Robert Filip: ”Facem proteste, în fiecare săptămână, dacă ni se pun piedici în deschiderea fabricii de gips carton!”
Robert Filip: ”Facem proteste, în fiecare săptămână, dacă ni se pun piedici în deschiderea fabricii de gips carton!”
Interviuri24 decembrie 2020

– Domnule primar, ce v-ați propus să realizați în 2020, în Rovinari, și n-ați reușit?  Care sunt cauzele?

– Unele lucruri nu au mers așa cum mi-aș fi dorit, iar cel mai mare impediment l-a reprezentat declanșarea pandemiei de coronavirus. Dar, la modul general, chiar cu mici întârzieri, am reușit să facem ce ne-am propus.

Unul dintre proiectele la care am ținut foarte mult este cel de modernizare a transportului public între Rovinari și Târgu Jiu, pentru care am obținut o finanțare în valoare de 8.029.492,52 lei, bani europeni. În cadrul proiectului urmează să fie achiziționate autobuze electrice, să fie construit un depou, stații de încărcare, automate pentru cumpărarea biletelor, stații pentru călători. Aici am întârziat puțin pentru că a fost nevoie de termene legale mai mari, pentru anumite documente. Am rezolvat și acest aspect, iar la începutul anului viitor dăm drumul la treabă.

– Ce nu v-ati asteptat sa reusiti sa faceti, ca primar, in 2020, dar totusi ati dus la bun sfarsit?

– Nu m-am așteptat la oportunitatea de a deschide o fabrică de gips-carton. Pentru mine a însemnat foarte mult demararea primelor discuții, tocmai de aceea o trec ca pe o reușită a anului 2020.

– Ati anunțat restructurări si reorganizari in Primaria Rovinari.  In ce stadiu sunt? Cati angajati au plecat? Cati urmeaza sa plece? Cate angajari veti face? Ce ne puteti spune despre noua echipa de conducere a Primariei?

– Da, lucrurile sunt clare. Cine nu își face treaba, va pleca. Numai că, fiind în prag de sărbători, nu aș vrea să detaliez prea mult. Nici de angajări nu poate fi vorba acum. Despre noua echipă pot să vă spun doar că sunt oameni cu dorință de muncă, oameni în care am mare încredere și cu care voi reuși să fac foarte multe lucruri. O să vedeți.

– V-ați afirmat public sprijinul pentru deschiderea unei fabrici de gips carton in Rovinari, dar v-ati lovit de anumite piedici din partea conducerii CE Oltenia. Care mai este situatia actuala? Exista riscul ca investitorii privati sa se orienteze catre alte zone?

– Eu când îmi propun să fac ceva, fac. Poate durează mai mult, dar fac, indiferent de piedicile care-mi sunt puse. Pentru realizarea acestei investiții, dacă va fi cazul, vom recurge și la proteste. Săptămânal. Nici nu iau în calcul altă variantă decât reușita!

– Spitalul din Rovinari se afla in subordinea Consiliului Local. Ce investitii ati reusit in 2020 si cum a fost gestionata pandemia, la nivel local?

– Modernizarea Spitalului  orășenesc „Sfântul Ștefan” este un alt proiect de suflet cu care mă mândresc. Încă din primul an de mandat mi-am propus și chiar am reușit să investesc în aparatură medicală și să aduc medici pentru toate secțiile. Anul 2020 a reprezentat, însă, anul cu cele mai mari realizări. Doar RMN-ul și Computerul Tomograf achiziționate pentru secția Imagistică Medicală și puse în funcțiune, în urmă cu câteva luni, au costat aproape 5 milioane de lei. La acestea se adaugă o serie de aparate necesare investigațiilor medicale, pentru restul secțiilor, care au costat peste 4 milioane de lei. Deci, un total de 9 milioane lei, bani din fonduri europene, guvernamentale sau locale. Cât despre pandemie, cred că ne-am descurcat destul de bine.

– Cum ati sprijinit buna desfasurare a scolii online? Ce proiecte aveti, pe aceasta linie, pentru 2021?

– În prima fază m-am asigurat că fiecare profesor, fiecare școală, dispune de logistica necesară desfășurării cursurilor on-line. Apoi, am demarat procedura de achiziție de tablete pentru toți elevii, de la clasa pregătitoare, până la clasa a XII-a.

Astfel că, săptămâna trecută, 1209 tablete au ajuns la primărie, iar ulterior au fost redistribuite celor două școli gimnaziale și liceului, pentru ca, mai apoi, fiecare elev să intre în posesia dispozitivelor. Trebuie precizat faptul că tabletele răspund tuturor cerințelor necesare desfășurării orelor de curs on-line și sunt echipate cu cartele SIM care să asigure conexiunea la internet.

Tabletele au fost achiziționate prin Programul Operațional Competitivitate (POC), Axa prioritară 2. Valoarea contractului de achiziție se ridică la aproximativ  1 milion de lei, în această sumă fiind inclus și abonamentul la internet pe o perioadă de 24 de luni.

– Care ar fi misiunile pe care le veti incredinta noilor parlamentari, si in special parlamentarilor PNL, in legatura cu zona Rovinari?

– Colegii mei liberali știu ce au de făcut. Ei sunt conștienți că cei care i-au votat i-au trimis acolo si au făcut-o cu un singur scop. Să pună umărul, prin legi, la dezvoltarea economică a României și la creșterea gradului de încredere a oamenilor în tot ce înseamnă instituție a statului, spitale, justiție, sistem de sănătate și așa mai departe. Asta la modul general, nu doar pentru zona Rovinari, pentru că parlamentarii PNL au obținut voturi din tot județul și, în plus, ei vor trebui să îi reprezinte și pe cei care nu i-au votat. Cât despre Rovinari, atât domnul senator Ion Iordache cât și cei doi deputați, Dan Vîlceanu și Gigi Pecingină, cunosc realitatea și nevoile acestei zone.

– Cum estimati ca se vor intelege PNL si USR la guvernare, atat la nivel central cat si aici, in plan local?

– Eu cred că se vor înțelege, iar odată programul de guvernare parafat, lucrurile sunt cât se poate de clare. Iar dacă PNL și USR se vor înțelege la nivel central,  înțelegerea ar trebui să funcționeze și la nivel local. Din păcate, eu nu cunosc foarte mulți reprezentanți ai USR în județul Gorj. Sper că sunt oameni de toată isprava cu care poți face ceva pentru județul ăsta.

– Persoanele sustinute de PMP in functii publice isi vor pierde posturile? Care ar fi orizontul de timp?

– Categoric, toți directorii susținuți politic de PMP ar trebui să fie schimbați, iar acest lucru ar trebui să se întâmple imediat ce noul Guvern va fi învestit. Eu cred că, cel mai târziu, la finalul lunii ianuarie 2021 lucrurile vor intra pe făgașul normal.

– Ne puteti spune, in premiera, cum au fost impartite institutiile, la nivelul judetului Gorj, intre PNL si USR?

– Păi, în principiu, conform împărțirii portofoliilor. Din ce știu până acum, PNL-ului i-au revenit 9 ministere. Imediat după Crăciun vom putea discuta la concret.

Avand in vedere ca ati deschis deja trei fabrici la Rovinari, in ultimii ani, estimati ca se va accentua decalajul de atragere de investitori dintre Rovinari si Targu Jiu?

– Tot ce îmi doresc este să atrag cât mai mulți investitori aici la Rovinari, dar în niciun caz nu m-aș bucura de un decalaj pentru că, până la urmă, dacă se face ceva, se face pentru tot județul, nu numai pentru Rovinari sau Târgu Jiu. De fapt, mi-aș dori ca fiecare coleg primar din județ, indiferent de culoarea politică, să poată deschide cel puțin o făbricuță sau să creeze minimum 200 de locuri de muncă pentru fiecare an de mandat.

– Cu ce ganduri intampinati noul an?

– Primul gând, sau mai degrabă prima dorință este să scăpăm o dată de pandemia aceasta care ne-a dat peste cap cu totul. Îmi doresc să fim sănătoși cu toții, să fim motivați și inspirați să facem lucruri frumoase și trainice. Altfel, îmi doresc să finalizez și să implementez cât mai repede tot ce mi-am propus pentru orașul Rovinari, astfel încât să devină primul Smart City din județul Gorj, un oraș verde, curat, cu oameni veseli și primitori. Vreau ca fiecare rovinărean să fie mândru de orașul în care trăiește.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.