Scrisoare deschisă adresată ministrului Justiţiei
Scrisoare deschisă adresată ministrului Justiţiei
Altele24 octombrie 2010

Domnule ministru Cătălin Predoiu,

Conform legislaţiei în vigoare, vă revine obligaţia coordonării Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). La nivel declarativ, sunteţi implicat în reformarea sistemului penitenciarelor, în consonanţă cu normele europene de detenţie, şi acţionaţi pentru respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate.
Investigaţia – serial publicată de Ziarul GORJNEWS cu privire la Penitenciarul Târgu Jiu a demonstrat existenţa şi perpetuarea unor stări de fapt – tolerate de conducerea centrală a ANP – ce contravin legislaţiei în vigoare şi regulamentelor interne  specifice, de natură a prejudicia unele drepturi fundamentale ale deţinuţilor.
Prin pârghiile de care dispuneţi, vă solicităm să dispuneţi cercetarea următoarelor aspecte şi să vă precizaţi public poziţia, în termenul legal, faţă de aceste stări de fapt:
1.Încheierea de contracte de prestări servicii dezavantajoase cu societăţi comerciale care nu îşi onorează obligaţiile de plată, şi împotriva cărora nu sunt iniţiate măsurile legale de recuperare a prejudiciilor. La Penitenciarul Târgu Jiu relevant este, în acest sens, cazul S.C. VAS EUROFOREST S.R.L.
2.Muşamalizarea accidentelor de muncă în care sunt implicaţi deţinuţi, produse la diverşi beneficiari, şi nederularea procedurilor legale specifice. A se cerceta cazurile deţinuţilor Pop Iosif, Dobre Virgil şi Lăcătuşu Emanuel, răniţi grav în accidente de muncă necercetate, în 2010. Neîndeplinirea de către personalul Penitenciarului Târgu Jiu a atribuţiilor funcţionale de asigurare a normelor minime de securitate şi protecţie a muncii.
3.Torturarea unor deţinuţi în Penitenciarul Târgu Jiu. În anul curent, certe sunt cazurile lui Turcitu Gheorghe şi Agache Gabriel.
4.Încălcarea Legii 293/2004, prin împuternicirile repetate acordate, din 2004 până în prezent, comisarului de penitenciare Bălă Constantin, numit la conducerea  penitenciarelor din Târgu Jiu, Craiova şi Drobeta Turnu Severin, în ciuda abaterilor grave repetate, pentru care a şi fost cercetat penal, şi fără a fi fost definitivat, timp de şase ani, în vreo funcţie. Împuternicirea comisarului Lăzăroiu Daniel ca director adjunct la Penitenciarul Târgu Jiu, după ce a luat o notă sub doi la concursul organizat pentru postul respectiv.
5.Prejudicierea bugetului de stat prin amplificarea cheltuielilor de personal din sistemul ANP, pe fondul detaşărilor în masă în funcţii de conducere de la un penitenciar la altul, în prezent această pratică având amploarea unui fenomen.

6.Adoptarea de măsuri abuzive împotriva deţinuţilor, care au generat un refuz general de hrană la Penitenciarul Târgu Jiu la 01 martie a.c., modificarea ilegală a nivelului de detenţie în cazul a 15 deţinuţi, scoşi capi ai revoltei, mutaţi ad-hoc, fără derularea procedurii legale, la un penitenciar cu regim mai sever din Craiova. În timpul descarcerării aşa-zişilor capi ai revoltei, un cadru al Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Craiova a făcut accident cerebral, în prezent fiind pensionat pe caz de boală. Toţi cei 15 deţinuţi au fost declaraţi nevinovaţi de Judecătoria Craiova, dar nu s-au întors la Penitenciarul Târgu Jiu, în mediul de origine unde puteau fi mai facil în contact cu familiile, ci au fost mutaţi la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.

1 COMENTARII
  • Scrisoare deschisă adresată ministrulu 24.10.2010 la ora 20:42 pm
    [...] Citeste mai mult : Scrisoare deschisă adresată ministrului Justiţiei | gorjNEWS.ro [...]
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.