Ponta a primit bani de la Turceni și Rovinari, după ce l-a turnat pe Voiculescu
Ponta a primit bani de la Turceni și Rovinari, după ce l-a turnat pe Voiculescu
InvestigatiiUltra - Scurte18 august 2014


Lui Victor Ponta i s-a făcut loc, alături de Casa de Avocatură Șova, între “băieții deștepți” care s-au îmbogățit din contractele suspecte încheiate cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, doar după ce a dezvăluit public că Dan Voiculescu câștiga un miliard pe zi tranzacționând energia cumpărată ieftin din Gorj. Imediat după aceea, Casa de Avocatură Șova, în cadrul căreia Victor Ponta activa ca senior – partener, a primit milioane de euro de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, în schimbul unei asistențe juridice îndoielnice.
Mai mult, se pare că primul contract a fost semnat de Casa Șova cu Complexul Energetic Turceni, chiar în timp ce Victor Ponta investiga activitatea colosului energetic, ca membru al unei comisii parlamentare de anchetă, constituite la solicitarea sa expresă!
voiculescu si seres
În 2006, Ministerul Economiei era condus de Partidul Umanist din România, prin Codruț Sereș, una dintre păpușile lui Dan Voiculescu. Dorind să schimbe directorii de la complexurile energetice Turceni și Rovinari și să pună oameni supuși total lui Voiculescu, Sereș a comandat un control la sânge privind contractele prin care așa-numiții “băieți deștepți” cumpărau energie la prețuri infime, din Gorj, și o revindeau altor societăți ale statului, gen Electrica, la tarife uriașe.
Imediat ce a primit raportul privind acel control, Sereș a anunțat că va schimba directorii complexurilor energetice, dar a refuzat să dezvăluie public care sunt “băieții deștepți” implicați în tranzacționarea cu energie de la Turceni și Rovinari. Raportul indica un prejudiciu de circa 15.000 de miliarde de lei!
victor ponta

Ponta despre Voiculescu: „Câștigă un miliard de lei net pe zi din energia cumpărată de la Turceni și Rovinari, în timp ce angajații sunt disponibilizați”

Tot în 2006, Victor Ponta se afla la primul său mandat de deputat de Târgu Jiu. Pe fondul refuzului lui Sereș de a face public raportul corpului de control, Ponta a dezvăluit că documentul este ținut “la secret”, deoarece Dan Voiculescu, șeful de partid al ministrului Economiei, câștiga zilnic un milliard de lei net cumpărând ieftin energie de la Turceni și Rovinari și vânzând-o, apoi, către diverși consumatori. Într-o conferință de presă “fulminantă”, din 31 mai 2006, Ponta a declarat că “în timp ce combinatele Turceni și Rovinari disponibilizează angajați, exact ministrul Codruț Sereș aprobă contracte preferențiale acordate prin negociere directă, și nu prin licitații, cu firmele controlate de Voiculescu și de fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu.” Cu același prilej, Ponta a cerut și înființarea unei comisii parlamentare de anchetă.
ponta despre voiculescu

 Voiculescu despre Ponta: “Un diletant! E străin de ce se întâmplă în România!”

În replică, Voiculescu a negat tot și l-a catalogat pe Ponta drept “un diletant care nu știe că piața energiei s-a liberalizat! Nu știu ce pregătire are domnul Ponta, dar dovedește că e străin de ce se întâmplă în România!”.

voiculescu despre ponta Comisia lui Ponta n-a găsit nimic ilegal

Consultând site-ul Camerei Deputaților am constatat că, timp de zece ani, Ponta n-a avut nicio interpelare referitoare la complexurile energetice din Gorj. L-am găsit, însă, ca membru al Comisiei de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economiei și Comerțului, înființată în decembrie 2006.
comisia de ancheta
Această comisie a evaluat tranzacțiile ilegale de energie de la Turceni și Rovinari până le-a mușamalizat pe deplin, Victor Ponta pierzându-și tot elanul de justițiar cu care se răsculase împotriva lui Dan Voiculescu.
Site-ul Camerei Deputaților nu prezicează când și-a încetat activitatea comisia parlamentară din care făcea parte Victor Ponta. Cert este că la puțin timp de la înființarea acelei comisii, Casa de Avocatură Șova, în cadrul căreia Victor Ponta activa ca senior – partener, a semnat un prim contract de asistență juridică cu Complexul Energetic Turceni. Potrivit DNA, atât acest contract cât și următoarele au fost încheiate „prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară.”
În context, sunt indicii că în timp ce investiga, ca membru al comisiei parlamentare de anchetă, contractele „băieților deștepți” cu complexurile energetice din Gorj, Victor Ponta a devenit el însuși beneficiar al unor astfel de contracte. 
Legătura directă dintre Ponta și Casa de Avocatură Șova, deși negată vehement și incoerent de Dan Șova, rezultă chiar din declarația de interese din 2007 a actualului premier.
declaratia de interese
Mai mult, lucrurile devin și mai clare după ce observăm că Ponta n-a câștigat niciun ban ca avocat înainte ca complexurile energetice din Gorj să înceapă să îndese milioane de euro în conturile Casei de Avocatură Șova.
Potrivit declarațiilor de avere ale premierului, primii bani, ca avocat, i-a câștigat în 2007, anul în care a debutat relația comercială dintre Casa Șova, Complexul Energetic Turceni și, respectiv, Complexul Energetic Rovinari.
ponta bani din avocatura 2007 Dacă în 2007 Ponta a câștigat, la vedere, peste 4,7 miliarde lei vechi, în 2008, an în care Casa Șova a continuat să „asiste juridic” complexurile energetice, Ponta a câștigat aproape 8 miliarde de lei vechi!
ponta_2009
laurentiu ciurel
Reamintim că printre cei urmăriți penal de DNA în Dosarul Șova se numără și Laurențiu Ciurel, fostul vicepreședinte al PSD Gorj, unul dintre semnatarii contractelor cu Casa Șova, din partea Complexului Energetic Rovinari. În contrapartidă, Ponta l-a impus pe Ciurel ca manager „apolitic” al Complexului Energetic Oltenia, funcție pe care o deține și în prezent.
 

2 COMENTARII
  • justitiarul 21.08.2014 la ora 9:31 am
    Felicitari dle Daju pt articol!!! speram ca procurorii DNA sa toata gasca lui Ciurel!!!! inclusiv Carciumaru, Calinoiu care au nenorocit destul acest judet!!!!! Inclin sa cred ca latul se strange...
  • Nasul TV » BOMBA ZILEI! | Ponta a 15.03.2015 la ora 18:30 pm
    […] Sursa: gorjnews.ro […]
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.