Povara Brâncuşi: Ansamblul de la Târgu Jiu, pe mâna a doi iresponsabili – Cârciumaru şi Buliga
Povara Brâncuşi: Ansamblul de la Târgu Jiu, pe mâna a doi iresponsabili – Cârciumaru şi Buliga
InvestigatiiPovara Brâncuşi22 martie 2010

Restaurate în 2003, în baza unui împrumut de la Banca Mondială, operele din piatră ale Ansamblului Sculptural „Calea Eroilor” prezintă astăzi grave avarii, produse de prostia, indolenţa, abuzurile şi neglijenţele în serviciu ale unor oameni mici, plătiţi din bani publici ca să urineze pe Brâncuşi.

Nu mai am nicio îndoială: dacă nu toţi, foarte mulţi dintre cei care decid astăzi, la Târgu Jiu, soarta Ansamblului Sculptural „Calea Eroilor” sunt iresponsabili.
1. Primarul Florin Cârciumaru. Subinginer de întreprindere la bază, calificat ulterior, la grămadă, ca doctor inginer, nu are nici capabilităţi înnăscute, nici dobândite pentru a conştientiza că patronează manelist, din anul 2000, oraşul lui Brâncuşi. Pe harta turistică a României, Târgu Jiul e trecut cu litere foarte mici. Oraşul s-a manelizat şi umplut de betoane şi buticuri anapoda, împotriva Axei Brâncuşi. Primarul a fost capabil să îndatoreze oraşul – pe câţi ani nu spune nimeni, secret de stat – 300 miliarde de lei vechi, pentru a-i transforma centrul, ce taie perpendicular Calea Sacră a Artei Moderne, într-o hidoşenie greu de descris. Dacă până deunăzi îl puteai simţi pe Brâncuşi la Târgu Jiu respirând, de când Cârciumaru a dat centrul pe mâna unui arhitect căruia îi plouă rău de tot în mansardă, Constandin se sufocă şi s-ar da dus de-aici în orice altă parte.
Deşi e obligat prin Legea 422/2001 să asigure paza şi protecţia Ansamblului, Cârciumaru n-are nicio treabă şi îl doare fix în cot. Masa, Scaunele şi Poarta sunt păzite cu totul şi cu totul formal. Primarul le-a  dat în grija poliţiei comunitare, un serviciu public manageriat atât de dezastruos, încât comunitarii au ajuns să se păzească pe ei înşişi, fiind scoşi de pe piaţa reală de firmele private. Astăzi, poliţia comunitară a colonelului Ion Tudor a ajuns o gaşcă în slujba primarului, alcătuită din băieţi buni la toate. Comunitarii care ar trebui să păzească sculpturile din piatră, ori sunt reduşi mintal, ori nu s-a milit nimeni de ei să le povestească ce păzesc ei acolo, ce sunt pietrele alea de se pupă oamenii când trec pe sub ele.
Ca să vă lămuriţi că tonul articolului este totuşi blând, vă poftesc să degustaţi priveliştea surprinsă ieri, în parcul central, şi care se repetă în fiecare zi, de ani şi ani, cu efectele dezastruoase de rigoare, detaliate mai la vale. Un retardat ce cântărea bine peste un qintal (pentru to’arăşu’ doftor Cârciumaru, care este şi nu i-a plăcut cartea, de mic, special: un qintal înseamnă 100 de kile), stătea cu curu pe unul din Scaune.

Ceva mai încolo, un comunitar combina la o comunitară, şi pe amândoi – fără a fi primari – îi durea la fel de tare în cot de Scaunul ce se fărâmiţa sub curul namilei, în câmpul lor vizual. Din când în când, comunitaru’ trăgea cu ochiul, areactiv, spre un cavaler care încălecase Masa Tăcerii şi domnişoara cu flanelă roşie.

Pentru că destui se vor grăbi să spună că cele două fotografii sunt făcute la interval de cel puţin un an şi potrivite manipulatoriu, vă mai arăt una, cu toţi actorii la locurile lor.

Câteva zeci de minute, cât m-am învârtit prin zonă, poliţiştii comunitari nu s-au sinchisit de retardat. Dacă aş fi în locul lui Ion Tudor, mi-ar fi ruşine să ies în lume cel puţin un an de zile după demonstraţia asta.

De ce mai e iresponsabil Cârciumaru? Pentru că în loc să creeze o structură care să monitorizeze şi să managerieze, în respect faţă de Brâncuşi şi în interesul oraşului, Ansamblul, finanţează din bani publici Centrul Brâncuşi, o struţo-cămilă, un fel de apă de mare îndulcită, condusă de un pretins hermeneut care, pe alocuri, nu conlucrează ca lumea albă nici cu sine însuşi, motiv pentru care se califică, detaşat, pe locul doi.

2. Sorin Lory Buliga, fost geolog la o sondă, numit de primar şef peste Brâncuşi, doar pentru că i s-a părut lui Cârciumaru că n-are mai multă minte decât el şi, prin urmare, pot colabora. Personajul e unul grotesc, iar funcţia de director al Centrului de Cultură şi Artă Constantin Brâncuşi funcţionează, în cazul lui, ca un reflector cu telescop. Omul nu face nici promovarea, nici monitorizarea, nici managerierea Ansamblului. S-a scris mult în ultimul timp despre vitejiile lui, fără a-i fi epuizate, motiv pentru care Cârciumaru l-a scăpat din braţe şi îi caută înlocuitor. Pentru că în Primărie n-are cine să-i spună, îl anunţ că, teoretic, România funcţionează pe bază de legi şi că una dintre ele spune că înlocuitorul lui Buliga trebuie desemnat prin concurs naţional de proiecte de management, deschis nu doar membrilor PSD. Şi încă ceva: nimeni nu va face mult mai mult decât Buliga dacă nu aşează, întâi, Centrul Brâncuşi în matca lui firească: monitorizarea, promovarea şi managerierea Ansamblului, cu obiective şi strategii clare, pe termen scurt şi mediu, personal calificat şi buget pe măsură.

Revenind la Buliga, cel care şi-a completat impostura obţinând, recent, de la UAP titlul de sculptor, fără a fi ţinut o daltă în mână vreodată, ce voi scrie în continuare are conotaţii penale. În 2003, când s-a finalizat restaurarea operelor din piatră, firma veneţiană  executantă a lăsat Centrului Brâncuşi o documentaţie complexă care cuprindea operaţiunile de monitorizare, întreţinere şi conservare ce trebuiau efectuate periodic la Poartă, Masă şi Scaune.  Iresponsabil, Buliga nici măcar nu a monitorizat operele, ani în şir. Recent, s-a făcut de râs, la Radio Târgu Jiu, dovedind că nu are habar de traumele suferite de operele din piatră, lăsate de izbelişte, în grija unor comunitari care nu ştiu ce păzesc. De ascultat cele două înregistrări audio cu preacuviosul Buliga, disponibile aici.

Mi-am făcut timp şi am cercetat stadiul actual de degradare a pietrei. Dezastrul, probat de fotografiile de mai jos, depăşeşte cele mai sumbre aşteptări. Un Scaun este proaspăt avariat, Buliga habar n-are şi minte, public, că operele se prezintă la fel ca după restaurarea din 2003. Halucinant, un alt Scaun este proaspăt tencuit, la bază, foarte grosier, rudimentar, deşi orice intervenţie se face cu aprobarea Ministerului Culturii şi doar de către personal specializat. Fotografiile de mai jos, proaspete, sunt proba indubitabilă a iresponsabilităţii lui Cârciumaru şi Buliga.

– Scaun proaspăt avariat

– Scaun prospăt tencuit (!), la bază

– alte Scaune avariate

Domnule primar, să cumpăraţi tăcerea ziariştilor cu ANL-uri, terenuri şi sejururi în străinătate, pe bani publici, şi a patronilor lor cu licitaţii acordate pe sub mână nu mai ajută la nimic. Recent, de aici a pornit o campanie purtată pe bloguri şi, bucuraţi-vă!, deşi nu v-aţi ales vicepreşedinte la PSD, tot vă ştie, de-acum, toată ţara. Întâmplător, am găsit istorisită aici aventura unui turist prin oraşul administrat de dumneavoastră, poate veţi pricepe că nu se mai poate aşa.

Referitor la starea gravă în care se află operele din piatră am informat Ministerul Culturii şi aştept poziţia oficială. Totodată, fotografiile de mai sus au ajuns şi în Italia, la specialiştii firmei Lithos SNC, care au restaurat în 2003 operele din piatră (în baza unui împrumut de la Banca Mondială) şi nu este exclus să emită un protest internaţional.

Poliţia inspectorului – şef Viorel Salvador Caragea (subordonat primarului şi pe vremea când Cârciumaru era subinginer) nu are cum stabili responsabilităţi penale în speţa de mai sus, fiind foarte ocupată cu monitorizarea unei reţele internaţionale de hoţi de găini.

7 COMENTARII
  • Nea Costache 22.03.2010 la ora 8:27 am
    Domnule Daju, in ceea ce priveste pe d-l Carciumaru, nu as fi atat de radical ca dv., singura vina a domniei sale, considerand ca ar fi, mentinerea in functie a d-lui Lory Buliga. In urma campaniei “Operele lui Brâncuşi – neglijate de autorităţi”, initiata de Radio Targu-Jiu, am publicat si pe blogul meu fotografile in care se vede starea deplorabila de degradare a monumentelor de arta brancusiene, facand un apel la preluarea acestei situatii de bloggerii romani din tara si strainatate, pentru sensibilizarea organelor locale si centrale pentru trecerea neintarziata la reconditionarea si conservarea acestor monumente. Acestei campanii, s-au alaturat o serie de bloggeri romani din tara si strainatate, printre care: - Adina Hutanu, arhitect, pictor, grafician, artist fotograf, Roma: http://adinahutanu.wordpress.com/2010/03/12/sensibilizare/ - Alin Farcas, poet, Bucuresti http://www.alinfarcas.ro/2010/03/15/nepasarea-sculpteaza-in-brancusi/ - Ana Birchall, politician: http://www.anabirchall.ro/guest-post-brancusi-in-suferinta/ - Costel Bolovan, specialist IT, Roma: http://black-angel-costel.blogspot.com/2010/03/constantin-brancusi-pe-apa-sambetei.html - Cristian Hotnoga, scriitor, Iasi: http://cristianbogdanhotnoga.wordpress.com/2010/03/14/brancusi-in-suferinta/ - Sandrina-Ramona Ilie, poeta, Bucuresti: http://ladyallia.blogspot.com/2010/03/brancusi-sau-despre-cum-ne-batem-joc-de.html Au scris pe blogurile lor si alti bloggeri, pe care nu i-am mai pomenit aci, acestia publicandu-si blogurile sub diverse pseudonime. Sper ca aceasta situatie va fi cunoscuta si preluata si de presa centrala (cea locala tace) iar adevaratii vinovati, cei din Ministerul Culturii si Cultelor sa ia in sfarsit masuri de , reconditionare a acestor monumente, degradate atat de conditiile climatice si trecerea timpului, cat si de semenii nostri.
  • Narcis DAJU 22.03.2010 la ora 9:29 am
    @)Nea Costache În Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, de la art. 45 la art. 47 găsim obligaţiile legale ale primarului. Cârciumaru nu face aproape nimic din ce scrie acolo, iar efectele le vedeţi în fotografiile de mai sus şi în negura lăsată peste Ansamblu. În afară de spălat străzi, urcat şi udat flori pe stâlpi, trucat şi tărăgănat licitaţii, concesionat oraşul pe nimic, organizat nunţi de aur şi câte şi mai câte chefuri pentru pensionari, toţi cu drept de vot, de la care mulţi dintre bătrânii noştri, altădată înţelepţi şi frumoşi, pleacă pe cinci cărări, Cârciumaru nu ştie altceva. A, şi mai e maestru la a se înconjura de oameni mici, pentru a părea el însuşi înalt. Vezi Buliga. În vremea asta, reşedinţele judeţelor învecinate se dezvoltă şi ne-o iau înainte cu zeci de ani. Cu toate acestea, ne batem cu pumnii în piept că avem un oraş curat. Curat, dar sterp. Sterp de orice investiţie economică externă serioasă.
  • Nea Costache 22.03.2010 la ora 16:03 pm
    Florin Chilian, de asemenea, a preluat articolul meu de pe blog: http://www.chilian.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=53:brancui-in-suferin-
  • Narcis DAJU 22.03.2010 la ora 16:41 pm
    @) Nea Costache Sunteti mai eficient, cu aceasta campanie pe care ati pornit-o, decat mare parte dintre institutiile locale de stat si de incasat banii degeaba. Va urez sanatate si inspiratie.
  • Black Angel 23.03.2010 la ora 3:03 am
    Cred ca nu vor fi foarte multumiti cei de la Lithos SNC vazand aceste fotografii. Cu siguranta vor lua decizii imediate. Ma oftica aceste situatii in care nu se iau masurile necesare pentru a mentine aceste creatii! Atata timp cat noi ca romani nu suntem in stare sa avem grija de arta Brancusiana in nici un caz nu o sa vina nimeni de afara sa faca acest lucru
  • Canon-ul meu amarat vs. DSLR-urile din p 26.03.2010 la ora 22:35 pm
    [...] ajuns aici si/sau aici. Nea Costache nu s-a putut abtine si  facut din articolul sau o adevarata campinie de [...]
  • Bam Bam 29.05.2010 la ora 17:39 pm
    ca operele sunt lasate de izbelishte se stie demult... in 2004 la un an dupa restaurarea monumentelor de arta de clasa A am asistat stupefiata in noaptea de revelion cum targujienii mei shedeau frumos cu bagaje si sticle de shampanie pe Masa Tacerii...Paza??da!!! erau Jandarmi(la vremea aceea) la nici 1 m de ei si priveau cand spectacolul de artificii cand asistau razand cum se ditreaza lumea, motiv pt care am luat "foc" si m-am dus "inocent"sa-i intreb: Scuzati-ma, dar din cate stiu eu Brancusi nu a facut masa asta ca sa stea toata prostimea si sa distreze pe EA! la care mi s-a raspuns:"da don'soara, da stiti cum e...noaptea de Revelion!se mai trece cu vederea", la care i-am raspuns ca nu stiu cum sta treaba cu revelionu,prostimea si Brancusi ca nu cred ca au ceva in comun, si ca nu mi se pare firesc ce se intampla acolo...Desi eram doar o mucoasa de 16 ani care le-a atras atentia, i-am vazut vbind intre ei, iar apoi finutz si elegant,nu cumva sa se supere prostimea in chefuri i-au RUGAT sa se retraga de la masa... apoi am asistat de fiecare data cand am mers sa vizitez parcul la niste fantome numite "agenti de paza" care erau acolo dar fie dormeau in post,fie erau niste holograme care nu aveau nicio legatura... Eu inteleg ca la cursurile de calificare pt aceasta meserie "deosebita" trebuie doar sa stii sa-ti scrii numele si sa imbraci uniforma,dar ce se intampla acolo e un haos total! primarul trebuia sa angajeze un om avizat in vederea monitorizarii operelor de arta lunar(macar) in vederea preventiei degradarilor si distrugerilor. Buliga?? imi vine sa rad...il stiu de la expozitiile de la fondul plastic...mereu era prezent elegant cu cate un discurs si cu o aura de om respectabil, dar sa nu uitam ca am facut liceul de arta si am trait in Tg-Jiu 20 de ani in care despre Brancusi nu am auzit vorbindu-se prea mult, promovat? DELOC, pt ca dl Buliga doarme si viseaza... si sunt mai multe lucruri asupra carora ar trebui domnu sa-si arunce privirea...dar care sunt infime pe langa Ansamblul Sculptural al lui Constantin Brancusi. nu am inteles niciodata de ce nu se organizeaza tabrere artistice pt tineri, sau de promovare a ansamblului, pt ca in afara de faptul ca "Brancusi e ala care a facut bolovanii din parcu central" copii nostrii habar n-au ce-i cu domnul! promit sa-i fac cadou dl-ui Buliga si dl-ui Carciumaru volumele publicate de dl meu profesor Cristian Robert Velescu...iar daca nu o sa aiba timp sa le citesca am sa citesc eu in cabinete si am sa le explic termenii care poate sunt mai greu de descifrat fara Dex pt dansii! Halal conducatori! E ca pe vremea lu nea' Nicu...cum zicea Eminescu:"Incat fonfii si flecarii,gagautii si gusatii/Balbaiti cu gura stramba sunt stapanii astei natii "...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.