Sibiu vs. Târgu Jiu: civilizație vs. țigănie
Sibiu vs. Târgu Jiu: civilizație vs. țigănie
Gorjul culturalInvestigatiiUltra - Scurte6 ianuarie 2014

Un Moș Crăciun cu piciorul drept amputat, cufundat într-o grămadă de zăpadă artificială – simbolul sărbătorilor de iarnă organizate într-un sictir deplin, în orașul lui Brâncuși.
Lipsite de orice strategie, de orice preocupare reală și de orice pricepere în promovarea orașului lui Brâncuși, autoritățile județene și locale și-au dovedit încă o dată incompetența la sfârșitul anului trecut, când au organizat în centrul Târgu Jiului un așa-zis târg de Crăciun, care a fost mai degrabă un talcioc țigănesc, așa cum numai în zonele subdezvoltate ale României poate fi văzut.

Dacă ținem cont că, în această perioadă, la Rânca au urcat mii de turiști din afara județului, este de neînțeles cum niciunul dintre capetele luminate din fruntea județului n-a gândit un singur eveniment atractiv care să fi atras măcar o parte din acei turiști, pentru o scurtă vizită, cel puțin, în Târgu Jiu.
De pildă, ultimul eveniment public organizat de Centrul Brâncuși, structură ce consumă numai pe salarii miliarde de lei vechi, bani publici, s-a petrecut în luna octombrie 2013, de atunci această instituție dispărând complet din viața publică!
Imaginea alăturată, cu un Moș Crăciun cu piciorul drept amputat, dezvelit, înfundat într-o grămadă de bucăți de zăpadă artificială, demonstrează indubitabil că amenajările de sărbători au fost făcute, la Târgu Jiu, nu doar cu nepricepere, ci și cu o semnificativă doză de sictir.

Dacă, după atâta timp, ne-am lămurit cu toții că de la dinozauri precum Călinoiu, Cârciumaru, Cepoi și alții nu ne putem aștepta la altceva, este de neînțeles de ce tineri tocmai intrați în conducerea Primăriei Târgu Jiu și a Consiliului Județean, ca Iulia Vână și Ciprian Florescu, nu-și aduc nicio contribuție la ameliorarea acestor evenimente publice.
Pentru a vedea cât de departe suntem de orașele civilizate ale României, cu autorități responsabile și destupate la minte, prezentăm mai jos fotografii cu Târgul de Crăciun de la Sibiu.

Notă: În textul de mai sus, utilizarea termenilor „‘țigănie” și „‘țigănesc” nu fac referire la cultura și civilizația autentică a minorității rome, pe care echipa redacțională a GORJNEWS le prețuiește și le respectă.

2 COMENTARII
  • ionica 06.01.2014 la ora 20:05 pm
    Va e ciuda ca dom Primar Carciumaru a reusit ca la anu (si la multi ani ) sa declare Tg Jiu Capitala Culturala Africana Bananiera iar Iohanis a reusit ,, doar ,,titlul de Capitala Culturala Europeana pentru Sibiu ? Ca doar Africa e mai mare decat Europa .
  • irina stoian 07.01.2014 la ora 0:30 am
    credeam ca am luat-o eu razna, ca văd un muribund în trăsura aia. ma gândeam daca nu le e teama copiilor sa se uite la bătrânelul ăla, livid, lăsat pe spate, parcă agonizând. Mos Craciun, în mintea mea, trebuia să fie un bătrân zdravăn, jovial, care vine de la Polul Nord, să bucure oamenii. Varianta bolnavă a mosului nu mi-o imaginasem, ce-i drept, până să o etaleze inspiratii domni
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.