Primarii gorjeni au magnet la … cătuşe
Primarii gorjeni au magnet la … cătuşe
Investigatii4 august 2011

Puşcăria este pentru câţiva primari din Gorj un fel de insulă, dar cu zăbrele, unde îşi petrec o anumită perioadă, mai lungă sau mai scurtă, din mandat. Cu mâna în borcanul de miere, edilii băştinaşi nu se abţin să îşi mai lingă din când în când degetele. Unii dintre ei, însă, sunt prinşi cu mierea pe buze şi băgaţi la zdup. Şi ce dacă, ar spune vreo câţiva care, după ce au ieşit de la „mititica”, revin pe funcţii ca şi cum ar fi fost într-o scurtă vacanţă.

Pârvulescu, tatăl primarilor puşcăriaşi

Tata arestaţilor rămâne, până la ora la care citiţi „Gorjnews”, primarul din comuna Fărcăşeşti. Constantin Pârvulescu a fost încătuşat pentru că a continuat să ia mită, pe lângă abuzul în serviciu pe care l-a făcut contra intereselor publice. Despre şeful administraţiei din Fărcăşeşti, procurorii au stabilit că nea Pârvulescu, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, a condiţionat atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică firmelor administrate de două persoane denunţătoare în cauză, de primirea unui procentaj de 20% din valoarea fiecărui contract de achiziţie publică ce urma să fie încheiat, precum şi de primirea unui procentaj de 20% din valoarea plăţilor restante pentru lucrări executate anterior, plăţi pe care Primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători. Cum avantajele sunt de ambele părţi, primarul cel viteaz a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, către firmele reprezentate de unul dintre denunţători, a 34 contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti, în valoare totală de aproximativ 1,4 milioane euro, la cursul mediu de schimb aferent perioadei, contractele reprezentând peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada respectivă.

Atenţie, primarul calcă oameni

Dacă la Fărcăşeşti, întâiul gospodar zace şi acum la pârnaie pentru şpaga record pe care a luat-o sub diferite forme, la Săcelu, edilul şef Ion Voica este liber ca pasărea cerului. A stat oleacă şi în colivie, fiind arestat preventiv pentru uciderea unei persoane într-un accident rutier de la care a plecat fără să anunţe poliţia. La vremea aia, primarul Ion Voica era acuzat atât de ucidere din culpă, cât şi de vătămare corporală din culpă, precum şi de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie. Primarul a stat după gratii o perioadă, după care a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Să nu vă imaginaţi că omul statului stă într-o celulă, Voica putând fi găsit în biroul său de la primărie ca şi cum n-ar fi omorât un semen de-al său, ci ar fi călcat o prăpădită de găină.

De la nămolul de Săcelu, la reumatismul din spatele gratiilor

Nămolul de Săcelu are, însă, şi efect asupra primarilor care pare că se îmbolnăvesc de infracţionalită acută. Blestemul puşcăriei bântuie prin primăria din localitate, dovadă că şi fostul primar Dănuţ Rentea a dat nas în nas cu pârnăiala. După ani de zile de procese a şi fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi mai multe fapte de corupţie. Din probele administrate s-a reţinut că, în cursul anului 2004, Primăria Săcelu a beneficiat de fonduri SAPARD în valoare de peste 2,9 milioane lei pentru extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă din comună, primarul primind mită după decontarea primei tranşe de către Agenţia SAPARD.

Alţi primari, alte condamnări

Şiragul de condamnări continuă la Gorj. Un alt primar liber şi fără constrângeri reci pe mâini este  Victor Geogia, care a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că l-a împroprietărit ilegal, chipurile, pe un deţinut politic. Edilul stă, însă, cu morcovul în fund pentru că încă mai este chemat la bară şi stă cu sabia dreptăţii deasupra capului, ţâţâindu-i cravata de la gât de teama unei eventuale adăpostiri la umbra vreunei celule. Dacă primarul din Geogia are motive de teamă, fostul edil din Bâlteni, Daniel Ilie se poate considera norocos că a scăpat  doar cu o perioadă scurtă petrecută prin arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Prin anii 2000, ex-edilul a cerut mită unui întreprinzător de pe raza comunei, pentru a-i facilita construirea unei barăci.
De fapt, primarul chiar a fost prins de poliţişti in timp ce primea mita şi condamnat de Tribunalul Gorj la patru ani închisoare cu executare la locul de munca. A beneficiat de reducere şi, în final, a ispăşit doi ani, cu executare, la SC Padascom SRL din Târgu Jiu.

Ilie Lungu, din puşcărie la … OPC

În panoul de onoare al primarilor cu pete penale pe obraji se încadrează şi Ilie Lungu, fost edil şef la Rovinari care fusese condamnat la o pedeapsă cu închisoare, dar cu suspendarea condiţionată a pedepsei. Nu vă imaginaţi că tipul a ajuns la puşcărie pentru că apoi s-a angajat la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Gorj şi a plecat să-i ia la întrebări pe alţii. Aşadar, există potenţial mare când vine vorba de primari, în multe dintre cazuri edilii fiind sinonimul cuvântului cătuşe.

2 COMENTARII
  • gogu 07.08.2011 la ora 13:41 pm
    Daju asta nu i pe creaca lui . Sa apucat sa rascoleasca prin toate gunoaiele politice din Gorj . Felicitari ca e singurul cu ,,,,presiune in instalatie. Bravo lui .
  • gorjanu 10.08.2011 la ora 11:39 am
    Curat presiune , coane Gogule.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.