Primarul Gruescu repară cu 2,5 miliarde o şcoală … nouă!!!
Primarul Gruescu repară cu 2,5 miliarde o şcoală … nouă!!!
Investigatii3 noiembrie 2011

Primarul Comunei Negomir, Ion Gruescu, a făcut-o de oaie. S-a apucat recent de reabilitări inutile de şcoli pe bani frumoşi. O şcoală din Ursoaia, generala I-IV din satul respectiv mai exact, este cuprinsă într-un amplu program de modernizare care cuprinde înlocuirea parchetului şi a tencuielilor. Toate bune, frumoase şi apreciabile mai ales că e vorba de câţiva elevi care vor învăţa carte în condiţii bune. Adică vor învăţa la fel ca până acum, pentru că şcoala aceasta care va intra în acel amplu program de modernizare de care vă vorbeam este UNA NOUĂ şi care, de prin 2008 de când a început să fie folosită, arată destul de bine. Suficient de bine încât să nu aibă neapărat nevoie de 2,5 miliarde de lei pentru reabilitare.
Şcoala Primară Ursoaia este parte a Şcolii Generale Nr. 1 din Negomir şi se află foarte aproape de unitatea de învăţământ coordonatoare, pe la vreo 3 kilometri distanţă mai exact, în satul Ursoaia. Primăria Comunei Negomir a decis, recent, că această şcoală trebuie modernizată, astfel că a organizat o licitaţie pentru a executa lucrările respective. În fapt, administraţia vrea să înlocuiască tencuielile exterioare şi interioare, să zugrăvească şi să înlocuiască parchetul sau gresia. De asemenea, vrea să pună tavan fals, să facă trotuarul din faţa curţii şcolii, dar şi să refacă terenul de sport. În prezent, la şcoala respectivă lucrează două educatoare şi trei profesori care, până acum câţiva ani, predaseră în şcoala veche din localitate.
La prima vedere, sună destul de frumos şi dă de înţeles că primarul Ion Gruescu vrea să facă ceva nemaipomenit pentru copiii din localitate, cu precădere pentru cei din Ursoaia, numai că realitatea este un pic cam alta. În fapt, Gruescu nu face altceva decât să cheltuiască nişte bani, nu se ştie deocamdată din ce considerente, însă inutil şi cam anapoda.
Partea cea mai amuzantă din toată această reabilitare este cea legată de terenul de sport, care este, de fapt, o frumoasă suprafaţă de verdeaţă împrejmuită de gardul şcolii. Dar, să revenim la aspectul cel mai important….

Aproape 2,5 miliarde pentru o reabilitare inventată!!!

Potrivit anunţului de participare la licitaţie, Şcoala Primară Urdari urmează să fie reabilitată contra unei sume destul de „consistente”, respectiv de aproape 2,5 miliarde de lei vechi. E un pic cam scump pentru o clădire cu nu prea multe spaţii interioare, dar probabil administraţia vrea calitate, deci are o oarecare scuză. Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, şi cu privire la inutilitatea acestei investiţii dintr-un anumit punct de vedere: clădirea este NOUĂ. Şi acest fapt este menţionat chiar pe pagina oficială de internet a instituţiei de învăţământ. Acolo se spune foarte clar că această şcoală este nouă şi, mai mult decât atât, este şi destul de bine dotată. „Clădirea actuală a şcolii este nouă, în faţa ei aflându-se, până acum câţiva ani, o alta, care a fost demolată, din cauza vechimii ei. Personalul şcolii, condus de învăţătorul coordonator Ungureanu Dumitru, este foarte tânăr, media de vârstă situându-se undeva în jurul valorii de 35 de ani şi este alcătuit din două educatoare, trei învăţători şi o femeie îngrijitor de şcoală. Şcoala se bucură de o bună imagine în comunitate, nu numai prin personalul bine pregătit, ci şi prin dotările materiale de care dispune, unele de dată foarte recentă” – este textul care tronează pe pagina de internet a Şcolii Ursoaia şi care confirmă ceea ce spunem noi.

Parchet nou, înlocuit cu altul nou!!!

În anul 2008, după ce imobilul a fost dat în folosinţă, şcoala a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare, primarul pozându-se alături de cadrele didactice şi elevii de la instituţia de învăţământ. La doar trei ani de la momentul în care administraţia locală se fălea cu imobilul nou şi modern în care învaţă copiii din Ursoaia, s-a decis transformarea acestuia într-un şantier. Deşi nici la interior, nici la exterior nu s-a schimbat mai nimic, autorităţile locale au decis să o renoveze, probabil din dorinţa de a cheltui nişte bani. Aşa s-a ajuns în situaţia ca parchetul „vechi” de doar trei ani să fie scos şi înlocuit cu altul, cumpărat acum, lucru care se poate spune şi despre tencuielile interioare. Probabil singurele lucrări care meritau să fie făcute sunt cele de izolaţie termică exterioară însă nici pe departe nu pot ajunge la o valoare exorbitantă de 60.000 de euro, fără TVA.

Reabilitare la începutul anului şcolar

Un aspect la fel de interesant şi, totodată, un argument că la Negomir se lucrează fără cap este reliefat tot pe SEAP. Mai exact, anunţul de participare la licitaţie a fost postat în data de 7 septembrie iar deschiderea ofertelor a avut loc pe data de 20 septembrie, orele 12.00. Nu ştiu cum vi se pare dumneavoastră dar noi credem că e cel puţin imbecilitate să scoţi la licitaţie o lucrare de reabilitare la cinci zile după începerea anului şcolar. Adică elevii aceia care învăţau în nişte condiţii destul de bune, trebuie acum să treacă de schele ca să intre la ore. Şi, ca fapt divers, nu este nicio scuză din partea administraţiei pentru începerea lucrărilor la finele lui septembrie. Nu a fost organizată licitaţie înainte, care să fi fost anulată şi, astfel, să se fi întârziat data atribuirii, iar banii au fost prevăzuţi în bugetul de investiţii încă de la începutul anului. Altfel spus, s-a lucrat „după ureche”.

3 COMENTARII
  • vasile 04.11.2011 la ora 19:58 pm
    SI LA DRAGUTESTI UN CLOSET A FOST ZUGRAVIT DE MOSOIU (CU SUTE DE MILIOANE )DUPA CE LA REPARAT CAPITAL MODROIU .
  • Nea Costache 06.11.2011 la ora 16:12 pm
    Si uite-asa le mai pica unora cate ceva de rontait!
  • giovanni 26.11.2011 la ora 0:24 am
    Foarte multe comentarii, fapte lipsa, suntem o tara de pensionari, pt. ca tineretul este la munca in tarile mai avansate...Hotii fac vor cu acest popor ... am o rugaminte cine pleaca din tara sa nu lase lumina aprinsa.... consuma:))
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *