Procurorul DNA Volintiru are un ”defect” la anticorupție: soția sa a primit comisioane notariale uriașe de la urmăritul penal Ciurel
Procurorul DNA Volintiru are un ”defect” la anticorupție: soția sa a primit comisioane notariale uriașe de la urmăritul penal Ciurel
De cititInvestigatiiUltra - Scurte11 martie 2015


Soția lui Dănuț Volintiru, procuror șef – adjunct al secției de combatere a corupției din DNA central, a primit comisioane notariale uriașe de la managerul Complexului Energetic Oltenia, Lurențiu Ciurel, care este urmărit penal cel puțin într-un dosar aflat la DNA central. Este vorba de Dosarul Șova, în care i se impută un prejudiciu de 840 miliarde lei vechi. Soluționarea acestui dosar este tergiversată la modul cât se poate de clar. Cauza penală a fost deschisă în 2011, la Biroul Teritorial din Tg Jiu al DNA, condus pe atunci chiar de Dănuț Volintiru. Pe perioada în care acest procuror a activat la șefia DNA Tg Jiu, Ciurel a primit mai multe NUP-uri, în diverse cauze penale, nefiind trimis în judecată în nicio speță.
Gorjul, ”județul premierului” Ponta, este un teritoriu virgin, necălcat de procurorii DNA. Oamenii de rând de aici, sufocați de sărăcie și batjocoriți de mafia locală din administrație, justiție și din mediul de afaceri, așteaptă venirea DNA-ului așa cum au așteptat românii venirea americanilor, după al doilea război mondial. Pentru că DNA-ul nu se arată, am decis să-l vizităm noi, să vedem unde și de ce s-a împotmolit, și ce motive are să ocrotească, de la distanță, rezervația de mafioți din zonă.
În 2004, fostul procuror Ponta descăleca în Gorj și era încoronat cu primul său mandat de deputat de Târgu Jiu. În jurul lui s-au adunat, ciorchine, câțiva politruci eterni în fruntea instituțiilor publice, sătui de vechiul lor șef, Nicolae Mischie, și foarte atașați de cel nou, Victor Ponta. Atunci, pe parte de anticorupție, în peisaj trona un tânăr procuror, Dănuț Volintiru, șeful PNA Tg Jiu, despre care presa vremii relata că avea doar o Dacie. Și o nestăvilită dorință de socializare, întru progres și prosperitate, cu Victor Ponta și cu foștii valeți ai lui Nicolae Mischie. Atunci, Volintiru era un element de decor, colateral. Astăzi, este o figură centrală, totemică. Este Principalul, al cărui nume se rostește doar în șoaptă. Este cauza nevăzută a înpăienjenirii locale, motiv de liniște și de disperare pentru foștii din 2004 care sunt și actualii din 2015, niște mutanți în toată regula.
ponta si ciurel 800Întâiul mutant este însuși Ponta. Deputat de Târgu Jiu de peste 10 ani, n-a apucat să aducă niciun investitor în acest oraș și n-a creat, încă, niciun loc de muncă. Comparativ cu alt prim-ministru, dar gorjean veritabil, mă refer la Gheorghe Tătărăscu, chiar asta este Ponta: un mutant. Al doilea mutant este, fără îndoială, Ion Călinoiu, șef al Consiliului Județean de peste 18 ani, un agramat incurabil, posesor de doctorat. Și lista este fără sfârșit, ca și Coloana ruginită a lui Brâncuși. Nici măcar pentru ea, premierul României nu găsește bani, de restaurare.
Noi creștem o dată cu țara! Așa spuneau șoimii patriei și pionierii, înainte de 1989. Procurorul anti-corupție Dănuț Volintiru a crescut și el, odată cu Ponta și ai lui. Din 2006 până în 2012, Volintiru a condus Biroul Teritorial Tg Jiu al DNA. Cu maxim respect față de mutanți. Se știe că cei mai apreciați chelneri sunt ăia extrem de discreți, care reușesc să nu lipsească nimic de pe masă, dar fără a – și face simțită prezența. Așa și cu Volintiru. A fost șase ani șef la DNA, ca și cum n-ar fi fost. Gruparea lui Ponta și-a dorit liniște. Și încă o are, din belșug. La umbra bălăriilor crescute în zonă prin grija oamenilor legii, oamenii lui Ponta au realizat că de un un procuror manierat, ca Volintiru, este nevoie mai sus, mai înspre vărsarea dosarelor penale în mare. Și, imediat, Volintiru a ajuns șef al Secției Penale de la Parchetul Curții de Apel Craiova. Apoi, chiar vărul lui Ponta, ministrul Robert Cazanciuc, l-a propus pentru funcția de procuror șef – adjunct al secției de combatere a corupției din DNA central, pe principiul că vărul lui Ponta la nevoie se cunoaște. În paralel, ca să se șteargă urmele ”orgiilor” anticorupție din Gorj, Biroul Teritorial Tg Jiu al DNA s-a desființat, pentru ineficiență. În trecutul profesional al lui Volintiru rămân, însă, mandatele de șef DNA și PNA, în care s-a plimbat printre mafioții locali, în vârful picioarelor, ca printre niște bibelouri cu picioare firave, de sticlă.
Pentru că au copilărit și au crescut o dată cu numărul 3 din DNA central, oamenii lui Ponta din Gorj se simt protejați și acum, în aceste timpuri în care restul României își trăiește diminețile urmărind benzile galbene de pe ecranele televizoarelor, care știu primele unde și de ce au mai descins procurorii DNA. Și își văd de treabă în continuare, nestingheriți.
Este firesc să cauți explicații pentru acest blocaj, să încerci să afli de ce DNA pare să nu aibă competențe și obligații legale și în județul Gorj. O parte din răspunsuri, în articolul de față.
apel la dna
Complexul Energetic Oltenia (CEO) este cea mai mare companie de stat din România, cu circa 19.000 de angajați. FMI-ul a cerut ca CEO să fie condusă de un manager apolitic și privat. Kienbaum, cea mai mare firmă de executive search din Germania, a fost plătită cu 250.000 euro de guvern pentru a susţine o inepţie dictată de Ponta: că cel mai bun manager privat pentru Complexul Energetic Oltenia este chiar fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel. În 2012, când a fost numit manager la CEO, Ciurel avea asupra lui Ponta un ascendent de 12 miliarde de lei vechi, pe care fostul vicepreședinte al PSD Gorj îi virase în contul lui Ponta, prin intermediul Casei de Avocatură Șova. Pentru acest gest și pentru altele, Ciurel era atunci și este și acum cercetat, mai degrabă formal, în mai multe dosare penale. În pixul său stau lunar contracte de milioane de euro, iar tentațiile și presiunile dinspre propriul partid sunt mari. La fel și protecția de care beneficiază Ciurel, la modul cât se poate de evident.
De aproape două luni, peste 5000 de protestatari cer demisia lui Ponta și a guvernului său, la Târgu Jiu, din cauza managementului falimentar practicat de Ciurel la CEO. Deci, Ponta e înjurat de mii de oameni, și lui Ciurel nu i se întâmplă nimic. Nu mai departe de vinerea trecută, ministrul Energiei, Andrei Gerea a declarat, oficial, la Târgu Jiu, că vor fi operate modificări în Directoratul CEO și la nivelul Consiliului de Supraveghere. Două zile mai târziu, tras de urechi de Ponta, Gerea și-a înghițit cuvintele și a retractat, sfidând și provocând miile de protestatari din Piața Prefecturii.
În perioada în care Dănuț Volintiru a condus Biroul Teritorial Tg Jiu al DNA, Laurențiu Ciurel a fost cercetat în mai multe dosare penale. Majoritatea s-au finalizat într-o manieră cât se poate de respectuoasă, după cum puteți vedea în documentul alăturat.
volintiru nup ciurel
În condițiile în care procurorul Volintiru juca un rol cât se poate de important și de oficial în viața lui Laurențiu Ciurel, legislația în vigoare îl obliga să se abțină, cel puțin la vedere, de la anumite lucruri. Legea 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, arată, la art. 5, că ”(…) procurorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii (…)”. Legea 161/2003, la art. 79, este și mai explicită, arătând că un funcționar public este în conflict de interese dacă interesele patrimoniale ale soţiei sale pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. După cum puteți citi și aici, domnul procuror Dănuț Volintiru, cu funcție de conducere în DNA central, are o soție. Și soția are un notariat. La care, ce să vezi, mai multe companii și instituții de stat, conduse de domni cu probleme penale, plătesc comisioane măricele spre uriașe, din bani publici. Notariatul din Târgu Jiu al doamnei Volintiru Claudia pare unul cât se poate de auster, dar netarghetat pe intermedierea unor tranzacții între oameni normali.
birou notarialLa doamna notar Volintiru, comisioanele de sute de milioane de lei vechi, din bani publici, vin singure, când nu te aștepți. Un exemplu: în 2013, Laurențiu Ciurel era cercetat cel puțin într-o cauză penală, la DNA. E vorba de Dosarul Șova. Potrivit unui raport al Inspecției Judiciare, dosarul respectiv a fost deschis în 2011, la Biroul Teritorial Tg Jiu al DNA, condus la acea vreme chiar de Dănuț Volintiru. În 2014, la momentul emiterii raportului Inspecției Judiciare, în Dosarul Șova era cercetat chiar și Victor Ponta. Între timp, nu s-a mai comunicat oficial nimic, poate și pentru că vărul lui Ponta este ministrul Justiției, care promovează procurori ca Volintiru în conducerea DNA. În raportul Inspecției Judiciare se vorbește de două dosare din contopirea cărora a rezultat Dosarul Șova, respectiv:

„-Dosar nr. 122/P/2012 privind pe Ponta Victor s.a., avand ca obiect art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000, art.248,248 indice 1 Cod penal (abuz in serviciu; abuz in serviciu in forma calificata), art.9 din Legea nr.241/2005 (evaziune fiscala), constand in afectuarea de cheltuieli de catre persoane cu functii de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, in perioada 2006-2011, cu consecinta prejudicierii patrimoniului societatii. Dosarul a fost inregistrat initial la Biroul Teritorial Tg.-Jiu la 22.07.2011, fiind preluat de Structura Centrala la 04.04.2012. Ultimul act de cercetare este raportul specialistilor din 18.12.2013.

-Dosar nr.123/P/2012 privind pe Ponta Victor s.a., cercetati pentru art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000, art.248, art.248 indice 1 C.pen., art.9 lit.b din Legea nr.241/2005. Sesizarea este din oficiu si apartine Serviciului Teritorial Craiova din 12.10.2011, dosarul fiind preluat la 04.04.2012 de Structura Centrala. Sesizarea se refera la fapte comise de persoane cu functii de conducere din cadrul SC Complexul Energetic Turceni in perioada 2007-2011″.

Vă rog să remarcați că singurele cauze penale cu care a fost asociat oficial Ponta în spațiul public au legătură cu Gorjul și cu structurile de tip mafiot din această zonă.
Deși era erou principal în dosarul Șova și în 2013, sau poate tocmai de aceea, Laurențiu Ciurel, ca manager CEO a ales să perfecteze una dintre cele mai costisitoare tranzacții prin notariatul doamnei Volintiru. Este vorba de achiziția grupului energetic de la Chișcani – Brăila, în contul unor creanțe de aproape 29 miliarde lei vechi, și a unei sume suplimentare de 8 miliarde lei vechi. Ambalată public ca o mare afacere de către Ciurel, această achiziție s-a dovedit extrem de nocivă pentru CEO. De fapt, CEO a preluat, în baza unor ordine politice, termocentrale nefuncţionale și 300 de angajaţi. Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor de la CEO, din data de 6 aprilie, figurează şi aprobarea declanşării vânzării la bucată a activelor din grupul energetic de la Chișcani – Brăila. Dar toate astea nu mai contează. Important, în context, este că această achiziție s-a făcut prin notariatul doamnei Volintiru, în schimbul unui comision fabulos.
contract novatie notariat
Unele surse vorbesc de un comision de 4 miliarde lei vechi, doar pentru această tranzacție. Potrivit Ordinului 46 din 2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, pentru autentificarea contractelor de novaţie, onorariul se calculează prin aplicarea procentului de 0,3% la valoarea creanţelor. Deci ar fi vorba de circa 900 milioane lei vechi, pentru soția șefului din DNA central.
Ca să fie bine și să nu fie rău, între Ciurel și doamna Volintiru afacerile merg ca unse. Adică deja nu se mai formalizează, doamna notar deplasându-se personal în sediul CEO, ori de câte ori se ivește oportunitatea încasării unui comision.
document volintiru 3
Deși Târgu Jiul, orașul reprezentat de Ponta de peste 10 ani în Parlament, este într-adevăr subdezvoltat, oricât am vrea noi să nu ne fie zdruncinată încrederea în DNA, vă asigurăm că notariatul doamnei Volintiru nu este singurul din oraș. Sunt foarte – foarte multe notariate. Totuși Ciurel a făcut o fixație destul de dăunătoare înfăptuirii justiției.
Spunem asta din mai multe motive.
În primul rând, în Dosarul Șova, aflat acum la DNA central, dar deschis în 2011 chiar la subunitatea DNA condusă pe atunci de Volintiru, Ciurel este urmărit penal pentru un prejudiciu de 840 miliarde lei vechi. Deși cercetările durează deja de 4 ani, sunt departe de un deznodământ. Relevant este, însă, că Ponta pare să fi fost pierdut din vedere, pe drum. Firește că nici vorbă de vreo măsură preventivă, împotriva lui Ciurel, deși la ultimul bilanț DNA doamna Kovesi spunea că sunt prioritare cauzele penale în care suspecții ocupă funcții publice în virtutea cărora ar putea continua săvârșirea unor posibile fapte penale. Mai mult, suspectul Ciurel a fost audiat în dosarul lui Toni Greblă și și-a amintit că fostul judecător de la Curtea Constituțională l-a amenințat cândva, pe un hol al Prefecturii Gorj. Deși Ciurel era și atunci urmărit penal și această mărturie nu prea avea nici relevanță, nici credibilitate, DNA a inclus-o imediat într-un comunicat oficial. Dovadă că Ciurel e un personaj pe care nu doar Volintiru, ci chiar DNA-ul în sine se bazează.
În mod normal, la momentul actual Ciurel este cercetat de DNA central și în cel puțin alte două spețe:
1. Vânzarea a 1.200.000 de tone de cărbune, sub prețul de producție, către S.C. BVA COAL S.R.L., firmă deținută de doi interpuși ai grupării criminale conduse de Sergiu Băhăian.
2. Conflict de interese în formă penală, pentru acordarea unor contracte de sute de miliarde de lei vechi pentru foștii săi angajatori de la S.C. KATAL  CONSTRUCT S.R.L.
E adevărat că Volintiru are meritul trimiterii în judecată a lui Adrian Năstase în Dosarul ”Trofeul Calității”. Dar asta pe conjudețenii lui nu-i încălzește cu nimic. Mare parte din bălăriile din acest județ apasă conștiința fostului procuror șef de la PNA Gorj și DNA Tg Jiu.
Legătura financiară dintre Ciurel și notariatul soției sale nu este nici accidentală, nici întâmplătoare. Ciurel este doar una dintre excrescențele formațiunii tumorale patronate de Ponta în Gorj, un județ răvășit de alunecări de teren, pe jumătate decopertat de exploatările miniere și subdezvoltat ca infrastructură în cealaltă jumătate, de sub munte, presărată cu obiective turistice inegalabile.
Gorjenii de rând îl protejează pe Volintiru cu un salariu de peste 1.200.000.000 lei vechi, încasat în 2012, potrivit ultimei declarații de avere disponibile în spațiul public. În 2014, Volintiru a omis să-și mai declare veniturile , poate și pentru că banii produși de soție prin notariat nu puteau fi înghesuiți într-o rubrică atât de strâmtă, din acel formular. Deci, nu văd de ce să mai facă poporul un așa efort, din moment ce unii procurori se descurcă…
Din păcate, DNA central nu dă semne că ar avea competență și în Gorj. Cel puțin nu asupra grupului condus de Ponta. Exemplu: deși unii au făcut deja pușcărie, ca strămutați de lux, în aceeași țară, pentru fix aceeași faptă, președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, vicepreședinte la nivel național al PSD, nu pățește nimic. Dânsul a înșelat niște bătrâni, de la care au cumpărat cocioaba aceasta, aflată în buza excavatorului …
cocioaba-calinoiu02
La schimb, i s-a construit un palat, în care, la o adică, ar putea juca pitulușu’ câteva zile, cu colegii domnului Volintiru, de la DNA…
vila-calinoiu
Îmi doresc sincer ca între comisioanele primite de doamna notar Volintiru de la urmăritul penal Laurențiu Ciurel, și modul în care este înfăptuită justiția în doarele penale ale managerului CEO de la DNA central, acolo unde domnul procuror Volintiru deține o funcție de conducere la Secția de Combatere a Corupției, să nu fie nicio legătură. Deși…
Notă: Domnu’ Coldea, rămâne cum am stabilit, deja, aici, colegule…

2 COMENTARII
  • gica 11.03.2015 la ora 21:12 pm
    Felicitari d-ul Daju pt articol ! Un amanunt foarte important care nu se cunoaste este ca terenul cu acea cociaba cumparata de Ion Calinoiu nu a fost in ,,buza excavatorului", terenul respectiv nu este excavat nici in acest moment si nici in urmatorii ani nu va fi daca se respecta proiectele. Casa a fost demolata iar pentru a se ocupa terenul a fost executat un foraj si amplasata o statie de pompe (care putea fi in multe alte locuri apartinand carierei), de catre unii directori din fosta EMC Jilt, complici la magariile lui IC care drept recompensa au beneficiat in continuare de functii in CEO, respectiv : Ceausescu Petre, Dadalau Ion ( directori in 2003-2004 cand Calinoiu a cumparat casa ambii condamnati ulterior pt case construite in cart Primaverii de CNLO), Paraschivu Ion, Ungureanu D-tru, Dobritanu Gh, Sava Anton. Aveti aceasta pista investigati-o si veti ramane uimit de ce o sa aflati. Poate se autosesizeaza si organele de ancheta.
  • gorjanul 11.03.2015 la ora 23:42 pm
    Nici Sarcina Nicolae nu avea voie sa autentifice nici un contract la vreun alt notar decat la dna Volintiru . Este cea mai tare in bransa . Oare de ce , de inteligenta ?
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.