Reţeta Bogea: inspecţie mică, „protocol” mare
Reţeta Bogea: inspecţie mică, „protocol” mare
Investigatii13 mai 2011

Cum să distrugem învăţământul definitiv

În Gorj, învăţământul e pe butuci. Majoritatea absolvenţilor de liceu nu ştiu să completeze o cerere. Foarte puţini scriu fără greşeli de ortografie. Cel mai comod e să dai vina pe subfinanţarea sistemului şi să priveşti profesorii ca pe nişte eroi care rezistă la catedre pe salarii de mizerie. În realitate, salariile nu sunt atât de mici, iar majoritatea profesorilor vin la şcoală să se odihnească, să fie „fresh” pentru meditaţii, pentru şcoala de acasă. Din casele profesorilor ies contingente de elevi meditaţi, dar la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj n-au declarat venituri suplimentare nici măcar 10 cadre didactice.
La orele de limba şi literatura română, profesorii continuă să dicteze „comentarii literare”. Nişte interpretări inepte, în limbaj de lemn, ale operelor literare, prin care elevii sunt îndepărtaţi de lectură şi de literatură. Deşi nu înţeleg nimic din acele „comentarii”, elevii trebuie să le tocească, pentru că acestea „se cer”. E unul dintre motivele pentru care ies semianalfabeţi din liceu. Daniela Bogea este inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. În această calitate, evaluează şi coordonează profesorii de limba şi literatura română din judeţ. Cum, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi.
Doamna inspector Daniela Bogea coordonează o disciplină cu miză, româna. E vorba de meditaţii, caşcaval ş.a.m.d. De aceea posturile de profesori de limba şi literatura română la colegii costă mai mult. De aceea la dânsa nu ai ce căuta fără un cadou sau un buchet de flori. De aceea e atât de acră şi atotştiutoare. Cam acesta e contextul în care Bogea şi-a dobândit în Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj un regim preferenţial, mergând până la a încălca norme şi regulamente interne elementare şi până la a săvârşi abuzuri în serviciu şi falsuri în înscrisuri pe bandă rulantă.
Potrivit „Regulamentului de organizare şi desfăşurare a inspecţiei şcolare”, valabil pentru toţi inspectorii, o inspecţie şcolară durează circa 6 ore: 4 ore în care profesorul este asistat la clasă şi 2 ore în care se analizează prestaţia profesorului, se trag concluzii, se dau indicaţii ş.a.m.d. Pentru fiecare inspecţie se aprobă o delegaţie. După fiecare inspecţie, inspectorul trebuie să elaboreze un raport de inspecţie. E imposibil să nu respecţi timpul legal pentru fiecare inspecţie pentru că asta ar însemna să falsifici ulterior documentele aferente. Adică, să faci ca Bogea.

Două inspecţii de câte 6 ore în … 4 ore

Nu mai departe de marţi, 10 mai a.c., Bogea a făcut două inspecţii în 4 ore. Adică s-a prefăcut că a inspectat, pentru că în cele 4 ore s-a şi mutat de la o şcoală la alta. Întâi, la Şcoala Generală Fântânele din Urdari, a inspectat-o pe doamna profesoară Olteanu, fiica poliţistului Gâlcescu. Apoi s-a dus, fuga – fuga, la Şcoala Generală Strâmba Jiu, unde l-a inspectat pe soţul doamnei Olteanu, şi el profesor de română. În 4 ore i-a rezolvat pe amândoi, ras, tuns şi frezat. Apoi, probabil că „protocolul” s-a făcut „la comun”, aşa, ca pentru obraze subţiri.
Mai greu a fost cu documentele aferente celor două inspecţii. Din moment ce ambele şcoli au program „de dimineaţă”, cum i-a aprobat inspectorul general Iustin Paralescu să facă în aceeaşi zi două inspecţii de câte 6 ore la două şcoli diferite? Apoi, ori Bogea a falsificat rapoartele de inspecţie, trecând alte date decât cele reale, ori le-a făcut corect şi superiorii din ISJ Gorj le-au înghiţit ca atare, nesesizând abaterea flagrantă: două inspecţii de câte 6 ore efectuate în 4 ore, în aceeaşi zi.

SRL-ul „Mitescu şi asociaţii”, cancerul învăţământului gorjean

Bineînţeles că am fost la Inspectoratul Şcolar şi am cerut cuvenitele precizări. Ca de obicei, nicio deschidere către presă. Inspectoratul s-a transformat dintr-o instituţie publică în Societatea cu Răspundere Limitată „Mitescu şi asociaţii”. Inspectorul general Iustin Paralescu a inventat o video-conferinţă, doar ca să nu iasă din bârlog, pardon, birou. Aghiotantul său, adjunctul Gheorghe Mitescu nu este mai breaz şi, beneficiind de avantajul pedigree-ului de cioban de Novaci, se comportă ca atare. Deşi i s-a explicat speţa, adjunctul IŞJ Gorj nu a avut nicio reacţie, motivând că el nu cunoaşte subiectul şi nu poate lua de bun ce i se spune despre colega sa de palier.

Plecată „în teren”, să facă iar două inspecţii de câte 6 ore în doar 4 ore, Bogea nu a binevoit să răspundă la telefon.
Legal ar fi ca Iustin Paralescu să dispună anularea celor două inspecţii, efectuate cu totul şi cu totul formal de Bogea în data de 10 mai, şi să o trimită în faţa Colegiului de Disciplină al ISJ Gorj.
Vom reveni.

5 COMENTARII
  • real profesor 14.05.2011 la ora 11:07 am
    Cine a auzit vreodata de doamna profesor Bogea sa scrie si sa spuna de unde provine,ce rezultate a avut si lasati-l pe domnul Paralescu-nume predestinat- sa-si duca mandatul pina la capat.Paralescu este un adevarat profesor,dar e inghitit si el de cutuma din scoala romineasca si de teama de a iesi din tiparele noastre.El nu fuge de presa, insa are trac...Puteti posta O inspectiune de I.L.Caragiale.Cunosc elev care a terminat scoala generala nr.12 cu 9.50 si spune ca Eminescu s-a nascut la Botosani in judetul...Hunedoara.Timpitii pe banda rulanta sunt minunati pentru patronii care uneori le dau 3 sau 4 milioane daca ii angajeaza.Domnule Narcis, apucati-va de altceva, nu mai intereseaza pe nimeni nimic , adevarul e o chestiune imorala deja si invatamintul mai are radacini reale in GORJ doar la Colegiul Pedagogic, restul e...cancan.
  • Concurs: happyhosting.ro te invită să- 14.05.2011 la ora 19:34 pm
    [...] Flavius, fleurdulys, Gabi Mihaela, Gabitzu, Gabriela Elena, Gabriela Savitsky, Geanina Lisandru, Gorjnews, Grafeina – Marius Lupu, Groparu, Horia Garbea , Horia Muntenus, incertitudinile Ginei, [...]
  • maria 14.05.2011 la ora 20:09 pm
    Faimoasa doamnă Bogea este departe de a fi o somitate în domeniul limbii române, așa cum se pretinde, și vine în inspecții să terorizeze profesorii care chiar muncesc, nu se plimbă ca dumneaei. Nu face doar două inspecții pe zi, ,,face,, și ore la CNTV, rapoarte, meditații, publică cărți, reviste, participă la concursuri și simpozioane cu elevii. A avut tupeul să evalueze dumneaei cu o comisie dosarele pentru gradații de merit, deși nu avea voie, pentru că avea dosar depus. Pe scurt, face ce vrea, în niciun caz ce trebuie.
  • ghita 17.05.2011 la ora 0:19 am
    propunem MINISTERULUI evaluarea dnei Inspector Bogea, dar nu la masa portocalie ci la aceea a competentei...veti avea mari surprize... impostura și carierismul politic astea au fost meritele doamnei la inspectorat...ramane in urma o mare rusine și un rîs de lume...
  • Marius 13.07.2012 la ora 15:28 pm
    DOAMNA BOGEA A INTRAT IN ATENTIA MAI MULTOR PERSOANE DIN JUDETUL GORJ...O SFATUIM SA STEA CU OCHII IN PATRU
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.