivă, deja, cu toți politicienii locali. În schimb, l-a cooptat pe Iulian Țimpea, fost redactor – șef la GORJ TV,  un tânăr mobilat cu de toate și, mai ales, cu modestie și mult bun simț.

Apoi, Săvoiu a inițiat, public, un demers esențial pentru sănătatea democrației din Gorj: a cerut tuturor partidelor de opoziție să se așeze la masă pentru a stabili un candidat comun pe care să-l susțină pe postul vacantat pe Colegiul 5 Senat. Toți liderii județeni au fost de acord, verbal. Dar atât. În realitate, propunerea lui Săvoiu îi dezavantaja clar. De ce? Pentru că fiecare voia să își negocieze singur blatul cu PSD. Un candidat unic însemna, de pildă, să se alinieze toate partidele în spatele unui politician necompromis și cu potențial de senator, ca Marcel Romanescu, să facă o campanie pe bune și să bată partidul lui Ponta chiar “acasă” la premier. La doar câteva ore după ce i-a promis lui Săvoiu că se bagă să susțină un candidat unic, liderul PDL Dan Vâlceanu l-a anunțat ca și candidat al partidului său pe Liviu Cotojman, primarul de la Roșia de Amaradia. Cotojman e un băsist convins, care a ridicat comuna sa natală, ca primar, și care nu merita un eșec rușinos ca acela care se preconizează pe 25 mai. Or lipsa de maturitate politică, or perspectiva de a negocia el direct ceva fonduri pentru comună, cu Ion Călinoiu, după arhi-uzitatul model Ciocea,  l-au făcut să accepte candidatura. La PNL lucrurile stau mai urât. Dian Popescu l-a împins ca și candidat pe Mihai Mazilu, după ce și el agrease propunerea lui Săvoiu. Mazilu e victimă sigură, deși, teoretic, are în spate foarte mulți primari liberali pe Colegiul 2, pentru că este cercetat în mai multe dosare penale și, deci, foarte șantajabil.
Nefiind foarte acomodat cu practicile politicienilor din Gorj, Săvoiu, propunându-le o alianță anti-PSD nu a dorit să-i devoaleze ca slujitori ai PSD-ului pe ceilalți lideri ai partidelor de opoziție. Dar asta s-a întâmplat.
De cealaltă parte, sursele mele relatează că oamenii PSD-ului din instituții cheie lucrează de zor pentru a definitiva dosarul lui Săvoiu întrucât, spre deosebire de omologii lui din opoziție, ușor de domolit, Săvoiu nu pare genul de politician teleghidabil. Dacă Vâlceanu și Berca, de pildă, ne-au obișnuit cu amenințări la adresa PSD-ului care rămân la stadiul de vorbe, iată că Săvoiu, cel puțin pentru moment, pare să-și urmărească foarte meticulos țintele. Cu o lună în urmă a cerut mai multor instituții centrale dosarul complet al D.N. 66, fiind interesat să vadă câți bani s-au plătit până acum, pe ce lucrări, dacă s-au decontat lucrări fictive, care sunt firmulițele în beneficiul cărora a fost ciopârțit contractul dintre CNADNR și firma spaniolă COMSA SAU, ale cui sunt acele firme și ce rol joacă lideri locali, precum Călinoiu și alții, în batjocorirea continuă a gorjenilor ce se deplasează pe acest drum “european” dintr-un hârtop în altul. CNADNR nu i-a răspuns și, imediat, Săvoiu a anunțat că se va adresa justiției, atât în contencios administrativ, cât și în penal.
Nu mai departe de săptămâna trecută, Săvoiu a achitat, indirect, salariile la Pandurii, după ce Prunariu declarase unui ziar de casă că până luni, 14 aprilie, se vor plăti doar salariile pe februarie. Ieșirea publică a lui Săvoiu prin care s-a tras un semnal de alarmă asupra situației financiare confuze de la Pandurii l-a forțat pe Laurențiu Ciurel să vireze de la CEO către Pandurii banii necesari. La fel, după ce Săvoiu a fost singurul om politic local care a blamat echiparea Pandurilor în culorile PSD-ului, la meciul cu Astra, această gafă impardonabilă nu s-a mai repetat.
Întrucât acționează într-un mod cu totul și cu totul diferit, lăsând să se vadă că, cel puțin pentru moment, acționează în interesul omului de rând, Săvoiu se detașează net în spectrul politic local. Rămâne de văzut cine, unde, cum, când și cu ce preț îl va opri pe Ion Săvoiu.

1 COMENTARII
  • Cosmin Constanta 14.04.2014 la ora 19:34 pm
    Mult succes dl Timpea, si felicitari dl Savoiu pentru alegere !
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.