Se sparge buboiul: Curtea de Conturi a găsit HAOS în C.E. Oltenia!   
Se sparge buboiul: Curtea de Conturi a găsit HAOS în C.E. Oltenia!  
Investigatii21 mai 2015

Recentul control efectuat de Curtea de Conturi la Complexul Energetic Oltenia a identificat nereguli financiare care ajung, lejer, la nivelul a sute de milioane de euro, generate de managementul falimentar practicat de fostul vicepreședinte PSD Gorj, Laurențiu Ciurel, cu girul premierului Victor Ponta.
Documentul respectiv se află în posesia noastră și a mai multor instituții judiciare care amână, în mod  cu totul și cu totul inexplicabil, cercetarea reală, pe fond, a posibilelor infracțiuni săvârșite de Ciurel, în detrimentul celei mai mari companii de stat din România.
În ancheta de față vă prezentăm pasaje incredibile din raportul Curții de Conturi, ascunse până acum, de către Ciurel, opiniei publice, referitoare la operațiunea penală de vânzare de cărbune în Serbia.
După inundațiile din 2014, din Serbia, care au afectat grav exploatările miniere, autoritățile din țara vecină au fost obligate să cumpere cărbune din cel mai apropiat loc posibil: România, mai exact din județele Gorj și Mehedinți, din exploatări ale Complexului Energetic Oltenia. Deci, sârbii au fost la mâna lui Ciurel.
Managerul ”apolitic” al CEO nu a spus până acum că în 25 august 2014, o delegație oficială alcătuită din Daniel Antonie, Sorin Bălăcescu și Valentin Tatomir au avut o întâlnire oficială în Serbia, la Kladovo, cu misiunea de a perfecta un acord de export direct a 20.000 de tone zilnic, timp de un an, ceea ce ar fi însemnat încasări pentru CEO de peste 100 de milioane de euro. Adică, nu s-ar mai fi ajuns la mii de disponibilizări, la tăieri de salarii, și ar fi fost bani pentru reparații și revizii, deci n-am mai fi avut atât de multe accidente de muncă soldate cu morți.
La întoarcere, delegația redactează un raport, potrivit căruia reprezentanții CEO încheiaseră o înțelegere extrem de avantajoasă cu partea sârbă. Mai exact, CEO urma să exporte, direct, 17.000 de tone zilnic, respectiv o cantitate totală de 6 milioane tone cărbune.
insert-1
Contractul respectiv era ca și semnat, deoarece în 12 septembrie 2014, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit la București cu Aleksandar Antic, omologul său din Serbia, prilej cu care s-a discutat despre exportul direct de cărbune de la CEO în țara vecină.
Bazându-se pe cele stabilite în Serbia și la întâlnirea celor doi miniștri, Aurel Antonie anunță în 19 octombrie, în presa centrală, că CEO va încasa circa 100 de milioane de euro din exportul de cărbune în Serbia!
Din acest punct, intervine Ciurel și toată afacerea, care ar fi trebuit să conducă la redresarea CEO, o ia razna. Mirosind milioanele de euro, în peisaj apare Ioan Lucian Mureșan, ”maestru de ceremonii” și în distrugerea intenționată a Combinatului Siderurgic Călărași, însoțit de doi interlopi din Constanța, apropiați ai grupării criminale a lui Sergiu Băhăian, pe numele cărora se înființează rapid o firmă de apartament: S.C. BVA COAL S.R.L.
Într-una din nenumăratele emisiuni de televiziune plătite de CEO, Ciurel recunoaște că a fost așteptat la guvern de reprezentanții acestei firme, lăsând să se înțeleagă că a fost constrâns să nu exporte direct, prin CEO, cărbune în Serbia, ci prin acești intermediari, cărora le-a și eliberat, de altfel, scrisoare de recomandare, în condițiile în care n-aveau niciun fel de experiență în exportul de cărbune
Interlopii din Constanța intră într-un consorțiu cu alte două firme din Serbia, aparținând unor mafioți abia eliberați din penitenciar, și în 19 noiembrie 2014 câștigă un contract de vânzare a 1.200.000 tone cărbune, la prețul de 35,7 euro pe tonă.
Curtea de Conturi a descoperit o dovadă zdrobitoare care certifică intenția lui Ciurel de a falimenta CEO și de a lăsa cei  19.000 de angajați, și familiile lor, pe drumuri. La două zile distanță, în data de 21 noiembrie 2014, știind că în Serbia cărbunele se va cumpăra la 35,7 euro pe tonă, Ciurel emite o decizie de Directorat prin care stabilește prețul minim de vânzare din CEO la 12 euro pe tonă! Deși sârbii erau la mâna lui, Ciurel fixează un preț de trei ori mai mic, pentru a maximiza profitul firmei intermediare.
insert-2
La licitația organizată de CEO, adversarul formal al celor din Constanța a fost TPSUT Mehedinți. S.C. BVA COAL a câștigat licitația la prețul de 13 euro pe tonă, sub costul de producție, și imediat a subcontractat transportul către așa-zisul oponent: TPSUT Mehedinți!
Dacă în caietul de sarcini aferent licitației s-ar fi cerut firmelor participante experiență similară și certificări ISO, interlopii din Constanța n-ar fi fost admiși.
Curtea de Conturi a evidențiat clar că Ciurel a fost de acord cu vânzarea a 1.200.000 de tone sub prețul de producție, generând un posibil prejudiciu de aproape 20 milioane de euro!!!
insert-3
Același organ de control a confirmat și o altă dezvăluire făcută anterior de GORJNEWS: deși s-au angajat prin contract ca în 15 zile să constituie o garanție bancară de bună execuție de 780.000 euro, interlopii din Constanța nu s-au conformat. În mod inexplicabil, deși n-ar fi trebuit să le livreze niciun gram de cărbune, Ciurel nu a urmărit constituirea garanției bancare.
insert-4
În ciuda semnalelor din presă, Ciurel a continuat să sfideze pe toată lumea, declarând în mod repetat că ar prelungi un astfel de contract păgubos pe încă 20 de ani!
La începutul lunii martie, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a anunțat că corpul său de control a identificat posibile aspecte penale în derularea acestui contract și că a informat oficial DIICOT-ul.
Ulterior, Ciurel a recunoscut că firmele de transport au fost înșelate de interlopii din Constanța, nu au fost plătite și ”plâng pe la ușa” directorului CEO. Mai mult, Ciurel a spus public că interlopii nu-i mai răspund la telefon!!!
Între timp, pe celălalt mal al Dunării, autoritățile sârbe au identificat 47 de barje de cărbune intrate printr-un port clandestin, cu eludarea taxelor vamale, fapt care a generat sistarea achiziției de cărbune din România! Așa se întâmplă când Ciurel alege să exporte cărbune nu direct, la preț profitabil, ci sub costul de producție, prin interlopi din gruparea criminală a lui Sergiu Băhăian!
În nota de relații dată în fața inspectorilor Curții de Conturi, Ciurel a declarat un lucru incredibil: a recunoscut fără nicio remușcare că 3000 de angajați vor pleca afară din CEO pentru ca prețul de producție să scadă sub costul de 13 euro cu care a vândut cărbune în Serbia!!! Altfel spus, Ciurel recunoaște că de frica pușcăriei face mii de disponibilizări, pentru a forța un preț artificial, sub 13 euro, pe tona de cărbune.
Mai mult, Ciurel spune că această măsură criminală este insuficientă. El recunoaște că pentru a se evita prejudiciul de 20 milioane euro calculat de Curtea de Conturi, este nevoie să se vândă cărbune în Serbia timp de un an! Lucru care nu s-a întâmplat. Înainte de sistarea vânzărilor, din CEO au plecat cel mult 500.000 de tone de cărbune, din totalul de 1.200.000 de tone pe care S.C. BVA COAL S.R.L. se angajase să-l cumpere.
insert-5
Trebuie subliniat că înțelegerea contractuală dintre CEO și S.C. BVA COAL nu este condiționată de cumpărarea de către sârbi a cărbunelui respectiv.
Deși ar fi trebuit să ridice 10.000 de tone zilnic, Ciurel a refuzat să le aplice penalitățile prevăzute în contract, în condițiile în care S.C. BVA COAL a cumpărat mult mai puțin, adică circa 5000 de tone pe zi.
 

1 COMENTARII
  • gorjanul 21.05.2015 la ora 17:29 pm
    Ciurele esti un manager de doi bani , Daju o demonstreaza inca o data ( daca mai era necesar ) . Daca am trai intr o tara normala tu ar trebui sa fi fost deja arestat de cateva luni insa traind in Gorj probabil va mai dura cateva luni . Nu crezi ca la cate prostii faci nici Ponta nu te mai poate proteja mult timp ?
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.