Pușcăriabilul Ciurel, pus pe stand-by de DNA
Pușcăriabilul Ciurel, pus pe stand-by de DNA
Investigatii2 noiembrie 2012

„Profesionistul” susţinut de PSD în funcţia de şef al directoratului la cea mai mare companie energetică a ţării pare să-şi fi găsit oarece susţinere şi la organele statului, atâta timp cât pe dosarele penale în care este cercetat s-a aşternut praful.
Pe numele lui Laurenţiu Ciurel au fost deschise nu mai puţin de trei dosare penale, de către Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, la scurt timp după ce nu a mai îndeplinit funcţia supremă la fostul Complex Energetic Rovinari (CER). Organele statului s-au autosesizat, după ce presa a relatat că în decursul perioadei cât Ciurel a fost director general al CER a încheiat unele contracte încălcând dispoziţiile legale, sau au fost sesizate chiar de succesorii în funcţie ai acestuia.
Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat, indirect, în urmă cu trei săptămâni, că dosarele penale care vizează activitatea infracţională a lui Laurenţiu Ciurel din vremea cât acesta îndeplinea funcţia de director general al Complexului Energetic Rovinari se află încă în faza de cercetare. De fapt, DNA invocă prevederile legale cu privire la unele informaţii care sunt exceptate de la liberul acces în sensul în care dezvăluirea acestora ar compromite ancheta penală. Potrivit legii, informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare, precum şi cele care privesc procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces, nu pot fi făcute publice.
Mai exact, în nici una din cauzele aflate pe masa procurorilor anticorupţie de mai bine de patru ani de zile, nu s-a început, încă, urmărirea penală.

Dosarul „Şlam dens” cercetat de mai bine de trei ani

Primul dosar intrat în atenţia organelor de urmărire penală a demarat în urma unei plângeri a conducerii CER, la doar câteva luni după ce Ciurel a fost demis de la conducerea unităţii energetice. Plângerea viza celebrul contract de „Şlam dens”, încheiat fără sursă de finanţare şi fără organizarea unei licitaţii.
Documentul încheiat pe 1 aprilie 2008 cu firma Romelectro, are o valoare de 152 de milioane de lei şi avea ca obiectiv realizarea unui depozit de zgură în sistem „şlam dens”. Contractul între CE Rovinari şi Romelectro a fost încheiat după o negociere directă, deşi cu doar câteva luni în urmă, compania energetică avusese proiectul împărţit în două loturi de lucrări şi pentru fiecare dintre acestea stabilise să se organizeze licitaţie. Cu toate că pentru lucrările estimate la 70 de milioane de lei se înscriseseră mai multe societăţi comerciale, licitaţiile au fost anulate la vremea respectivă din ordinul lui Laurenţiu Ciurel. Motivul invocat de conducerea CER a fost acela că unitatea nu are sursă de finanţare pentru cele 70 de milioane. Administraţia Ciurel a hotărât unirea celor două proiecte în unul singur şi, într-un timp relativ scurt, invocând faptul că lucrările sunt de extremă urgenţă, a trecut la negocierea directă a contractului, deşi valoarea acestuia ajunsese inexplicabil la suma de 152 de milioane de lei.
Problemele acestui acord nu s-au terminat aici. Sursa de finanţare determinată rapid de administraţia Ciurel viza profitul companiei pentru următorii trei ani, iar termenul stabilit cu constructorul, presat probabil de acordurile de mediu impuse de UE, a fost finele anului 2008. Bineînţeles că acest termen nu a fost respectat, lucrările fiind terminate de către Romelectro abia un an mai târziu, complexul fiind nevoit să se împrumute în bănci aproximativ 100 de milioane de lei pentru finalizarea acestora..

Adiţionalele cu Casa Şova dau bătăi de cap procurorilor DNA

Al doilea dosar ajuns în lucru la procurorii anticorupţie vizează actele adiţionale la contractul iniţial încheiat de CE Rovinari cu Casa de Avocatură „Şova şi Asociaţii”.
În martie 2007,  CER a încheiat un acord pentru asistenţă juridică la încheierea unor contracte pe care urma să le parafeze pentru finanţarea şi executarea lucrărilor la instalaţiile de desulfurare ale grupurilor energetice 3 şi 6.
Contractul a fost câştigat de către Casa Şova în urma unei licitaţii, tariful pe care urma să-l plătească unitatea energetică pentru consultaţia juridică fiind de 45 de euro/oră/avocat. Valoarea totală estimată la acea vreme ajungea la aproximativ 280.000 de lei.
După numai şase luni, în luna septembrie, Laurenţiu Ciurel, noul director, numit între timp, a încheiat un prim act adiţional la contractul iniţial, mărind astfel valoarea acestuia cu încă 200.000 de lei. După alte trei luni, Ciurel a semnat prelungirea duratei contractului cu Casa Şova, evident printr-un nou act adiţional şi o suplimentare a sumei cu alte 700.000 de lei. Exact peste un an de zile, în decembrie 2008, contractul a fost din nou prelungit pe toată durata anului următor, tot prin act adiţional a cărui valoare a atins suma de 310.000 lei, justificarea fiind aceea că exista probabilitatea apariţiei unor litigii cu firma finanţatoare ori cu constructorii şi ara necesară continuarea colaborării cu casa de avocatură. Astfel contractul iniţial încheiat pentru suma de 200.000 de lei a ajuns la fabuloasa sumă de 1.490.000 de lei.

Paza acordată ilegal securistului Făget, cercetată în al treilea dosar

Cel de-al treilea dosar penal vizează încheierea unui contract de pază despre care GORJNEWS a scris pe larg în urmă cu câteva luni, aici și aici. De menţionat că în toate aceste cauze procurorii anticorupţie au ridicat în mai multe rânduri documente din cadrul CER, însă anchetele penale bat pasul pe loc.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.