RABLA 2010, un program ca pe la noi: vrei voucher, dai 2 milioane!
RABLA 2010, un program ca pe la noi: vrei voucher, dai 2 milioane!
Investigatii2 martie 2010

La Târgu Jiu, desfăşurarea programului guvernamental RABLA 2010 este presărată cu surprize cu conotaţii penale. Întrucât pentru prima dată de la iniţierea acestui program se primesc nu unul, ci trei autoturisme uzate de la un cetăţean, RABLA 2010 a debutat cu un boom neanticipat de autorităţi, numărul maşinilor prezentate spre casare fiind mult peste aşteptări. În Gorj, cei doi colectori autorizaţi să adune autoturismele uzate nu pot acoperi integral solicitările venite din partea cetăţenilor, întrucât nu dispun de un număr suficient de tichete valorice.

Mariţa lui Ferdy a pus taxă de jmecheră

În mod normal, la recepţionarea fiecărei rable, colectorul autorizat are obligaţia legală de a elibera un tichet valoric de 3800 lei, pus la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu. Fiecare colector autorizat primeşte aceste vouchere în tranşe de câte 300 de bucăţi. Dacă REMAT GORJ SA refuză să recepţioneze autovehicule peste numărul tichetelor valorice disponibile, celălalt colector autorizat, S.C. FERCRIST IMPEX SRL, procedează exact invers, recepţionând rable în curtea unităţii şi eliberând, în schimb, nişte bonuri de ordine, în aşteptarea voucherelor de la Bucureşti. Şi cum orice criză dă idei românilor întreprinzători, conform mărturiilor mai multor cetăţeni care s-au adresat redacţiei noastre, deşi şi-au lăsat rablele de mai bine de o săptămână în curtea S.C. FERCRIST IMPEX SRL şi existau, inclusiv ieri, tichete valorice, nu au intrat în posesia lor deoarece nu au picat la învoială cu soţia patronului, Mihai Mariţa, care le-a cerut câte 200 de lei pentru fiecare voucher. Contactat telefonic, patronul firmei, Mihai Ion, zis Ferdy, ne-a declarat că ieri se afla în Bucureşti, pentru a obţine încă 100 de tichete valorice, şi a negat că soţia sa ar cere mită în schimbul voucherelor: <<soţia mea are un copil mic şi stă acasă, nu merge la firmă>>. Mai mult, a spus că <<oamenii nu înţeleg şi lasă maşinile cu forţa în curtea firmei>>. Cu toate acestea, cetăţenii care au venit la redacţie au relatat că soţia lui Mihai Ion a fost dispusă să negocieze, câteva persoane primind tichete valorice în schimbul sumei de 150 lei. Faţă de această stare de fapt, Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, a promis că instituţia pe care o reprezintă se va autosesiza.
Gabriel Pârgariu, coordonatorul activităţii de transport în cadrul S.C. REMAT GORJ S.A., celălat colector autorizat din judeţ, ne-a confirmat că există, într-adevăr, o criză de tichete valorice, întrucât autorităţile nu au estimat succesul acestui program şi au tipărit un număr prea mic de vouchere. În plus, ne-a declarat că ieri s-au adresat Administraţiei Fondului pentru Mediu, cu solicitări de tichete valorice, circa 30 de delegaţi ai unor colectori autorizaţi din ţară.

4 COMENTARII
  • irinel 02.03.2010 la ora 21:56 pm
    Sunt niste hoti ! Ar trebui facute niste cercetari mai amanuntite acolo. Am dus si eu o rabla si mi-a dat numar de ordine .Au venit altii care au dat dreptu' si au luat tichete iar eu am ramas cu buza umflata. Au facut oamenii sa se certe si sa se bata intre ei pt imbarligaturile lor ieftine.
  • Silviu Sh 03.03.2010 la ora 0:45 am
    Am un Opel Kadet pe la tara. De-asta nu-l dau. Ca nu are rost.
  • tisaru 27.04.2010 la ora 10:37 am
    vreau sa stiu daca mai se primesc rable la TG JIU prin programul rabla 2010.
  • Danyel 13.06.2011 la ora 14:49 pm
    vreau sa stiu daca mai primiti rable,prin programul rabla2011
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.