Scăpat singur cu poarta goală, prefectul şi-a dat iar autogol
Scăpat singur cu poarta goală, prefectul şi-a dat iar autogol
Opinii15 martie 2010

Vineri am scris aici că prefectul Liviu Andrei poartă maieu roşu pe sub cămaşa portocalie. Pentru că la Prefectură e mai greu decât în sala de sport, Liviu Andrei a semnat şi înaintat Ziarului online de investigaţii gorjNEWS.ro un „Drept la replică”, un fel de autogol, definitoriu pentru alonja domniei sale, teoretic de înalt  funcţionar public. Prefectul Andrei declară, susţine şi semnează că n-a avut motive legale să atace în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean Gorj din data de 05.02.2010.

Dacă nu credeţi, daţi click aici.

De ce e descalificantă poziţia prefectului

1. Admiţând că juriştii Prefecturii l-au informat că nu ar avea sorţi de izbândă la o eventuală contestare în contencios administrativ a hotărârii Consiliului Judeţean, şi că e atât de focalizat încât nu iroseşte ineficient niciun fel de resursă materială sau umană, Liviu Andrei avea, totuşi, o serie de obligaţii legale şi, de ce nu, morale, faţă de cetăţenii discriminaţi prin împărţirea pe criteriu politic a bugetului.
E clar pentru toată lumea că Ion Călinoiu, care a avut pâinea şi cuţitul, a vrut şi a reuşit să demonstreze adversarilor politici, ce fuseseră pe punctul de a-şi adjudeca majoritatea în Consiliul Judeţean, cine e jupânu’. Nu numai că a fost răzbunător, dar a întins coarda dincolo de orice limite ale bunului simţ şi ale legii. Foarte multe primării se află în imposibilitatea de a-şi elabora bugetele, nu mai pot asigura cofinanţarea unor lucrări de interes public, toate aceste disfuncţii răsfrângându-se direct asupra oamenilor simpli, care nu au nicio vină că locuiesc în comune sau oraşe conduse de primari non-PSD.
Cel mai aspru, Ion Călinoiu i-a pedepsit, iar Liviu Andrei a aprobat, tacit, pe cetăţenii din localităţile cu primari pedelişti. Dintr-un total de 70 de localităţi, în clasamentul fondurilor alocate, în primele 37 de primării doar două sunt arondate PDL. Mai mult, oraşul Rovinari, cu primar PDL, se află pe locul 55, iar în coada clasamentului, de la poziţia 52 la 70,  găsim 11 primari PDL. Deci, pentru că e prefectul tuturor gorjenilor şi foarte mulţi dintre ei au fost batjocoriţi prin împărţirea strâmbă a bugetului, Liviu Andrei avea datoria să mimeze, cel puţin, o acţiune în justiţie. Pe site-ul Prefecturii Gorj, se bate cu pumnul în piept aşa: ‘Pentru că azi, mai mult ca oricând, avem nevoie de o guvernare a bunului simţ pentru o Românie a lucrului bine făcut, în care dreptatea socială să devină o realitate. (…) Justiţia este garantul dreptăţii. Justiţia şi puterea nu trebuie să existe una fără cealaltă. Trebuie însă să ne asigurăm că cei puternici sunt drepţi, iar cei care sunt de partea dreptăţii au putere.” Vorbe şi atât, aşa cum ne-a obişnuit încă de când a fost instalat subprefect, cu tinichelele din mandatul de inspector general la ISJ Gorj de coadă. Liviu Andrei ar trebui să şi facă ce se laudă că va face, să înţeleagă că în demnitatea publică pe care o ocupă îl urmăresc mai mulţi ochi decât în sala de sport.
2. Pentru că unul din principiile fundamentale ale statului de drept vizează separarea puterilor în stat, ştiind că la Tribunalul Gorj este în curs de judecare acţiunea intentată în contencios aministrativ de Primăria Târgu Cărbuneşti exact împotriva hotărârii Consiliului Judeţean cu pricina, prefectul Liviu Andrei trebuia să aibă, dacă nu inteligenţa, cel puţin decenţa de a nu se antepronunţa asupra verdictului unei instanţe judecătoreşti. Exact asta a făcut afirmând că era inutilă contestarea în contencios administrativ, a trimis în desuetudine şi ridicol acţiunea Primăriei Târgu Cărbuneşti şi a făcut pârtie judecătorului către un verdict. În statele democratice prefecţii nu fac aşa ceva. La Gorj, Liviu Andrei o face, arătându-se încă o dată mai mult un locatar al biroului de prefect decât un prefect.
3. Când ocupi o demnitate publică, în afară de obligaţia de a face ceea ce promiţi public că vei face, trebuie să ai şi o minimă coerenţă în demersurile tale publice. Liviu Andrei a rămas „pe toamnă” şi la acest capitol. Premergător şedinţei de Consiliu Judeţean în care au fost împărţite fondurile, Liviu Andrei a protestat faţă de modul în care se prefigura că vor fi împărţiţi banii, refuzând să semneze Raportul final al comisiei de evaluare a sumelor repartizate de la buget pentru localităţile gorjene. Acum, şi-a rătăcit motivele legale de atac în instanţă şi nu le mai găseşte.
În altă ordine de idei, Liviu Andrei a spus vineri seara, în emisiunea „Fapul divers” de la Gorj TV multe alte lucruri descalificante pentru un prefect. Că mă va da în judecată dacă nu-i public Dreptul la replică. Refuzul publicării unui drept la replică nu atrage, de la sine, o condamnare în justiţie. Totuşi, fiindu-mi foarte frică, l-am publicat. Că îl atac pentru că am primit eu comandă de la cineva.  Cel puţin până în momentul de faţă, eu stabilesc cine, ce şi cum scrie pe gorjNEWS.ro. M-aş băga bucuros slugă la un stăpân, cu singura condiţie să-i pese de interesul public măcar atât cât îmi pasă mie. Această afirmaţie a domnului prefect cu privire la sussemnatul e lipsită de fairplay şi adevăr. Ca ziarist de investigaţii, îmi doresc un prefect care să aibă curajul să trimită corpul de control la Schela sau la azilul din Novaci, un partener în interes public, nu ce a arătat până acum Liviu Andrei că a fost, este şi va rămâne. Despre toate acestea, în ediţiile viitoare ale emisiunii noastre. Cu menţiunea că eu nu mă pricep să fac „emisiuni superbe” cu Liviu Andrei. Până nu îşi intră în rolul de prefect, sigur nu.

[youtube]xaYUhxIeXVA[/youtube]

2 COMENTARII
  • bloger 19.03.2010 la ora 12:02 pm
    Daca, totusi..., prin absurd, Primaria Tg. Carbunesti pierde procesul cu CJ iti ceri public scuze fata de afirmatiile enuntate la adresa prefectului?????????
  • Narcis DAJU 19.03.2010 la ora 14:18 pm
    Nu am scris niciunde că Primăria Târgu Cărbuneşti va câştiga procesul. Prefectul este cel care ar trebui să îşi ceară scuze pentru că dezonorează demnitatea publică de prefect şi lezează prin o parte a (in)acţiunilor sale interesul public.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.