Proiect de 2 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană, pentru protejarea mediului din Gorj
Proiect de 2 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană, pentru protejarea mediului din Gorj
Altele22 iunie 2012

Luni, 18 iunie a.c., Comisia Europeană a anunțat acceptarea la finanțare a unui proiect de “management conservativ” al unor habitate din Aria Naturală Protejată Nordul Gorjului de Vest. Inițiativa a aparținut doamnei ing. jr. Elisabeta Juveloiu, din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, care îndeplinește și funcția de manager de proiect.
De altfel, agenția de mediu din Gorj este singura din țară cu un astfel de rezultat în sesiunea de evaluare 2011 / 2012.
Perioada de implementare se întinde până în 2017. Din bugetul total de 2 milioane de euro, co-finanțarea europeană se ridică la 50%.
În ceea ce privește co-finanțarea românească, proiectul Elisabetei Juveloiu beneficiază de susținerea declarată a Ministerului Mediului si Padurilor, prin doamna Ministru Rovana Plumb (vezi facsimil).

Practic, proiectul se va implementa in aria naturala protejata Nordul Gorjului de Vest, cu  suprafata de 89.321 ha, si cuprinde teritoriul administrativ a unui număr de 10 comune. În cadrul proiectului se vor elabora analize privind stadiile actuale ale unor habitate, vor fi refăcute diverse habitate și se vor face tratări biologice. Totodată, se va realiza infrastructura necesară eliminării impactului negativ al turismului si pășunatului necontrolat asupra habitatelor refăcute în cadrul proiectului :

  • amenajare puncte de campare;
  • amenajare trasee turistice;
  • construrea a două puncte de informare;
  • organizarea Festivalului Castanului în localitatea Peștișani, în primul week-end al lunii octombrie;
  • amplasarea de panouri de informare;
  • amenajări colectare deșeuri ;
  • achiziția a două rulote lemn, ce asigură condiții de cazare și transport în zone de bellvedere ale zonei.

Fondurile alocate proiectului vor fi cheltuite și pentru organizarea de conferințe, campanii de informare/conștientizare a populației locale, elevi, turiști privind valoarea ridicată a capitalului natural al Gorjului, cât și necesitatea unei atitudini și a unui comportament civilizat în aceste zone și nu numai.
După această nouă reușită a doamnei ing. jr. Elisabeta Juveloiu, ar fi de bun simț ca valul de schimbări pornit de USL la instituțiile descentralizate să o readucă la conducerea Agenției de Protecția Mediului Gorj. Câtă legătură are competența profesională cu numirile pe funcții de conducere, vom vedea…

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.