Slapciu, „candidatul poporului”, miliardar cu ajutoare de la stat
Slapciu, „candidatul poporului”, miliardar cu ajutoare de la stat
Investigatii23 noiembrie 2012

Una din firmele consilierului judeţean Aurel Slapciu, candidatul PPDD la funcţia de deputat în Colegiul electoral nr.4, a primit în ultimii ani o infuzie de capital substanţială din partea statului – peste 16 miliarde de lei vechi. Dacă la aceste sume adăugăm şi pe cele provenite din contracte cu instituţii finanţate de la buget, atribuite direct, fără licitaţie, care, în acest caz se pot numi tot ajutor de la stat, firma candidatului poporului a mai încasat 1,9 miliarde de lei vechi.

Oricât ar vrea să pară în faţa alegătorilor ca fiind un om de afaceri onest, imagine pe care i-a construit-o în decursul ultimelor luni o parte a presei locale, Aurel Slapciu are cel puţin două probleme de ordin moral, care vizează excluderea din firmele sale a doi asociaţi, unul dintre aceştia fiind chiar cumnatul său, ajuns în situaţia de a pleca să muncească în străinătate.

Ministerul Finanţelor, cel al Agriculturii şi AFDRP au acordat ajutoare de peste 16 miliarde brutăriei lui Slapciu

Afaceristul Aurel Slapciu, cel desemnat să candideze din partea Partidului Poporului în Colegiul 4, vrea să treacă în faţa alegătorilor drept un personaj avut, care nu vrea să ajungă în Parlament pentru interesele proprii, ci pentru binele celor mulţi.

Deţinătorul unei averi considerabile, cinci terenuri, două case şi mai multe spaţii comerciale în Motru,  Slapciu este asociat la şapte societăţi comerciale, însă trăieşte dintr-un salariu lunar de doar 1.100 lei, pe care-l încasează de la firma care pare a fi cloşca cu puii de aur pentru afacerist, Preslax SRL. Această societate, care are ca obiect de activitate fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie, a beneficiat, timp de trei ani la rând, de ajutoare consistente de la instituţiile statului.

În 2008, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale i-a acordat un sprijin financiar de 155.514 lei, pentru susţinerea activităţii acesteia. Un an mai târziu, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală a încheiat cu Preslax un contract de finanţare în valoare de 845.000 de lei, pentru achiziţionarea de utilaje, activitatea firmei fiind monitorizată timp de şase ani pentru a fi respectate condiţiile contractuale, iar în 2010, Ministerul Finanţelor Publice a dat şi el curs unei cereri de finanţare pentru un ajutor de 625.028 de lei, acordat firmei lui Slapciu.

În aceeaşi perioadă, societatea afaceristului era preferată de către Spitalul Motru la contractere de furnizare pentru produsele de panificaţie. De fapt, Preslax are relaţii comerciale de acest fel cu unitatea spitalicească din anul 2003 însă, doar în ultimii trei ani din aceste contracte a încasat peste 188.000 de lei, toate atribuite prin negociere. În legătură cu aceste acorduri comerciale există şi alte suspiciuni, în afară de cele care vizează încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice, mai precis diferenţele enorme între sumele negociate în ani consecutivi. Dacă în 2010 Spitalul Motru a achitat 35.000 de lei pentru chiflele achiziţionate de la firma lui Slapciu, în anul următor a fost aproape de patru ori mai mare, 122.000 de lei, iar în acest an a scăzut la 22.000 de lei.

Şi-a dat afară din firmă propriul cumnat

Imaginea lui Aurel Slapciu de miliardar ajuns în politică dezinteresat păleşte dintr-o dată în faţa unor argumente solide de imoralitate aduse de către doi parteneri de afaceri.

Mai exact, un litigiu comercial cu o societate din Sibiu, care-i impută afaceristului o datorie de 60.000 de euro, dar şi alte probleme de ordin financiar l-au determinat pe asociatul său de la Preslax să ceară instanţei de judecată excluderea consilierului judeţean din firmă. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dorinţa uneia dintre părţi fiind aceea ca dosarul să nu se judece în Gorj. Unele surse spun că asociatul lui Slapciu a observat că acesta joacă „la două capete” în această afacere –   omul de afaceri deţine altă societate, Profipan SRL, cu acelaşi obiect de activitate ca şi Preslax, la care este asociat unic, valoarea părţilor sociale cifrându-se la 386.000 de lei. Anul trecut, această firmă, pe care Slapciu o controlează singur, a avut un profit mai mare decât cea unde deţine 50%, asociatul său suspectându-l că-i face concurenţă neloială pe piaţa.

Candidatul partidului care spune că-i va aduce acasă  pe românii aflaţi la muncă în străinătate este cel care l-a determinat pe cumnatul său să plece din ţară.

În urmă cu doi ani, Gabriel Iorga, fost asociat în firma Profipan SRL, s-a trezit exclus de către instanţele de judecată din firmă, la cererea cumnatului şi asociatului său, Aurel Slapciu. În căile de atac, Iorga a avut câştig de cauză, iar dosarul a fost retrimis spre rejudecare însă, între timp, rămas fără niciun venit, acesta a trebuit să plece la muncă în Italia.

3 COMENTARII
  • IORGUT 27.11.2012 la ora 12:23 pm
    ANGAJATII FABRICILOR AU 4 ORE PE CARTE DESI LUCREAZA 8 SAU 12 ORE ZILNIC.DECI UN OM CINSTIT ATAT CU OAMENI CAT SI CU STATUL.
  • GIGI 29.11.2012 la ora 11:57 am
    SLAPCIU E UN OM DEOSEBIT NU CREDETI TOATE ABERATIILE SI TOATE MINCIUNILE SPUSE SI SCRISE DESPRE ACEST OM! A AJUTAT SI AJUTA MULTI OAMENI!
  • gratzy 01.12.2012 la ora 9:10 am
    Slapciu e un om de o calitate indoielnica, il cunosc de copil, in 1985 abia a terminat 10 clase iar in ultimii 4 ani a facut si liceul si o facultate de drept :)))) Probabil a invatat in timp ce facea afaceri sau in timp ce-si fura asociatii ca la scoala abia isi lua corigentele. Acum vrea sa ne "ajute" din parlament. Cata omenie !!! Cata bunatate!!! De asta a ajuns tara asta unde a ajuns....
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.