Şoc: 720 ha de pădure seculară = 20 miliarde lei vechi
Şoc: 720 ha de pădure seculară = 20 miliarde lei vechi
Investigatii6 februarie 2011

GORJNEWS face noi dezvăluiri în aşa-numitul caz Chifu. Pe scurt, deşi au făcut dovada dreptului de proprietate asupra a 530 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră, în mare parte gol alpin, stânci, reprezentând jumătate din Muntele Dumitra, situat în Parcul Naţional Defileul Jiului, moştenitorilor lui Grigore Chifu li s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe duble, de 1000 ha de pădure, din care 720 ha se află în Dumbrava Tismanei şi Crasna. Pentru a se ajunge la această performanţă, a fost nevoie de semnăturile mai multor funcţionari corupţi din Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Bumbeşti Jiu, din Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, din Prefectură, din Direcţia Silvică, de la Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu, de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea. A mai fost nevoie de câţiva judecători cu balanţa defectă, din Gorj şi Braşov. Toată operaţiunea a fost atent dirijată de Doru Epure, şef la Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu până în 2006 şi, apoi, consilier în cadrul ITRSV Râmnicu Vâlcea, strict în beneficiul său şi al omului de faceri Liviu Pătraşcu, originar din Argeş, fost inginer silvic.

Până astăzi presa a relatat că moştenitorii lui Grigore Chifu l-au mandatat pe Liviu Pătraşcu să-i reprezinte în instanţele judecătoreşti şi în raporturile cu instituţiile statului. GORJNEWS face dovada că, în data de 08 mai 2006, Doru Epure şi Liviu Pătraşcu au cumpărat de la succesorii lui Chifu suprafaţa de 720 ha de pădure, în schimbul sumei de 20 miliarde lei vechi. O tranzacţie în care înşelăciunea şi reaua-credinţă a cumpărătorilor se văd din avion.

Cine sunt victimele înşelăciunii regizate de Epure şi Pătraşcu

Chifu Marioara, din Bucureşti. Născută în 1921, avea 85 de ani în 2006. Notarul public Gabriela Chiran, din Piteşti, a parafat actul de vânzare – cumpărare prin care Marioara primea trei miliarde lei vechi pentru 240 ha de pădure, adică 12 milioane lei vechi pentru fiecare hectar. La ţară, în satele acestei ţări blestemate, nu e ca în oraşe. La ţară, cu 12 milioane cumperi două căruţe de lemne. La Piteşti e mai ieftin. Cu 12 milioane iei un hectar. În consfinţirea tranzacţiei un rol esenţial l-a avut un nepot al bătrânei, Chifu Radu, din Craiova, 36 de ani în 2006, care a asigurat-o că preţul este corect, super-ofertă chiar. Radu apare în actul de vânzare – cumpărare ca mandatar.


Trebuie precizat că, deşi comparativ cu 2006 este în scădere,  preţul minim real la care se tranzacţionează acum un hectar de pădure depăşeşte 100 milioane lei vechi.
În 2006, Chifu Aurelia şi Chifu Iulia, ambele din Craiova, aveau 82 şi, respectiv, 80 de ani. Împreună cu acelaşi Chifu Radu alcătuiesc o altă ramură a moştenitorilor lui Grigore Chifu. În aceeaşi zi, de 08 mai 2006, la acelaşi notar, au vândut partea lor, de 240 ha de pădure, tot lui Epure şi Pătraşcu, dar la un preţ ceva mai mare, pentru că de data aceasta Chifu Radu era interesat direct de valoarea tranzacţiei – 8 miliarde lei vechi, adică aproape 40 de milioane lei vechi hectarul de pădure.

Lui Chifu Aurelia, Chifu Iulia şi Chifu Radu le-a mai revenit încă un lot de 240 ha de pădure, vândut în acceaşi zi, aceloraşi cumpărători, cu 9,6 miliarde lei vechi.

În urma unei simple adunări, rezultă că Epure şi Pătraşcu au cumpărat 720 ha de pădure cu 20,8 miliarde lei vechi.  Adică 28,8 milioane lei vechi pe hectar, în medie.
Funcţionari corupţi, în lista ruşinii
Pentru ca profitul să fie maximizat, Epure şi Pătraşcu au sensibilizat nişte funcţionari de stat, care la 28 mai 2007 au semnat un proces verbal ilegal, prin care cei doi sunt ofertaţi cu 720 ha de pădure în Crasna şi Dumbrava Tismanei. Lista ruşinii: Cojan Aurel, de la Direcţia Silvică Gorj; Dumitrescu Marcel, Ocolul Silvic Bumbeşti  Jiu; Deaconu Lelioara, subprefect; Călinescu Ioana, şef Serviciu Asigurarea Legalităţii în Prefectura Gorj; Mănescu Marius, Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Apoi, în 2008, judecătorul Vasile Ghimiş a validat ca legal documentul respectiv.
În martie 2010, Judecătoria Braşov obligă Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor să înscrie suprafaţa de 720 ha în Anexa 42, un document care nu există pentru că nu a fost emis, în 2006, de Comisia locală Bumbeşti – Jiu, întrucât acest for nu a derulat procedura legală. Prefectul Liviu Andrei, deosebit de galant, l-a primit cu toate plecăciunile şi onorurile pe Liviu Pătraşcu în Prefectura Gorj, la lucrările Comisiei judeţene, şi, în prezenţa omului de afaceri argeşean, le-a cerut membrilor comisiei, în data de 28 mai 2010, să comită o ilegalitate: să genereze ei documentul lipsă, adică Anexa 42. În cele din urmă, s-a supus la vot. Liviu Andrei a fost singurul angajat al Prefecturii Gorj care a votat pentru emiterea Anexei 42!!! I-a ţinut isonul doar Tiberiu Cicu, de la ITRSV Vâlcea, coleg, fireşte, cu Doru Epure. Dacă aş scrie că Liviu Andrei dezonorează demnitatea publică de prefect, ar fi prea puţin.

Pentru că nu s-a emis Anexa 42, Pătraşcu şi Epure nu au intrat, încă, în posesia celor 720 ha pădure. Cei doi au intentat, însă, numeroase procese Prefecturii Gorj, aflate pe rolul instanţelor de judecată.

6 COMENTARII
  • paduraru 07.02.2011 la ora 10:22 am
    In acest moment ing Aurel Cojan este ,, mare ,, sef de ocol silvic privat , cel al Obstei Pestisani , unde are ca principal partener de afaceri pe Mucenic Valentin , cel care a fost condamnat la 3,5 ani inchisoare pentru devalizarea aceleiasi paduri,,,,,,Dumbrava . Iar ing Epure vine in calitate de inspector ,,,,sa i verifice pe amandoi . Cum roiesc mustele la cadavre,,,,,,,,,,,,
  • Narcis DAJU 07.02.2011 la ora 10:58 am
    @) paduraru Asteptam si alte detalii, ca sa putem pune de-o investigatie de-aia la meserie, ca la GORJNEWS.
  • Aliaonei Viorica 07.02.2011 la ora 23:32 pm
    Degeaba faceti investigatii daca Parchetul, DNA, DGA si alte moluste din astea se tarasc in urma infractorilor, cu un ochi la spectrul politic si cu altul la sertar. Andrei are dosare grele dospite in sertarele nu stiu carui militian sau procuror si ocupa o inalta functie publica pe care nu o merita si in care nu face nimik.
  • dan 10.02.2011 la ora 15:06 pm
    Nu vă mai chinuiti atât cu dezvăluiri că ăstora nu aveţi ce le face.....Au bani cât cuprinde şi cu ei fac legea după cum poftesc.Ce să vă mai spun, că referitor la toate câte se ştiu şi se spun, răspunsul procurorului Dănuţ Volintiru este că ,,...în sarcina făptuitorilor nu se poate reţine că au efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia ori că au încheiat tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei''......ş.a.m.d. bla bla....!!!!!!! FRUMOASĂ ŢARĂ , PĂCAT CĂ-I LOCUITĂ, mama lor de hoţi.
  • paduraru 10.02.2011 la ora 17:20 pm
    Astăzi, Domnul Primar vede altfel lucrurile A desfiinţat Dispensarul Uman. Era peste mână. Cum, să se deplaseze Doamna Doctor Litia Pavel trei kilometri zilnic, de la Peştişani la Brădiceni, pentru consultaţii? Mie, unul, îmi vine greu să mă scol dimineaţa la orele opt. Dar Doamnei Doctor? S-o înţelegem, că doar suntem oameni… Şi soluţia s-a găsit. Am vândut Dispensarul. O clădire necesară, ca un monument istoric. Vândută, probabil, pe nimic. Domnule Primar, Florin Pavel, cât ai primit şpagă? L-ai scos la licitaţie? În ce ziar, unde… Ne-ai promis, la alegeri, că-l faci Cămin de bătrâni. Ideea nu era deloc rea. De ce nu te-ai ţinut de cuvânt?! Pentru că cetăţenii din Brădiceni nu te-au vrut Primar? Domnule Primar Florin Pavel, cât ai moştenit când nu erai primar? Cât mai ai astăzi?! Ţi-ai bătut joc de Brădiceni! De ce domnule Primar, Florin Pavel, pentru că nu te-au votat? Nu uita că la Dispensarul din Brădiceni era medic Doctorul Culcer, din Dobriţa, coborâtor din neam mare, de vechi Voievozi ai medicinii româneşti. Care dr. Culcer a fost şi un brav prefect al judeţului Gorj, în perioada interbelică, în vremea doctorului Nicolae Hasnaş, şi el fost Senator şi prefect pentru puţin timp. Chiar şi numai pentru atâta lucru şi trebuia să ai respect pentru acest Dispensar. Dacă pentru sănătatea cetăţenilor din comuna Peştişani crezi că nu merita să faci nimic! Cât ai luat Dle Primar Florin Pavel pentru această vânzare? Ion Căpruciu
  • brigadieru 12.09.2011 la ora 21:54 pm
    stai linistit padurarule fiindca ing Aurel cojan va pleca in cateva saptamani si de la Ocolul Brancusi fiindca isi face ocol silvic privat cu Doru Epure si Liviu Patrascu la Sadu. Si la Pestisani sa tinut numai de potlogarii fiindca a marcat si taiat la ras in zona 1 de protectie . Puscasria il mananca pana la urma.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.