Satele Pleșa și Porceni, distruse de carierele de granit protejate de Bobaru
Satele Pleșa și Porceni, distruse de carierele de granit protejate de Bobaru
Investigatii6 aprilie 2012

Din isprăvile lui Bobaru – groparu’

Constantin Bobaru sapă de 8 ani groapa unuia dintre orașele cu adevărat frumoase ale Gorjului: Bumbești Jiu. Întâi ca viceprimar, apoi ca primar, Bobaru și-a urmărit exclusiv interesele personale. S-a racordat la tot felul de grupări transpartinice, unele de tip mafiot, interesate fiecare să înfulece câte o felie din oraș. Vezi tentativa disperată a lui Bobaru de predare pe 20 de ani a spitalului proaspăt modernizat din Bumbești Jiu către un SRL abia înființat și administrat de un șofer.  A aruncat cu praf în ochii cetățenilor, plătind aproape un miliard, bani publici, pe câteva ronduri de panseluțe. Lucrarea a fost făcută de mântuială, anul trecut. Un bun prilej ca în primăvara aceasta să se cheltuiască alți bani publici pentru alte panseluțe. Dar florile nu țin de foame și vrăjeala lui Bobaru – groparu’ nu mai poate fi înghițită de oamenii din Sadu, tot mai sărăciți și mai disperați de lipsa oricărui semn de revigorare economică a zonei.
În cele ce urmează, vă facem dovada unei situații aberante: patronii celor șase-șapte cariere de granit din Valea Porcului, ajunși milionari în euro după ce au transformat într-un calvar viața bumbeștenilor din satele Pleșa și Porceni, nu fac nicio donație pentru bunul mers al orașului. De altfel, Bobaru nu le-a cerut niciodată nimic pentru oraș. Ați citit bine: pentru oraș, nimic… Pentru el…

Carierele de granit din Valea Porcului distrug satele Pleșa și Porceni

Disprețul și batjocura cu care tratează Bobaru oamenii din Bumbești Jiu, care l-au ales să le reprezinte interesele ca primar, sunt din ce în ce mai greu de ascuns de către groparul acestei localități. Pe Valea Porcului funcționează la limita legii șase – șapte cariere de granit, una după alta, care au mutilat zona, de o frumusețe neasemuită altădată. Toți patronii acestor cariere exploatează aici granit de puritate maximă. În scurt timp, au ajuns multimilionari în euro, dar, pentru că nu-i controlează aproape nimeni, profiturile declarate instituțiilor statului sunt de cele mai multe ori infime. Și ziua și noaptea, stațiile de sortare fac un huruit infernal, gard în gard cu nenorociții din satele Pleșa și Porceni, de peste Jiu, arondate administrativ la Bumbești Jiu. Am fost în curțile lor zilele trecute. Au casele crăpate de traficul greu. Sutele de tiruri supraîncărcate, venind dinspre carierele învecinate, găsesc în fiecare zi o singură cale: drumul de 3-4 metri lățime, aproape impracticabil, ce trece pe la porțile acestor oameni. “Noi nu mai avem o viață normală. Trec sute de tiruri, zilnic, dus și întors, ne vibrează de fiecare dată pereții caselor și așteptăm să se caște pământul să ne înghită. Nu poți deschide o fereastră, să aerisești, că te umpli de praful adus de vânt de la cariere. Cele două poduri de peste Jiu, într-un an – doi, în ritmul ăsta, vor fi impracticabile. Bobaru n-a venit niciodată să ne vadă cum trăim noi și copiii noștri. Acești patroni putrezi de bogați nu ne-au ajutat niciodată cu nimic, nici pe noi, nici orașul. S-a auzit că i-ar fi dat bani tot lui Bobaru, să dea la lume să bea, de zilele orașului, să-l mai aleagă o dată.”

Pentru oraș, Bobaru nu cere nimic patronilor de cariere, milionari în euro. Pentru el, da

Dezastrul din Valea Porcului și imagini ale carierelor puteți vedea alăturat. Este prețul plătit de natură în schimbul milioanelor de euro ajunse în buzunarul unor înavuțiți care, dacă nu sunt, cel puțin par a fi fără inimă. Nicio donație consistentă nu s-a făcut de către ei în beneficiul orașului. Distrug și încasează, atât.  Bobaru nu le cere nimic oficial, la vedere. De ce, nu mai trebuie să scriu eu aici. Gorjenii sunt cei mai deștepți dintre olteni, iar bumbeștenii  sunt, și ei, gorjeni. Pricep repede.

În 2010 câțiva consilieri locali, în frunte cu Eftemie Popescu și Nicolae Medrega, au promovat și aprobat un proiect de hotărâre pentru instituirea unei taxe de pod de 25 lei pentru tirurile milionarilor în euro. O nimica toată, dar, adunate veniturile rezultate zilnic din sutele de traversări ale celor două poduri ar fi generat o infuzie serioasă de fonduri pentru bugetul local. S-ar fi putut, de pildă, reabilita drumurile din Pleșa și Porceni. S-a r fi putut constitui o cofinanțare pentru ridicarea unui pod nou, peste Jiu, și multe altele.

Bobaru – groparu’ a sărit ca ars când s-a aprobat taxa de pod. “Nu sunt de acord cu nicio taxă!”

Ca în filmele cu proști, ca și cum ar fi fost primarul afaceriștilor de la cariere, și nu al oamenilor simpli din Bumbești Jiu, Bobaru s-a opus permanent inițierii, aprobării și aplicării acestei  taxe. A sărit ca ars în momentul în care a simțit că interesele de afaceri ale multimilionarilor în euro pe care-I protejează – nu degeaba – sunt afectate. Mărturie stau declarațiile publice repetate făcute de Bobaru în acest sens, potrivnice instituirii taxei de pod și potrivnice intereselor bumbeștenilor.
„Este iniţiativa unor consilieri locali. Nu mi se pare corect şi se va face un precedent, cu această taxă. O să ajungem ca în fiecare comună să plătim taxe pentru a intra. Din alt punct de vedere, nu încurajează activităţile economice din zonă. Pe perioada asta, dacă le mai punem oamenilor taxe şi biruri, nu vom ajunge nicăieri. Eu nu sunt de acord cu nicio taxă, fie ea mare sau mică.”Constantin Bobaru, 14 septembrie 2010

Justiția a dat verde distrugerii satelor Pleșa și Porceni

Cum era de așteptat, patronii carierelor de granit s-au asociat și au dat în judecată Consiliul Local. Fără a avea un temei legal serios, prefectul Liviu Andrei a intrat și el în horă cu multimilionarii în euro, depunând plângere în instanță din partea Prefecturii Gorj, împotriva Consiliului Local. Atât Tribunalul Gorj cât și Curtea de Apel Craiova au găsit de cuviință să anuleze taxa de pod și au dat verde pentru distrugerea celor două sate și a podurilor de peste Jiu.


Urmează campania electorală. Bobaru și Andrei vor veni să le ceară iar voturile bumbeștenilor. Cum vor fi primiți – cu flori, pâine și sare, ouă clocite, roșii stricate sau chiar bolovani – rămâne de văzut.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.