Sarcină, tun de 1000 de miliarde
Sarcină, tun de 1000 de miliarde
Investigatii23 martie 2011

Peste 285 miliarde lei vechi urma să primească LAFARGE doar de la Complexul Energetic Turceni, începând din vara acestui an, în schimbul calcarului necesar în operaţiunile de desulfurare. O licitaţie pentru un contract similar este în derulare acum la Complexul Energetic Rovinari. Urmează, la rând, Complexul Energetic Craiova. Dacă nu se face desulfurarea, aceşti giganţi energetici se închid. Una peste alta, o afacere ce depăşeşte 1000 de miliarde de lei vechi, care mergea ca unsă pentru cei de la LAFARGE, până când în scenă şi-a făcut intrarea, adus de mirosul banilor, Nicolae Sarcină. Cum-necum, omul de afaceri tocmai şi-a adjudecat mai mult de jumătate din Cariera Suseni, singura sursă din zonă de calcar de puritate maximă pentru care, aţi văzut, cele trei complexe energetice plătesc peste 1000 miliarde de lei vechi. Deşi deţin o licenţă exclusivă de exploatare a Carierei Suseni, emisă de statul român, valabilă până în 2019, specialiştii LAFARGE, neobişnuiţi cu mânăriile de pe plaiurile gorjene, au rămas cu gura căscată şi încă nu înţeleg ce li s-a întâmplat.

Statul român a garantat LAFARGE-ului că va exploata Cariera Suseni

Cronologic, în 1999 Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) emite pentru Lafarge licenţă de concesiune pentru exploatarea Carierei Suseni, de circa 86 de ha, valabilă pentru o perioadă de 20 de ani contractuali, cu drept de prelungire. Licenţa este aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 693/2000. Mai mult, potrivit punctului de vedere al companiei LAFARGE, solicitat de GORJNEWS,  „prin contractul de privatizare a ROMCIM S.A., din 1997, statul român a garantat LAFARGE drepturile de exploatare şi folosinţă asupra carierei Suseni”.
În ianuarie 2009, Tribunalul Gorj respinge definitiv şi irevocabil solicitarea Obştii „Valea Susenilor” de a fi pusă în posesie pe o suprafaţă importantă din cariera Suseni.

Calcar pur, la distanţă mică de complexele energetice


Pentru că din această carieră se extrage calcar de puritate maximă, singurul admis în desulfurare, şi distanţa mică faţă de complexele energetice rentabilizează costurile de transport, Lafarge se pregătea să furnizeze calcar către cele trei complexe energetice. Prima licitaţie, organizată de Complexul Energetic Turceni, şi-a şi adjudecat-o, la 10 decembrie 2010 făcându-se anunţul de atribuire a contractului de peste 285 miliarde lei vechi!

De aici, lucrurile o ia la vale

La finele lunii decembrie 2010, în care se parafase şi licitaţia de la Complexul Energetic Turceni, Consiliul Local Runcu emite o hotărâre prin care transferă 47,5 ha din Cariera Suseni în domeniul privat al primăriei.

Prefectul Andrei e de acord cu inventarierea făcută cu 12 ani întârziere

Într-un document oficial emis la 13 ianuarie a.c., prefectul Liviu Andrei girează operaţiunea, afirmând că „înscrierea terenului în inventarul bunurilor domeniului privat al comunei Runcu s-a făcut cu respectarea legislaţiei în vigoare”. Întrebare: ce altceva decât miza imensă – o mie de miliarde de lei vechi – a determinat Consiliul Local Runcu să treacă terenul în domeniul privat al primăriei abia în decembrie 2010, din moment ce Legea 213 privind proprietatea publică si regimul juridic al acesteia, emisă cu 12 ani mai devreme, în 1998, spune clar că “inventarul bunurilor din domeniul public se întocmeşte în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”? Deci, în 9 luni, nu după 12 ani.
În şedinţa Consiliului Local Runcu din ianuarie a.c. s-a emis o hotărâre prin care s-a autorizat organizarea licitaţiei pentru închirierea celor 47,5 ha de teren, stabilindu-se, totodată, preţul de pornire de 84 milioane lei vechi / ha / an.

Licitaţia, anunţată doar în ziarul lui Făget, fost denunţător, actual asociat al lui Sarcină

În ediţia din 8 februarie a.c. a cotidianului GORJ DOMINO, este inserat un anunţ conform căruia „Consiliul Local Runcu organizează, în data de 28.02.2011, licitaţie publică în vederea atribuirii prin închiriere a unei suprafeţe de 47,5 ha, în vederea exploatării de materiale minerale, pe o perioadă de 10 ani.” O primă obiecţie: legea 50/1991 obligă autoritatea contractantă să publice astfel de anunţuri „în cel puţin două ziare de largă circulaţie”. Pe ruta Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu – Nicolae Sarcină, viitorul câştigător al licitaţiei, a apărut deloc întâmplător cotidianul cu pricina, deţinut de ex-şeful SRI Gorj, Ion Făget, zis „Doru”. Am mai scris, dar repet, pentru că e incredibil: după ce în 2010 a cerut o juma’ de an, în Gorj Domino, arestarea lui Nicolae Sarcină, acum Făget păzeşte în asociere cu Sarcină mai multe obiective economice din Gorj şi zonele limitrofe, începând cu Complexul Energetic Turceni.

Ca la adunat de prune

Revenind, anunţul a fost publicat într-un singur ziar. Tot legea 50/1991 obligă autoritatea contractantă să anunţe, prin media, nivelul anual minim al chiriei. Primăria Runcu a sărit şi peste acest detaliu. În plus, nu s-a solicitat participanţilor la licitaţie studiu de prefezabilitate sau de fezabilitate, impuse de aceeaşi lege în mod expres.
De altfel, documentaţia premergătoare licitaţiei a fost foarte firavă. Astfel, nu a existat un caiet de sarcini, nu s-au emis instrucţiuni privind modul de elaborare şi prezentare a ofertelor, nu s-a cunoscut metoda de licitaţie publică aplicată (licitaţie sau cu strigare), nici pasul de licitaţie, iar contractul de închiriere propus a fi încheiat a fost citit abia înaintea începerii licitaţiei. Una peste alta, o licitaţie organizată ca la adunat de prune, ca să câştige unul de-al casei. Dacă e cineva care nu ştie, Nicolae Sarcină e originar din comuna Runcu, multe dintre firmele sale fiind înregistrate chiar în localitatea de baştină.

Cum a decurs licitaţia?

S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. a ofertat 8.400 lei / ha / an. S.C. CARIERE PLUS S.R.L. (membră a grupului Lafarge în România) a ofertat 8790 lei / ha / an. La a doua strigare, Nicolae Sarcină a oferit 9180 lei / ha / an, iar reprezentanţii LAFARGE s-au oprit formulând o serie de obiecţiuni. În principal, aceştia au susţinut că era de aşteptat să participe la o negociere directă, având în vedere că LAFARGE este „deţinătoarea exclusivă a licenţei de exploatare şi că S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. sau o altă societate nu poate participa la licitaţie în lipsa unei astfel de licenţe.” Potrivit Legii minelor nr. 85/2003, exploatarea resurselor minerale din subsolul ţării „se realizează pe baza unei licenţe exclusive acordate pentru oricare dintre resursele minerale descoperite în perimetru, la cerere, persoanelor juridice române sau străine interesate”. În opinia reprezentanţilor LAFARGE, faptul că acea licenţă are caracter exclusiv, împiedică obţinerea de către orice altă entitate a dreptului de a exploata resursele minerale aferente suprafeţei de teren în chestiune.

Poate fi licenţiată S.C. SUCCES NIC COM S.R.L.?

Pe de altă parte, LAFARGE nu se încadrează în niciuna din situaţiile în care, conform aceleiaşi legi, i s-ar putea retrage licenţa de exploatare pentru a fi acordată, ulterior, către firma lui Nicolae Sarcină. Totuşi, legea nu este foarte clară, stipulând la art. 18 că licenţa de exploatare se acordă şi „câştigătorului unui concurs public de ofertă, organizat de autoritatea competentă în condiţiile prezentei legi”. Din aplicarea exclusivă a acestui paragraf, rezultă că şi S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. ar putea obţine licenţă de exploatare.
Un alt semn de întrebare: din moment ce, potrivit legii minelor, „resursele minerale situate pe teritoriul şi în subsolul ţării (…) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român”, cum poate o primărie să organizeze licitaţie pentru a stabili cine exploatează un bun care nu-i aparţine, fiind, evident, proprietate a statului? Cel mult Primăria Runcu ar fi putut licita coaja, nicidecum miezul…

Dacă pute şi aţi deschis geamul, încă n-aţi mirosit nimic

Imediat, LAFARGE a contestat la Judecătoria Târgu Jiu modul de desfăşurare a licitaţiei, solicitând anularea acesteia. Primul termen va fi la 21 aprilie a.c. Adi Câmpeanu nu a pierdut nici el vremea. A semnat, la 10 martie a.c., contractul de închiriere către S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. a celor 47,5 ha de carieră. De altfel, Sarcină a şi operat plata pe primul an de zile şi, din informaţiile noastre, a apăsat butoanele necesare pentru a-i fi eliberată de către ANRM licenţă de exploatare, în doi timpi şi trei mişcări.
La 11 martie a.c., primarul Adi Câmpeanu a “notificat” LAFARGE să înceteze exploatarea agregatelor miniere de pe terenul lui Sarcină  şi ca, în termen de 3 zile (!!!), să îşi evacueze toate utilajele de pe cele 47,5 ha teren.

De la emiterea unei asemenea adrese – prin care somezi o companie franceză să îşi ia utilajele în 3 zile după o suprafaţă atât de întinsă – până la un incident diplomatic cu consecinţe foarte naşpa e o distanţă extrem de scurtă, context în care, dacă faceţi puţină linişte, veţi auzi cum se sforăie în clădirea foarte specială de lângă stadion.

LAFARGE i-a tulburat posesia lui Sarcină (!)

Pentru că, şi dacă ar fi vrut, cei de la LAFARGE nu puteau evacua în trei zile 47,5 ha de carieră, Câmpeanu a emis o nouă adresă, la 15 martie a.c., dându-le un nou termen, mai îngăduitor, respectiv 21 martie a.c. Cel puţin hilar este că primarul îi acuză pe cei de la LAFARGE de “tulburare de posesie”, în condiţiile în care la 11 martie a.c. Sarcină şi-a montat trei bariere, la intrarea pe noul domeniu deja adjudecat. Apoi, de râsul curcilor este şi următoarea situaţie: ca să ajungă la suprafaţa închiriată, Sarcină trebuie să folosească obligatoriu cele trei drumuri aflate în proprietatea LAFARGE!

Dacă se încruntă Sarcină, şefii IPJ Gorj poartă doliu

Exact ca în vestul sălbatic, pe poarta Carierei Suseni a intrat, în cel puţin trei rânduri în ultimele zile, o echipă mixtă, alcătuită din reprezentanţi ai primăriei, ai S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. şi ai … poliţiei. Ce căutau poliţiştii în carieră, ca aghiotanţi ai primarului? Prezenţa lor acolo, în compania primarului şi a celor de la SUCCES, este încă o ofensă la adresa companiei franceze şi încă o dovadă că dacă se încruntă Sarcină, la vârful poliţiei gorjene e doliu. Curată separare a puterilor în stat, nene Iancule! Oricum, poliţiştii din Gorj au deja în lucru cinci plângeri penale, majoritatea împotriva reprezentanţilor LAFARGE.

Activitatea LAFARGE, dată peste cap

În momentul de faţă, LAFARGE nu poate exploata mai mult de jumătate din carieră, deşi nu i-a fost anulată licenţa exclusivă primită de la Guvernul României. Ce trebuie să înţeleagă măcar acum cei de la LAFARGE este că în acest judeţ nenorocit, funcţionează un cu totul şi cu totul alt Guvern şi cu totul şi cu totul alte legi. Pentru că le-au fost blocate instalaţii de procesare şi tot felul de utilaje, reprezentanţii LAFARGE înregistrează zilnic pierderi imense şi pot ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea onora contractele curente.

Întâi licenţa, apoi mia de miliarde

În concluzie, estimăm că Nicolae Sarcină îşi va obţine foarte curând licenţa exclusivă de exploatare, pe care şefii ANRM-ului i-o vor elibera ignorând că există activă o licenţă similară, deţinută de LAFARGE. Apoi, Sarcină îşi va adjudeca şi contractele de furnizare a calcarului la cele trei complexe energetice.
Ce n-am reuşit, încă, să aflăm, lucrând această investigaţie, este pe câţi dintre angajaţii locali ai LAFARGE i-a cumpărat deja Nicolae Sarcină.
Vom reveni.

Notă: GORJNEWS mulţumeşte primarului comunei Runcu, Adi Câmpeanu, pentru transparenţa şi disponibilitatea de care a dat dovadă, punându-ne la dispoziţie absolut toate documentele de interes public solicitate. Facem această precizare pentru că în instituţiile publice din Gorj aproape totul este clasificat şi exceptat de la liberul acces, comportamentul comunicaţional al primarului Câmpeanu contrastând flagrant cu al altor primari şi manageri de instituţii, care şi-ar secretiza şi umbrele proprii şi personale, dacă ar putea.

36 COMENTARII
  • gorjanul 24.03.2011 la ora 3:16 am
    Iar ai dat lovitura Nrcis, am mai spus o , baiat bine informat . Ti ai facut dusmani la Tribunalul gorj la Dna judecator Laura Sarcina , cea divortata de Sarcina in acte, in realitate locuind impreuna si pastrandu si numele . Motivul divortului fiind ,,,,,DECLARATIA DE AVERE in care Dna Judecator ar fi trebuit sa declare averea sotului , si inca nu sa tiparit un formular atat de lung care sa aiba atatea rubricui cate imobile si interese are Sarcina in judet . Poate studiezi si falimentul TPSUD Rovinari unde Sarcina prin sageata Sever Campeanu a ,,ciurdit '' impozite datoratew statului de peste 1000 miliarde .
  • STEFAN 24.03.2011 la ora 10:44 am
    Articolul este documentat iar faptele prezentate sunt grave. Autorul si Edilul comit unele erori condamnabile. Dreptul de proprietate este drept distinct de dreptul de exploatare respectiv Licenta. Primarul nu poate concesiona decat dreptul de proprietate asupra terenului, este ilegal sa concesioneze activitatea de exploatare care conform L85/2003 nu este in competenta sa. Lafarge este detinatoarea licentei de exploatare care nu ii poate fi retrasa decat in conditiile legii de catre emitent. Concesionarul terenului poate bloca activitatea de exploatare doar pe suprafata de teren detinuta. Prin efectul legilor speciale Lafrge poate utiliza terenul dobandit ilegal de Sarcina Nicolae.
  • maruta 24.03.2011 la ora 11:35 am
    Daca vorbiti de hotararea judecatoreasca a Obstei Valea Susenilor , este cea mai mare hotie a Tribunalului Gorj.( punem la dispozitia ziarului aceasta hotarare). Instanta constata "cu certitudine " ca obstea are acte de proprietate pentru 1446 ha si in dispozitiv se respinge actiunea ramanad cu 1315 ha . Pe 12 oct 2011 primaria Runcu a depus documentatia la OCPI Gorj in vederea validarii terenului pentru obste si in timp ce asteptam validarea OCPI a aparut Hotararea Consiliului Local de nationalizare a terenului care a apartinut inca din anul 1913 susenilor. Restul sunt vorbe .
  • jeg 24.03.2011 la ora 15:13 pm
    bolboroseste jegul in presa locala. din nou, nimeni nu va prelua nici acest subiect, total neinteresant
  • Larisa Surpaceanu 24.03.2011 la ora 17:07 pm
    Chestia asta de la Lafarge se numeste CRIMA ECONOMICA ORGANIZATA! Iar n-avem institutii in Gorj!
  • pentru sarcina 24.03.2011 la ora 17:30 pm
    Chiar daca mai are si ilegalitati, el mentine piata muncii in Gorj. Si asa avem someri de vai mama noastra. INGHITEM IN SEC SI ATAT.
  • gorjanul 24.03.2011 la ora 17:39 pm
    Ba da , avem institutii in Gorj insa sunt conduse de oameni aflati pe statele de plata ale lui Sarcina . Fosta actuala sotie Laura Sarcina a condus multi ani Parchetul de pe langa Judecatoria TgJiu si a stopat orice planger impotriva fostului actualului divortatului sot Nicusor . Sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu va dispune vreun procuror cu ,,,sange efectuarea de cercetari privind zecile de firme infiintate , folosite si abandonate cu datorii de mii de miliarde la bugetul de stat de catre Sarcina prin interpusi . Ani de zile a constituit si intretinut grupuri in vederea savarsirii de infractiuni , cu precadere economico financiare.A folosit oameni de paie pe post de administratori , el nesemnand niciodata acte pentru a nu raspunde penal, el a luat doar banii,,,,
  • celalalt 24.03.2011 la ora 22:50 pm
    Ce ma distreaza pe mine este faptul ca Grupul Lafarge Franta (sediul) numai ce a auzit chestia ... si inca nu cred ca este posibil!!! Saptamana care vine trimit niste experti "independenti" sa vada cum stau lucrurile pe la Gorj ;) , sper sa merite distractia si sa vad un puricel batadu-se cu elefantul Lafarge si un prefect dat afara pe baza de abuz in functie. Pentru cei ce prind pariuri...mizez pe Lafarge ;)
  • Narcis DAJU 24.03.2011 la ora 23:05 pm
    @) celalat Bine, bine, dar o vestă antiglonţ cine îmi dă şi mie? :)
  • Descarieratul 24.03.2011 la ora 23:53 pm
    Un lucru mai trebuie subliniat. In cazul Lafarge, mare parte din acele miliarde ale contractelor se duc in salariile miilor de angajati din Romania, in investitii si tehnologie de ultima clasa, asigurarea unui mediu de lucru mai mult decat civilizat, protectia muncii la cel mai avansat nivel, etc, etc, basca redeventele, taxe, impozite platite statului Roman... Pentru Sarcina, mare parte din acele miliarde ale contractelor, merg la UN SINGUR OM. Adica la EL (Dumnezeul Gorjului ?) In cazul asta, puneti-va intrebarea oameni buni: unde ati prefera sa fiti angajati ? La LAFARGE sau la Sarcina ?
  • Descarieratul 25.03.2011 la ora 0:17 am
    ....Aa !...Si ar mai fi vreo 2 intrebari cu raspunsuri: Intrebarea 1: Stiti cati patroni sunt la firma lui Margine ? Raspuns: UNUL ...(si poate inca vreo doi de-ai lui...) Intrebarea 2: Stiti cati "patroni" sunt la Lafarge ? Raspuns: Vreo suta de mii....Adica actionarii companiei din toata lumea, din cele peste 80 de tari in care activeaza, printre care vreo mie si ceva din Romania (salariati sau fosti salariati). Cu alte cuvinte, oare cum ar fi mai bine: Dintr-un cascaval mare sa manance o suta de soareci pe saturate, sau sa vina sobolanu sa ia tot ?
  • precizare 25.03.2011 la ora 8:14 am
    Pt comentatori, intamplarea face ca actuala sotie a lui Sarcina-judecatoarea Laura Sarcina sa aiba acelasi prenume ca si fosta, adica tot Laura Sarcina....
  • gorjanul 25.03.2011 la ora 16:41 pm
    Ca sa vezi ,, precizare " si pe cea de a treia sotie o cheama tot Laura Sarcina ? Intrati pe portal , instante de judecata , Judecatoria sector 3 Bucuresti , tastati Sarcina Nicolae si vedeti dosarele de divort ale acestuia.De cea dea doua sotie a divortat pe motiv de ,,,,,declaratie de avere.
  • catalin 25.03.2011 la ora 18:54 pm
    asteptam continuarea povestii
  • CORECT 26.03.2011 la ora 12:06 pm
    Corect, corect cu divortul, insa e interesant ca Dna Judecator declara in decembrie 2010 ca sotul Sarcina are salariu de la ,,Succes,, potrivit fisei fiscale, ori era obligatoriu sa spuna exact veniturile din fisa fiscala. Poate se sesizeaza cineva si aflam ca la sindicalisti care e averea corecta. Alo CSM, DNA, Parchetul, PRESA.....ca Politia e pe mana.
  • gorjanul 26.03.2011 la ora 15:02 pm
    Are , are sotul Sarcina salariu de la succes , de la Grimex , de la TPSUD , de la IRUM motru , de la FAG INTERNATIONAL, LACTIN GORJ si de la multe alte firme infiintate prin interpusi , de la IMPACT IN GORJ , ACCES TV si probabil nici el numai stie de unde . Problema insa e ca acesta doar MULGE toate aceste firme , nu plateste impozitele la stat dupa care le falimenteaza si cumpara de la lichidatori , pe preturi de nimic activele . Practica aceasta metoda de prin anii 1998 si Parchetul de pe langa Judecatoria TGJiu nu sa autosesizat niciodata . Motivul,,,,RELATIA LUI SARCINA CU SEFA PARCHETULUI CARE ULTERIOR PROBABIL A PUS PICIORUL IN PRAG SI IA CERUT DIVORTUL DE CEA CARE A MUNCIT 10 ANI CU CARCA INCARCAND SACI CU FAINA , ZAHAR , ETC. Fostei sotii Sarcina ia dat papucii si ei si soacrei sale care era de fapt pana acum un an patroana sc Succes Nic com srl .Pentru dna Jud Sarcina toate acestea sar putea traduce prin ,, complicitate la savarsirea infractiunii de, constituire de grupuri in vederea savarsirii de infractiuni ". Mai devreme sau mai tarziu cineva va trebui sa destructureze aceasta retea de la Gorj .
  • mitrut stanoiu 27.03.2011 la ora 11:08 am
    @Descarieratul: Actionarii Lafarge la care te referi tu este posibil sa aiba calitatea de shareholder-i si la fel de posibil sa nu aiba drept de vot. Comparatia nu cred ca-i foarte buna. (E posibil sa gresesc)
  • Ancuta Lambru 28.03.2011 la ora 21:40 pm
    ...aflam de aici ce ce tebuia sa aflam de la prefectura. oare ce si cat a pimit prefectul ca sa nu atace la instanta procedura primariei Runcu? de ce platim din banii publici pe profesorasul asta de sport? ce fac astia se numeste santaj macro-economic ... sub ochii guvernului pedele, al procurorilor anticorupie si de la crima organizata. pai cum sa nu faca asa ceva la Gorj cand se cunosc toti intre ei? cred ca guvernul a fost pus sa mai plateasca o polita lui Szarkozy... si ca vor sa-i scoata afara din tara de tot pe frantuji. daca sarcina ia cariera de la suseni, Lafarge o sa plece de la Barsesti si nici fabrica de rigips de la Turceni n-o s-o mai faca. asta da scandal international.
  • Numele Dvs. pe Internet. Domenii .ro cu 30.03.2011 la ora 20:10 pm
    [...] Costel, Blogatu,  Calin Hera, Cati ca voi, Chinezu, Ciutacu, Codeus,  Costin Comba, George Serban, d-l Daju, artistul Marius Lupu,  Horia Garbea, Horia Muntenus, Ioan Andoni, Ionuţu, Ionut Dumitru,  [...]
  • gorjanul 31.03.2011 la ora 16:43 pm
    Felicitari Narcis , ai reusit sa destructurezi caracatita de la Turcinesti . A inceput ,,,hora,,,
  • Nu conteaza 04.04.2011 la ora 1:43 am
    Daca iese castigator sarcina e tun iar daca ar castiga lafarge (a se citi mutinationala pentru necunoscatori) nu e tun ci sunt "conditii mai bune de munca decat la Succes".. Ce utopie! Articolul este slabut si tine in brate un "investitor" care are contract castigat de milioane de lei noi dar NU VREA SA LICITEZE MAI MULT DE 8970 LEI/HA respectiv vreo 400000 lei pe toata suprafata (pentru ca este exclusiv in Romania). Pai mai fratilor, de ce nu a batut Succes-ul ca doar e un colos multinational?!!!! Ah, am inteles: baietii vor sa faca profit cat mai mare pentru angajatii de la lafarge si pentru conditiile de munca.. Ha ha ha! Aici nu e vorba de nici un tun, Lafarge VREA TEREN GRATIS sau ma rog, aproape gratis, ca in tara romaneasca fiecare s-a obisnuit sa ia TOT fara sa dea NIMIC! iar voi toti vad ca ii sustineti.. Este de rasul lumii.. concluzia articolului este cumva: "colosul Lafarge s-a impiedicat de succes"?!. Ca lafarge s-a oprit din licitatie, ca nu a vrut sa dea mai mult si ca au crezut saracii ca vin la o negociere directa pentru incheirierea unui teren (care nu e al lor dar de pe care au "extras" mii de miliarde de lei de de la preluarea romcim-ului) nu este de condamnat! tot ce e de condamnat este sarcina pentru prostiile pe care le-a facut si le face. Imi pare rau ca nu se vede evidenta, care este mai grava decat afacerile lui sarcina! imi pare rau ca cedati asa usor strainilor proprietatea.. asa ca va rog sa donati strainilor terenurile si proprietatile pe care le aveti, pentru ca sa asigure conditii mai bune la locul de munca decat la succes! pentru ca asta e scopul francezilor aici, o viata mai buna pentru romani! :))
  • Pentru ”nu conteaza” 08.04.2011 la ora 16:03 pm
    @nu conteaza Bai comunistule. Strainii au cumparat toata afacerea, asa a luat-o el de la statul roman si acum vine unul si ii da cu cutitul pe la spate. Asta trebuie sa vada lumea, ca romanii nu sunt seriosi nici in afaceri si ca toti factorii responsabili sunt complici in asta, adica: - primarul pentru ca a initiat lovitura pe la sppate - consiliul local ca a votat cu ochii inchisi sa inventarieze in patrimoniul comunei un teren care NU EXISTA. Nu exista demult acel teren pentu ca nu mai exista sol. Firma cu pricina, nu-i pronunt numele ca sa nu-i fac reclama gratis, exploateaza calcarul CARE SE AFLA IN SUBSOL, iar solul nu mai e acolo de zeci de ani - prefectul pentru ca nu a atacat la contencios HCL cu pricina si pentru asta a fost inSarcinat cu ”greu” - Politie fiindca stau ca cateii cu mainile legate si dau din coada cand aud de stapanul lor - DGA fiindca habar nu are de speta - DNA fiindca, din nou, dospese dosare ca nu care cumva sa supere pe unu sau pe altu.
  • Nu conteaza 08.04.2011 la ora 18:21 pm
    Ce spuneam mai sus "bai" capitalistule si ce ai inteles tu?! tot ce sti tu e sarcina in sus si sarcina in jos (care iti si multumeste pt reclama de altfel) Vorbesti de complici? ce complici si la ce sa fie complici? la licitatie? asta e culmea! Pai s-a organizat licitatie, dar se pare ca nu ai ajuns acolo cu lectura, ti-au obosit ochii si te-ai culcat (pe o ureche)! Ce smecherii poti sa faci la o licitatie la care lafarge PARTICIPA SI SE OPRESTE SINGUR SI NESILIT DE NIMENI si nu mai vrea sa continue pt ca vrea el neaparat sa fie unic la licitatia respectiva, sa negocieze direct! Si-a pus cineva intrebarea de ce? iti spun eu, daca este asa de greu de priceput: VREA SA FIE SINGUR CA SA LICITEZE CAT MAI IEFTIN! adica sa devalizele bugetul local si sa faca profit la maxim (nu pentru romani, stai linistit). Despre existenta terenului sau inexistenta acestuia nu are rost sa discutam cu oameni care nu inteleg fenomenul (legatura dintre sol si subsol, perimetru exploatat, zacaminte minerale, exploatare, etc). Nu exista sol, dar tot ma bucur ca exista subsol :)) Daca la citit suntem asa superficiali, macar daca ne uitam la poze puteam sa vedem utlijajele si echipamentele care cred ca se vad de la o posta ca stau foarte bine pe un "sol" :))
  • Pentru ”Nu conteaza” 08.04.2011 la ora 21:25 pm
    In 1977 statul roman, comunist desigur, a dat o HCM cu privire la cariera Suseni cu drepturi de folosire a Combinatului de Lianti si Azbociment Barsesti, viitorul Romcim, viitorul Lafarge. Deci terenul cu pricina (solul) este in proprietatea privata a statului cu drept de folosire, acum a Lafarge, caruia i s-a transferat (si) acest drept prin cumpararea de la stat a firmei Romcim. Iar CL Runcu nu avea dreptul sa inventarieze o proprietate a statului in proprietatea comunei Runcu decat daca, se emitea si o Hotarare de Guvern care sa anuleze HCM din 1977 si sa treaca terenul in proprietatea ccomunei Runcu (privata sau publica, dupa caz). Asadar licitatia organizata cu exces de zel si rapid de catre primar (OARE DE CE?) nu trebuia sa aiba loc, cel putin asa de repede. In momentul de fata este ilegala, iar Lafarge s-a trezit din somn abia pe parcursul desfasurarii ei, DE ACEEA A RETRAS OAMENII pe parcursul procedurii ! Si asta pentru ca Lafarge, ca orice firma multinationala, este un colos care se urneste greu dar si cand se pune in miscare nu o mai poti opri. Seaman daca vreti cu intreprinderile foste comuniste. Deci, domnule sau doamna, ”Nu conteaza” am citit cu atentie materialul si stiu mult mai multe decat iti imaginezi! De aceea vorbesc aici de o ”complicitate” cel putin aparenta, pe care orice om de bun simt o vede din helicopter, numai institutiile statului NU. Iarasi: OARE DE CE?
  • Narcis DAJU 08.04.2011 la ora 21:40 pm
    Am cititori destepti. Sunt onorat, va multumesc. :)
  • nu conteaza 10.04.2011 la ora 12:49 pm
    Ceea ce spui tu nu pot lua in totalitate in considerare deoarece faci referiri la acet normative (fara numar) care probabil sunt abrogate. ar trebui consultat domeniul public al statului roman, cel actual, pentru a vedea daca suprafata respectiva este sau nu este acolo. Dar de aici pana la a face afirmtii de genul ca s-ar fi facut nush ce licitatie aranjata este cale foarte lunga. Calitatea unui primar este de a valorifica bunurile aflate in domeniul privat in vederea completarii veniturilor la bugetul local. Dar te intreb pe tine, daca au mirosit ceva in neregula de ce nu s-au retras de la inceput?! Pe de alta parte sa imi spuneti ce legatura are combinatul de lianti cu lafarge?! si mai mult decat atat ce legatura are lafarge cu cariere bucuresti?! Eu afirm un lucru: cand statul roman a privatizat romcim, aceasta cariera era esentiala pentru producerea materiilor prime.. acum lafarge nu mai foloseste cariera pentru materie prima ci vrea sa o foloseasca in interes prorpiu pentru comercializare produse si obtinere de profit gigant. si atunci ce obligatii mai avem noi in fata unora care au luat in administrare o cariera ca parte a unui combinta si acum o folosesc in interes propriu fara nici o legatura cu acesta?! degeaba se insista, se vede clar de la o posta ca baietii (destepti de altfel) vor sa faca o afacere cu cat mai putine cheltuieli, daca se poate chiar deloc!
  • ionica 11.04.2011 la ora 11:53 am
    Pentru Nu conteaza .Spui tu ca ,,DNA fiindca, din nou, dospeste dosare ca nu care cumva sa supere pe unu sau pe altu." Dar ce nu stii tu este faptul ca toate tranzactiile lui Sarcina la notarul public ale se autentifica la un birou notarial situat la umbra celebrei statui a lui Tudor Vladimirescu . Pe notarita o cheama ,,,,Volintiru .Pentru cei interesati faceti ,,,sapaturi.
  • Pentru ”Nu conteaza” 11.04.2011 la ora 22:14 pm
    CLA s-a transformat in Romcim si apoi, prin cumparare, in Lafage-Romcim! Prin cumparare, Lafarge are dreptul sa foloseasca cariera nu numai pentru resursele minerale in scopul producerii de ciment! ARE LICENTA DE EXPLOATARE PENTRU CAT CALCAR DORESTE. Faptul ca s-a ivit o oportunitate si trebuie calcar la desulfurarea termocentralelor din Gorj, este treaba lor - mai ales ca au castigat si licitatia de la Turceni. Cu cat mai mult calcar iese din cariera Suseni, cu atat mai multi bani (redeventa+impozite+TVA, si direct si indirect) vin la statul roman. Insa, de la Lafarge vin mai multi bani catre buget pentru ca NU lucreaza la negru si NU are datorii catre statul roman, iar IN PLUS, plateste BINE angajatii, spre deosebire de MULTE alte firme....
  • Pentru ”Nu conteaza” 11.04.2011 la ora 22:16 pm
    @ionica Stim TOT ! Dar toate la timpul lor!
  • Pentru ”Nu conteaza” 11.04.2011 la ora 22:22 pm
    @Nu conteaza A propos, firma aia de Cariere presteaza pentru ”Lafarge” si scoate calcarul de acolo. E dreptul lor LEGAL. 1. CALITATEA UNUI PRIMAR - este in primul rand LEGEA si apoi bani pentru comuna; 2. CALITATEA UNUI PREFECT (care? ca la noi in Gorj nu exista) este LEGEA si ata!
  • Nu conteaza 12.04.2011 la ora 15:45 pm
    “Prin cumparare are drept sa foloseasca” ?! la ce te referi? Pai nu au cumparat terenul respectiv pentru ca nu a fost niciodata in patrimoniul Romcim. A fost dat in administrare pentru susţinerea activităţii de producere a cimentului (asta a garantat Statul Roman cu buna credinta, nu afaceri si oportunităţi!) Pentru ca se continua intr-o confuzie sunt necesare niste precizari: ZACAMANTUL (in cazul nostru calcarul) este proprietatea exclusiva a Statului Roman, TERENUL de pe care se extrage zacamantul nu este proprietatea Statului Roman, este proprietatea comunitatii locale, a persoanelor particulare, etc. dupa caz. Lafarge si cariere a primit LICENTA DE EXPLOATARE PENTRU ZACAMANT! La momentul respectiv s-a dat o astfel de licenta deoarece Lafarge cumparase Romcim si era strict necesar sa aiba materie prima (altfel ar fi cumparat un combinat in imposibilitate de a produce ceva). Intre timp lucrurile s-au schimbat, Lafarge nu mai exploateaza acolo decat prin Cariere Bucuresti care nu are absolut nici o legatura cu Romcim, cu privatizarea sau cu Statul Roman si totusi tu afirmi cu tarie ca au drept LEGAL. Dupa care din legi au dreptul asta! Ar dori sa fie legal o afacere de ciupit multi bani! Ne reintoarcem la discutia cu salariile si salariatii si alte povesti, probabil din lipsa de argumente! Sunt niste lucruri reale dar care in cazul de fata nu scuza cariere (a nu se confunda cu lafarge) ca vrea pur si simplu sa se foloseasca de niste tertipuri pentru a evita concurenta care s-a intamplat sa fie sarcina (halal concurenta :)) ). Calitatea unui Primar nu poate fi legea. Sper ca te-ai referit la “respectarea legii”. Afirm ca legea a fost respectata pentru ca altfel lafarge nu stia de licitatie, nu venea la licitatie, nu participa activ la licitatie, nu oferea un pret la licitatie si nu se retragea de la licitatie! Nu doresc sa pun piedica nimanui in afacerile si oportunitatile gasite, nu am nimic cu lafarge sau alti investitori, dar daca vrem sa facem profit trebuie sa si platim pentru asta, pentru ca nu este just sa catigam bani (sute de miliarde si chiar mii) si sa ne oprim din licitatie pentru a cauta “portite” ca sa nu platim mai mult de 3,9 miliarde pe un teren atat de valoros. De asemenea nu am nici o treaba cu sarcina si firmele lui, stiu ca se lucreaza greu, stiu ca sunt salarii mici si probabil se fac magarii si altele, dar in cazul de fata a castigat legal, pe fata, adica a oferit mai mult decat contracandidatul intr-o procedura cat se poate de transparenta (documentele fiind de altfel puse la dispozitie fara nici un ascunzis). Inchei aici polemica, nedorind totusi sa am ultimul cuvant :).
  • Pentru ”Nu Conteaza” 12.04.2011 la ora 18:30 pm
    Frate ”Nu Conteaza”, licenta de exploatare nu se da pentru O ANUMITA activitate, adica doar sa folosesti calcarul la fabricarea cimentului sau doar pentru activitatea de baza definita de Codu Caen de pe Certificatul de Inmatriculare, ea se da pur si simplu si statul INCASEAZA REDEVENTA + celelate TAXE si IMPOZITE ce decurg de aici. Daca acea licenta s-ar da doar pentru fabricarea cimentului, in cazul de fata, atunci, prin analogia dedusa din (I)LOGICA ta ar rezulta ca SNLO nu ar avea voie sa vanda carbuni pentru consumul casnic ci doar pentru termocentrale, ori acest lucru nu e adevarat. In alta ordine de idei, SOLUL din cariera Suseni NU (mai) exista, el a fost descopertat DEMULT si acum exista DOAR calcarul acolo! Asa ca, Primarul Adi ”minune” nu avea voie sa inventarieze solul respectiv in patrimonoiul comunei, iar daca tot a facut-o, el putea sa il inventarieze dar doar prin Hotarare de Guvern. Tie ti-ar conveni sa vina vecinul (de la care ai inchiriat curtea printr-un contract - o intelegere PREALABILA) si sa-ti ia curtea doar asa pentru ca a constatat el ca curtea ta e prea frumoasa si faci prea multi banbi cu ea ? Este ILOGIC tot ce spui, si nu-i mai lua apararea lui Adi ”minune” de la Runcu, caci si el este puscariabil . Pe Sarcina nu-l condamn pentru ca e om de afaceri si e normal sa vrea sa se extinda si sa castige mai mult, dar primarul si Consililul Local Runcu au votat cu mintea ”incuiata” si cu banda netransparenta la ochi, fara sa gandeasca la repercusiuni. In plus il condamn si pe prefect pentru ca NU a atacat in instanta HCL - ul respectiv, devenidn astfel PARTAS la aceasta AFACERE NECURATA!!! Astia suntem noi, romanii, neseriosi, promitem ceva si apoi constatam ca am fost prosti si nu stim cum sa facem sa-i dam peste picioare celui caruia i-am promis de ciuda si de invidie ca e mai destept ca noi si castiga mai mult. Asa si aici, TREBUIA ca de la inceput statul sa prevada faptul ca cu calcarul repsectiv se pot face si alte treburi, or statul a zis: ”Nu ma intereseaza ce faci cu calcarul, dar mie imi platesti ”Redeventa”. Si nu vreau sa ma repet, dar vad ca trebuie sa o fac pentru ca Nu Conteaza sa intelegi mai bine: Lafarge NU lucreaza la negru, isi plateste txele si impozitele la timp catre statul roman si salariatii au salariu bun spre deosebire de multe firme romanesti care procedeaza de asa maniera. Ne plangem ca nu vin investitorii in Gorj, iaca, asta-i unul din motivele pentru care NU vin, baska persoane gen Mischie si Morega & CO.
  • Nu conteaza 12.04.2011 la ora 23:59 pm
    Ma vad nevoit sa iti raspund si de data asta, punctual: Licenta se da intradevar pentru exploatarea calcarului, dar ai inteles gresit ce am spus eu. Statul roman nu a vandut terenul pe care se afla cariera de la Suseni! A dat UN DREPT DE ADMINISTRARE al terenului si o licenta de exploatare pentru calcar NUMAI PENTRU AIGURAREA CONTINUITATII ACTIVITATII DE PRODUCERE CIMENT LA LAFARGE. Citeste bine, chiar si pe litere, PENTRU LAFARGE, nu pentru cariere bucuresti! Ai inteles? Cariere Bucuresti nu a existat in momentul respectiv asa ca nu aveam ce sa ii promitem si sa fim neseriosi! Comparatia cu SNLO nu are fundament. SNLO a platit bani grei pentru terenurile care le-a afectat in exploatarea zacamintelor, snlo nu a primit licenta atunci cand s-a privatizat, snlo a luat licenta pentru ca asta este activitatea pe care o presteaza, adica exploatare! Cum sa te fac sa intelegi, Lafarge nu a primit in administrare terenul pe care e cariera pentru ca voiau ei atunci sa se apuce de exploatat si vandut calcar, l-a primit cu un scop precis! Parafrazandu-te, conform logicii tale, Statul Roman inseamna ca a privatizat pe langa romcim si cariera de la suseni, ceea ce este total deplasat, dar tu vad ca asta vrei sa spui! Nu cunosti legea minelor si nici conditiile de acordare a licentei pentru ca altfel nu ai mai spune aberatii despre sol si subsol. Te sfatuiesc sa o studiezi si o sa observi pe acolo ca apar lucruri clare despre terenul pe care se afla perimetrul exploatat. Neseriosi au fost ei, in momentul in care au luat terenul primit in administrare si au facut ce au vrut cu el, ADICA L-AU DAT MAI DEPARTE LA CARIERE PENTRU LICENTA (ca si cum ar fi fost proprietari)! Analogia ta cu vecinul nu are sustinere. Pai la vecin nu i-am inchiriat "frate" curtea, i-am dat-o in administrare, in anumite conditii, care este cu totul altceva. Eu vecinului i-am vandut curte in alta parte, curte pe care a facut cea vrut, fara sa il opreasca cineva! Nu iau apararea nimanui insa tu faci afirmatii pe care ar fi bine sa le sustii cu argumente solide, nu doar vorbe in vant! Referitor la consiliul si primar consider ca au votat in cunostinta de cauza si in conformitate cu legea. Nu cunosti legea si nici notiuni cum ar fi domeniu public si domeniu privat, modul de constituire si completare a acestuia, etc. La ce "afacere necurata" faci referire?! Lafarge a stiut ca se va intampla asta, ca a venit momentul sa plateasca pentru terenul pe care il folosesc in vederea extragerii de zacaminte, si nu ma refer aici la redevente. (daca nu exploatezi nimic "frate" nu platesti nici o redeventa - inca un argument ca sa intelegi diferenta dintre zacamant si teren). Nu suntem neseriosi, dar poate tu esti! Nu i sa promis nimic lui cariere, cariere nici nu exista atunci asa ca termina cu prostii de genul asta! Tu chiar nu vezi evidenta: de multi ani se fac ca ploua cu terenul, si in acelasi timp incalca intelegerile initiale si exploateaza in interes propriu un zacamant, pe un teren care nu le apartine, in speranta ca nu va observa nimeni ce fac ei acolo! Gresesti din nou cand afirmi ca statul roman ar fi dat drept de folosinta pentru terenul de la suseni pentru redeventa atunci cand a privatizat romcim! Statul roman face licitatie pentru zacaminte in vederea obtinerii de redevente, din 5 in 5 ani, dar tu nu ai de unde sa sti pentru ca nu ai citit legea minelor. Ca si o concluzie, vad ca nu te pot convinge macar de faptul ca lucrurile privind licitatia au fost legale si transparente si ca "investitorii" tot dau "tunul" de care se vorbeste in articol de cativa zeci de ani. Am spus ca nu mai continui si uite ca ti-am raspuns iar. Dar aici pun punct! Este parerea mea, daca o fi gresita sau nu, are prea putina relevanta. Totusi am incercat sa aduc argumente pertintente si in apropiere de lege, dupa umila mea pregatire. Respect!
  • Pentru ”toata lumea” 13.04.2011 la ora 22:53 pm
    1. Cariere Bucuresti face parte din Lafarge Holding, impreuna cu Lafareg GR (Gips Romania), Lafarge Ciment etc. Faptul ca o multinationala se consituie ca un grup de firme nu excede dreptului de proprietate si de exploatare pentru Lafarge. Daca acum o sa se infiinteze Electra sau alta firma ca un holding, asta nu inseamna ca dispar licentele de exploare/exploatare sau drepturile de proprietate asupra terenurilor cumparate. Deci ”pas” cu aceasta gaselnita; 2. Nu a fost conditionat in contractul de v/c a Romcim de catre Lafarge faptul ca doar pentru productia de ciment se va folosi calcarul din cariera - NU scrie niciunde acest lcuru. Si inainte vreme, calcarul de la Suseni era folosit la asfalt spre exemplu - deci asta e o alta gogorita; 3. SNLO a cumparat terenul cu pricina pentru ca era in prorpietate privata si atat, pe cand cariera Suseni ESTE in proprietatea statului (publica or privata-nu conteza). Si SNLO are cariere pe terenul statului si NU plateste nimic statului. Deci alta gogorita care nu tine; 4. REPET - Primaria Runcu NU putea sa inventarieze ceva ce nu-i al ei, decat cu acordul proprietarului. In cazul de fata, proprietarul este statul roman deci, ar fi trebuit ca dupa emiterea unui act de vointa prin vot al CL Runcu - Hotararea de CL, sa se inainteze prin CJ Gorj si Prefectura Gorj un proiect de Hotarare de Guvern (daca ar fi fost legal) si abia apoi sa fie discutata in Guvern, iar daca ar fi fost legal, oportun etc. sa se emita HG cu publicare in Monitorul Oficial - or asta nu s-a facut, ceea ce inseamna ca HCL Runcu este ILEGALA ! Si mai mult, de aici rezulta ca si licitatia este ILEGALA ! 5. Bineinteles ca statul roman a cedat prin actul de v/c si DREPTUL de exploatare pentru Lafarge in cariera Suseni. Bine ca nu a concesionat calcarul pe 100 ani asa cum a facut cu petrolul! 6. Nun sunt fan/contra Lafarge sau nici fan/contra Succes, dar din aceste fapte se vede de ce romanii din Gorj nu atrag investitorii ci ii resping! Prin astfel de mijloace, ni se va duce din nou buhul si nu vom avea solutii si variante in Gorj. 7. Gorjul va fi sub imperiul doar a unui numar restrans de oameni de afaceri sau de oameni cu influente mari, care-si vor permite mereu sa lucreze la negru, sa-si bata joc de angajati cu salarii de mizerie, sa nu repsecte dreptul al munca si la odihna si sa nu plateasca la timp taxe si impozite. De aici avem de PIERDUT toti, chiar si acesti oameni de afaceri, pe termen mediu si lung. Noi nu vrem sa ne batem joc de gorjeni, ci vrem doar sa va aratam adevarul asa cum este el si nu denaturat.
  • paul popescu 01.05.2011 la ora 11:28 am
    Nu este prima data cand "sacali" de tipul lui Sarcina se infiltreaza pe langa perimetre de exploatare definite de o licenta. De cele mai multe ori se orienteaza la companii mari, multinationale, pentru ca stiu ca acestea nu isi pot permite sa "unga" si vor urma intotdeauna calea legala, de multe ori nu cea mai dreapta. Chiar daca acest individ are drept de proprietate asupra terenului, avand in vedere ca Lafarge poate exploata parte a carierei, NICIODATA nici o autoritate nu poate sa ii retraga licenta de exploatare. In consecinta Lafarge are o licenta pana in 2019, poate exploata in cariera, ISI PLATESTE REDEVENTELE AFERENTE PRODUCTIEI, deci ar trebui sa gaseasca o solutie si sa trateze cu indiferenta pe Sarcina. insa noi ar trebui sa ne intrebam: dupa Vinci si Bouygues/Colas ce va face Lafarge?
  • Igasi Miron Traiann 04.06.2011 la ora 9:32 am
    Zanganitul catuselor se aude din ce in ce mai aproape la Runcu si la Prefectura.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.