Sistem inovator de depistare a cancerului, la Oradea
Sistem inovator de depistare a cancerului, la Oradea
Investigatii4 februarie 2010

Au trecut două luni de când, împreună cu Radio Târgu Jiu, m-am adresat în scris fiecăruia dintre parlamentarii gorjeni, în încercarea de a-i convinge să iniţieze procedura legală de modificare a cadrului normativ care reglementează eliberarea Formularului E 112. Până în prezent, nici unul nu a fost interesat de această oportunitate. Deci, în timp ce în majoritatea ţărilor europene astăzi cancerul se vindecă, românii continuă să moară cu zile. La Formularul E 112 au acces doar VIP-urile, medicii şi rudele lor. Restul, se califică ori pentru împrumuri bancare de zeci de mii de euro, adică pentru tratamente în străinătate, ori pentru cimitir.
Recent a fost înfiinţat la Oradea Centrul de diagnostic Pozitron-Diagnosztika, care dispune, în premieră naţională, de echipamentul Siemens Biograph PET/CT. Tehnica PET/CT s-a născut din combinarea tomografiei computerizate, răspândite deja pe scară largă, cu tomografia cu emisie de pozitroni. Unicitatea sa este dată de faptul că nu asigură informaţii numai în legătură cu anatomia organelor, ci şi în legătură cu metabolismul ţesuturilor. Deoarece în afecţiunile tumorale modificările metabolice preced apariţia modificărilor morfologice, modificările maligne pot fi identificate şi localizate mult mai repede în întregul corp, în comparaţie cu metodele de examinare obişnuite (ecografie, CT, sau MR).

[youtube]J2GgRQdkhHI[/youtube]

1 COMENTARII
  • gigi kent 8 05.02.2010 la ora 12:40 pm
    Asta nu subiect de interes pt domnii parlamentari. Este mai in voga AH1N1 desi mor mult mai putini oameni datorita lui. Interesante informatiile scrise si cele din clip !
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.