Scandalul Brâncuşi, ieri în Târgu Jiu, azi în toată ţara
Scandalul Brâncuşi, ieri în Târgu Jiu, azi în toată ţara
InvestigatiiOpiniiPovara Brâncuşi4 mai 2011

Din septembrie 2010, în Ziarul de Investigaţii GORJNEWS şi în emisiunea “Panoul de Onoare”, pe care o realizez la GORJ TV, am mediatizat continuu o crimă în derulare: aprobarea de către Consiliul Local şi semnarea de către primarul Florin Cârciumaru a unui “Memorandum” cu două fundaţii americane, ce contravine legislaţiei autohtone şi conţine prevederi aiuritoare, de competenţa unor foarte pricepuţi psihiatri. Pe acest subiect au mai avut poziţii publice doar jurnalistul Andra Dumitrescu şi scriitorul Horia Muntenuş. În rest, tăcere. În februarie a.c. am înaintat o “Scrisoare deschisă” preşedintelui României, directorului SRI şi ministrului Culturii. Reacţiile au fost întâi palide, apoi din ce în ce mai vizibile. Se pare că Ministerul Culturii a respins de două ori, de la avizare, proiectul clădirii americane ce ar urma să apară la umbra Coloanei Infinite. În paralel, am cerut personal edililor să revizuiască textul “Memorandumului”. Nici acum nu îmi e clar dacă au fost presiuni imense pentru aprobarea acelui text sau doar prostie decantată şi nepăsare. Adevărul e că de la un Consiliu Local în care majoritatea sunt cămătari, buticari şi cârciumari deghizaţi în oameni ca lumea nu te poţi aştepta la nimic bun. Din păcate, din ultima formă a “Memorandumului” nu s-a scos decât nebunia referitoare la includerea clădirii americane ca element al Ansamblului, alături de Masă, Poartă şi Coloană. Nici acum nu ştiu dacă primarul Florin Cârciumaru e foarte intoxicat de subordonaţii care îl asigură că textul “Memorandumului” e ok sau dacă este doar foarte orgolios şi nu acceptă să dea înapoi, să ceară anularea abominabilei hotărâri de Consiliu Local, din august 2010, prin care se aproba înţelegerea cu americanii.

Duminică, 1 mai a.c., Realitatea TV a realizat, în direct de la Târgu Jiu, o emisiune de aproape două ore prin care toată ţara a aflat cât de cocoşate sunt autorităţile locale sub “povara” Brâncuşi. Acest demers jurnalistic confirmă justeţea campaniei duse de GORJNEWS şi va determina, probabil, anularea înţelegerii cu americanii.
Reprezentanţii Fundaţiei EURO-CIVICA au aflat tot din GORJNEWS despre centrul american de reinterpretare a creaţiei brâncuşiene şi au demarat, deja, demersurile legale pentru blocarea acestuia.
Morala e una singură: adevărul se spune în singurătate şi însingurează. Tăcerea şi complicitatea restului presei locale şi a tuturor corespondenţilor presei centrale faţă de această crimă culturală, cu implicaţii grave în planul identităţii naţionale, nu au fost de-ajuns.

Un diamant înconjurat de bibelouri de bâlci

În emisiunea realizată duminică, 1 mai a.c., de Mihai Tatulici şi Oana Dobre pentru Realitatea TV s-a încercat condensarea traumelor de care are parte Ansamblul Brâncuşi în zilele noastre. S-a demonstrat că avem o administraţie publică defazată, moştenitoare a unui diamant care mai mult o încurcă şi cu care nu are habar ce să facă, dar nici nu întreabă pe nimeni, mărginindu-se la a-l aşeza într-o vitrină cu geamuri afumate, în care operele brâncuşiene sunt flancate de bibelouri de bâlci. Un Ovidiu Popescu, director la Centrul Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” al cărui proiect managerial a fost notat cu 3 (trei) şi care nu se diferenţiază cu nimic în poza de grup a suficienţelor locale. Nişte parlamentari de Gorj excesiv de demagogi şi găunoşi în limbaj, faţă de care nu merită să simţi nici silă. Victor Ponta, preşedintele PSD ajuns în Parlament la limită, cu voturile romilor din Obreja, după ce că nu face absolut nimic pentru Gorj, a plecat din emisiune, pozând în omul de stat presat de probleme intergalactice. Prestaţia sa catastrofală şi inexistentă de parlamentar de Gorj poate fi pusă, în cazul fericit, pe faptul că, în unele situaţii, trupul se dezvoltă mai repede decât intelectul. Un “Memorandum” semnat cu două fundaţii americane prin care Brâncuşi e mai lezat în sufletul lui mai rău decât prin găurile făcute de Radu Varia, într-o deşănţată barbarie, în modulele Coloanei Infinite. Pierderea în instanţă a drepturilor de imagine asupra Ansamblului, pe care, însă, oraşul Târgu Jiu este proprietar(!), de către nişte jurişti ai Primăriei cărora le-aş tatua pe frunte cuvântul “BLAT”, să-i recunoască lumea şi să-i scuipe. Dispariţia prin distrugere a casei părinteşti a lui Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa, fără vreo împotrivire din partea autorităţilor.

Cârciumaru, obişnuit cu presa pupincuristă

Obişnuit cu atitudinea pupincuristă a presei locale, primarul Florin Cârciumaru a reacţionat total nepotrivit, ca un sfânt părinte acuzat de apartenenţă la un curent satanist. Probabil că dacă majoritatea corespondenţilor presei centrale nu i-ar mânca grăunţe din palmă, primarul nu ar crede că toţi ziariştii ce prestează la centru sunt la fel. Deşi în timpul emisiunii a declarat tranşant că nu se mai realizează clădirea americană, a doua zi şi-a schimbat poziţia, afirmând că se va construi după obţinerea aprobărilor de la Ministerul Culturii. Aceeaşi presă pupincuristă a lansat imediat gogoriţa că din cauza lui Mihai Tatulici americanii nu mai fac “muzeu Brâncuşi” la Târgu Jiu. În realitate, niciodată cele două fundaţii americane nu şi-au propus realizarea unui muzeu Brâncuşi. Ele doresc doar ridicarea unui centru de reinterpretare a creaţiei brâncuşiene, în care exegeza brâncuşiană să fie rescrisă în spiritul tâmpeniilor lansate sub semnătură de Radu Varia, profanatorul Coloanei Infinite: Brâncuşi a plecat semianalfabet din România şi a început să creeze abia la Paris, influenţat de loji masonice, arta neagră şi misticul tibetan Milarepa.

Directorul Centrului Brâncuşi, escroc sadea

Paranteză: cine e foarte bun prieten cu Radu Varia? Cine a lucrat o viaţă în media şi nu l-a atacat niciodată? Cine ţine trena la fustele masonilor la fiecare reuniune din Gorj? Cine nu a inclus niciun rând despre traumele provocate Coloanei Infinite de Radu Varia, în textele postate pe site-ul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”? Cine nu are nimic de comentat de câte ori e întrebat de ziarişti despre edificarea centrului american de lângă Coloană? Escroc sadea, de foarte joasă speţă, Ovidiu Popescu, răspunde de fiecare dată cu aerul nevinovat al unei veterane de bordel ce tocmai a fost admisă la şcoala de maici. Directore, conduci Centrul Brâncuşi, nu S.C. EDILITARA S.A., nu Întreprinderea de Drumuri şi Poduri!!!
Acum câteva luni, Ovidiu Popescu mi-a promis şi mie şi scriitorului Marius Marian Şolea că, imediat ce va fi instalat director la Centrul Brâncuşi, va denunţa public “Memorandumul” şi, mai mult, îl va convinge şi pe primar să facă acelaşi lucru. (Am acceptul lui Marius Marian Şolea să dezvălui acest lucru.) Nu mai departe de februarie a.c., Ovidiu Popescu îmi spunea că, imediat ce termină de zugrăvit sediul Centrului Brâncuşi, denunţă “Memorandumul”. Nu a făcut-o nici până azi. Lesa dânsului e foarte scurtă şi priponită de WC.

„Un înger apără acest oraş”

“Un înger apără acest oraş şi el va face ca astfel de emisiuni, de lansări de CD-uri ca <<Nu-l mai goniţi pe Brâncuşi>>, de spectacole şi mitinguri să se tot întâmple, până la întreruperea relaţiilor murdare în materie de Brâncuşi dintre edili şi anumite persoane”. Marius Marian Şolea, scriitor

“Pinalty” e minciună pe lângă al nostru!

Revenind, reacţia din emisiune a primarului Florin Cârciumaru l-a devoalat drept un lider totalitar, neobişnuit să participe la dialoguri din al căror preludiu lipsesc contractele publicitare. Dacă primarul de astăzi al Târgu Jiului are un astfel de discurs, “meritul” este în primul rând al presei locale, care n-a avut niciodată nimic împotrivă. După emisiune, mai mulţi amici din ţară m-au sunat să îmi spună că au fost fascinaţi de un asemenea personaj şi că, pe lângă Cârciumaru, Gheorghe Ştefan, zis “Pinalty”, de la Piatra Neamţ, e minciună.
Încă o dezvăluire: absolut toţi parlamentarii prezenţi în emisiune primiseră de la mine în februarie a.c. textul “Memorandumului”, cu rugămintea de a-l citi şi de a reacţiona după cum îi duce capul şi conştiinţa. Niciunul nu a mişcat niciun deget. Mai mult, un deputat PDL mi-a făcut “confidenţa” că nu se implică pentru că: 1. se supără Cârciumaru pe el; 2. are soarta lui Ionel Manţog, singurul care a măcănit împotriva PSD şi a fost executat de liderii de la centru ai PDL.
În mod cu totul nefericit, Mihai Tatulici a invitat în emisiune doar parlamentari de la PSD, lăsând calea deschisă ecourilor locale care au vorbit în ultimele zile de “o execuţie” dictată de adversari politici.

“Elitele” de la Universitatea “Constantin Brâncuşi” sunt multe, dar mute

Cel puţin bizară desăvârşita absenţă din spaţiul public, în problema Brâncuşi, a “elitelor” din Universitatea “Constantin Brâncuşi”, care şi-l arogă pe sculptor ca patron spiritual dar suferă de un acut dezinteres faţă de aceste crime culturale în derulare.
Vom reveni.

11 COMENTARII
 • ghita 05.05.2011 la ora 10:00 am
  car elite, domne? te referi la clanurile familiale universitare, intre care Nasul nasilor este Adrian al lui Gorun? la amaratul ala de fiu-sau ciolanaru lui Manțog? păi asta e cadru didactic sau cadavru politic? astia nu au treaba cu asa saracie, pentru ei alte chestii mai omenesti: bani, femei, vile, imposturi academice, politruceala cat incape , mînjiri cu toate ipocriziile....astea conteaza Marca GORUN = USB
 • mircea 05.05.2011 la ora 10:05 am
  D-ul primar Carciumaru a reactionat exact cum trebuie, oricine ar fi reactionat la fel mai ales cand vin 2 persoane cum sunt Mihai Tatulici şi Oana Dobre care vor sa defaimeze orasu Tg-Jiu, atacand Ansamblul Brâncuşi. Altceva mai bun ei nu stiu sa faca , decat sa critice. Sa le fie rusine.
 • GORJANUL REVOLTAT 05.05.2011 la ora 16:43 pm
  Daca tot a venit in Tg-Jiu domnul Tatulici erea bine daca mergea si in cimitirul EROILOR militari din oras sa vada grozaviile de acolo . Pentru cine este interesat poate afla informatii accesand linkul ; http://www.verticalonline.ro/un-fost-securist-in-cimitirul-eroilor
 • Paul 05.05.2011 la ora 17:21 pm
  Felicitari Dle.Daju pentru cele prezentate!Este explicabil sa se petreaca aceste lucruri cata vreme avem in fruntea urbei un incult ajutat de o pleiada de juristi de o calitate submediocra si sustinut de o presa pe care o trece strada cu o acadea.Pentru GORJANUL REVOLTAT,la cele spuse de domnia sa adaug si faptul ca si in Cimitirul Municipal Aleea Eroilor a fost desfiintata prin aparitia unor cavouri apartinand "eroului" VIEZURE,CARCIUMARU s.a.in acest fel profanand memoria adevaratilor EROI.RUSINE!!!
 • Narcis DAJU 05.05.2011 la ora 17:40 pm
  @) Paul V-as ruga sa ne ajutati cu o fotografie din care sa rezulte in ce zona a Cimitirului Municipal era localizata Aleea Eroilor, sau sa ne ajutati cu detalii precise pentru a putea investiga mai departe.
 • Paul 05.05.2011 la ora 20:08 pm
  Va ajut cu fotografii lamuritoare iar pentru detaliile locatiilor va poate da informatii cel mai avizat personaj "DOAMNA ANI"sefa cimitirului sau conducerea SC EDILITARA SA. Va veti afla in fata unor aspecte pe care cu siguranta le veti constata!!
 • GORJANUL REVOLTAT 06.05.2011 la ora 1:03 am
  Domnule Daju puteti afla mai multe grozavii ce se intampla in Cimitirul Eroilor din Tg-Jiu accesand linkul ; http://roncea.ro/2010/07/01/cimitirul-eroilor-din-targu-jiu-invadat-de-parveniti-gen-vanghelie-si-voicu-oficiului-national-pentru-cultul-eroilor-protesteaza-cand-eroii-sunt-ucisi-a-doua-oara/
 • justitiarul 06.05.2011 la ora 22:31 pm
  domnule DAJU,este absurd ca un nemernic,un primar de cea mai joasa speta,sa mai candideze vreodata la primaria acestui oras.bunicul meu,a fost pe front impreuna cu doi frati care aveau multi copii.fratii bunicului meu,au avut nesansa sa fie in linia intaia.stiau ca vor muri,asa ca l-au rugat pe bunicul meu,sa aiba grija de copii lor.asa a si fost.acestia au fost eroii,acestia au fost martirii,cei ce au luptat in cele doua razboaie mondiale,cei ce au avut curaj la revolutia din 1989,sa se culce in fata tancurilor.pacat de toate jertfele si de batjocura unor impostori ordinari,ajunsi ,datorita unor functii politice ,sa hotarasca destinul acestui popor.
 • Concluzii din spital | Blogul lui Nea Co 08.05.2011 la ora 14:44 pm
  [...] Mirela Pete, Shayna, Scorpio, Strumfita cu esarfa, Theodora, Alex Mazilu, Blogatu ,  Costin Comba, Gorj News, artistul Marius Lupu, Marius Stefan Aldea, Nelinistitu’ Adrian Voicu , Teo Negura, Vania , Vlad, [...]
 • Dor de mamă | Blogul lui Nea Costache 11.05.2011 la ora 21:24 pm
  [...] Mirela Pete, Shayna, Scorpio, Strumfita cu esarfa, Theodora, Alex Mazilu, Blogatu ,  Costin Comba, Gorj News, artistul Marius Lupu, Marius Stefan Aldea, Nelinistitu’ Adrian Voicu , Teo Negura, Vania , Vlad, [...]
 • patriotul 12.09.2011 la ora 9:55 am
  HOTUL APA SCUMPITA COMPARATIV CU GAZUL METAN -MARE LUX SA TRAIESTI IN TG-JIU -PARCA SUNTEM SITUATI LA MONACO SAU NISSA ! 12000 LEI VECHI GAZUL METAN DIN RUSIA 20130 LEI VECHI APA DE LA RUNCU PRIN CADERE !
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.