Respect vs. fair play
Respect vs. fair play
Alte sporturiSport23 martie 2012

Săptămâna ce a trecut a fost una a baschetului atâta vreme cât la Timișoara s-au adunat, cel puțin teroretic, cei mai buni baschetbaliști care activează în campionatul românesc pentru a lua parte la cel mai important eveniment al anului la nivel de spectacol.
Energia a devenit în scurtul timp petrecut în prima ligă o echipă care a trimis la All Star Game-ul românesc o serie de jucători de valoare, jucători care au făcut spectacol și care chiar au câștigat concursuri organizate cu acest prilej.
Și în acest an, Energia și-a respectat blazonul și a trimis la All Star Game 2012 doi dintre jucătorii săi, asta chiar dacă la scurt timp a avut de disputat un meci de campionat cu o mare importanță pentru echipă în lupta pe care o duce pentru atingerea unui loc de play-off. Troupe și Guțoaia au fost la Timișoara, ultimul a făcut ca Energia să ia titlul pentru cel mai bun dunker pentru al treilea an consecutiv, dar asta n-a fost de ajuns pentru Federația Română de Baschet.
Inițial, Darby a fost și el pe lista jucătorilor ce ar fi trebuit să ia parte la acest eveniment, doar că, ușor accidentat, americanul a rămas la Târgu Jiu, clubul gorjean anunțând federația că jucătorul ei nu poate participa la ASG 2012. Reacția președintelui federației, Carmen Tocală, a fost rapidă, vehementă și chiar ostilă, asta în ciuda faptului că un oficial de acest rang al federației nu are voie să se manifeste în acest fel. Tocală i-a acuzat pe ce de la Energia că desconsideră acest eveniment, că decizia lor de a nu-l trimite pe Darby la Timișoara nu este fair și că, urmare a acestui fapt echipa gorjeană ar putea să nu mai aibă participanți la ASG 2013.
Ca și la fotbal, funcția de președinte de federație pare a fi ca o boală care lasă tot mai puține momente de luciditate în gândire oamenilor ce ar trebui să conducă imparțial aceste sporturi. Declarația făcută de Tocală este la fel de periculoasă precum decizia luată de Mircea Sandu în ceea ce privește dezafilierea Craiovei, făcută după bunul plac, fără un temei bine argumentat. În fine, dacă Tocală își permite să excludă un club de la ASG pentru că un jucător nu a participat la eveniment, în condițiile în care acest club a trimis totuși doi jucători acolo, dar și în condițiile în care același lucru s-a mai întâmplat în anii precedenți și cu alți jucători și împotriva cluburilor acestora nu s-a luat o astfel de decizie, atunci baschetul românesc este tot un fotbal.
În vreme ce Tocală acuză lipsa de fair play a celor de la Energia, o echipă prea mică și cu un președinte prea cuminte pentru a reacționa și a da o replică, zeci de fani ai echipei gorjene acuză președintele federației de lipsă de respect. Atunci când arunci o privire pe programul Energiei în acest final de sezon regulat și când știi cum, de ce și pentru cine s-au făcut unele reprogramări, știi și cum stă treaba cu fair play-ul și respectul!

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.