Secretarul de stat Traicu, omul de legătură al miliardarului Tender cu C.E. Oltenia
Secretarul de stat Traicu, omul de legătură al miliardarului Tender cu C.E. Oltenia
Investigatii30 noiembrie 2012

O afacere de peste 15 milioane de euro care urmează să se deruleze la Sucursala Electrocentale Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia scoate la iveală unul din grupurile de interese politico-financiare, cu legături la vârful Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care gravitează în jurul mastodontului energetic din Gorj.

De contractul pentru reabilitarea cazanului la grupul energetic nr. 6 al SE Turceni este interesată una din companiile care aparţin grupului de firme al afaceristului Ovidiu Tender, omul pentru care a prestat, până să devină oficial în MECMA, actualul secretar de stat Rodin Traicu.

Presa locală scria, zilele trecute, că omul de afaceri Ovidiu Tender este la un pas să obţină un contract de peste 15 milioane de euro la Complexul Energetic Oltenia, deşi firmele sale nu apar în lista cu cele care s-au calificat pentru a intra în etapele următoare ale licitaţiei. CE Oltenia a publicat la începutul acestui an lista cu companiile care au intrat în competiţie pentru a efectua lucrările de modernizare a cazanului de la grupul energetic nr. 6, însă societatea comercială Vulcan, care face parte din grupul de firme deţinut de Tender, nu a fost menţionată printre acestea. Cel care a făcut public faptul că firma Vulcan SA ar urma să semneze contractul pentru reabilitarea cazanului nr.6 de la SE Turceni a fost chiar directorul general al acesteia, Adrian Volintiru, într-un interviu acordat Agerpres, în urmă cu o lună de zile.

Este adevărat că o parte din firmele care s-au calificat pentru licitaţie sunt parteneri ai companiei lui Tender şi, astfel, Vulcan SA ar putea participa la împărţirea celor 15 milioane de euro din umbra unor giganţi precum Rafako din Polonia, Vitkocice Power Engeneering din Cehia, consorţiul româno-japonez Hitachi Power Europe & Romelectro – Hitachi Ltd,.ori Doosan Power Systems din Marea Britanie.

Până la urmă, compania creditată cu cele mai mari şanse pentru a parafa contractul pare a fi  Babcock Borsig Steinmuller GmbH din Germania, şi cum firma Vulcan este partenera acesteia, în sensul că îi furnizează cazanele sub presiune pentru diferite contracte, este foarte posibil ca mare parte din lucrările de reabilitare si modernizare a cazanului şi auxiliarelor acestuia să fie executate de societatea lui Tender.

Oficialul MECMA a fost plătit de Tender

Afacerile companiei Vulcan cu producătorii de energie din Gorj nu sunt noi, însă în prezent ele par a fi girate de la vârful MECMA, chiar de secretatul de stat Rodin Traicu, responsabil cu coordonarea sectoarelor energetic, resurse minerale, industrie de apărare, relaţia cu parlamentul şi relaţia cu sindicatele.

În perioada 2009-2010, Traicu a fost manager zonal al societăţii Nuclearmontaj, companie membră a grupului Tender, iar între 2010-2012 a fost director implementare programe la firma Ludan Engineering, o altă firmă din portofoliul omului de afaceri, unde era plătit cu 7.200 de lei lunar. Astfel, în ultimii trei ani, până să fie instalat ca adjunct al ministrului Economiei, Traicu a fost în solda afaceristului Tender, aşa că ar fi greu de crezut ca acum, din postura de oficial al MECMA, să nu-i netezească acestuia drumul spre contracte consistente cu compania energetică de la Gorj.

Traicu îl elogiază pe Ciurel

Secretarul de stat este unul din susţinătorii actualului director general al CEO, Laurenţiu Ciurel, elogiile sale apărând constant în presa locală. De altfel, Traicu s-a exprimat public că Ciurel poate rămâne şeful companiei şi după implementarea managementului privat la nivelul acesteia. Oficialul MECMA este candidatul USL pe Colegiul Uninominal nr. 1 Mehedinţi, la Camera Deputaţilor, deci, până nu de mult, coleg de partid cu Laurenţiu Ciurel.

Chiar în vremea când era director în cadrul firmei Ludan, acesta a derulat un contract cu fostul complex energetic de la Rovinari pentru unele lucrări la depozitul de cenuşă şi zgură în valoare de peste 169.000 de lei.

Vulcan SA, cea care îşi doreşte acum cele 15 milioane de euro, a încheiat în ultimii patru ani 15 contracte cu fostele complexuri energetice din Gorj, în general pentru furnizare de piese şi echipamente, a căror valoare depăşeşte 19 milioane de lei.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.