SRI-ul a făcut poliţie politică împotriva unui deţinut politic
SRI-ul a făcut poliţie politică împotriva unui deţinut politic
Investigatii22 ianuarie 2013

Monitorizare în plină „democraţie”

În toate ieșirile lor publice, conducătorii de azi și de ieri ai Serviciului Român de Informații au clamat în unanimitate, fiecare la vremea lui, că principalul serviciu secret al României s-a despărțit definitiv de Departamentul Securității Statului, atât în ceea ce privește structura personalului, cât și în planul practicilor și al mentalităților. Periodic, apar probe de netăgăduit care demonstrează că realitatea este cu totul alta.  Caracterul “special”, secret, abscons al activităților SRI-ului a permis ca, departe de ochii opiniei publice, unii dintre ofițerii de la vârful serviciului să continue activitățile de poliție politică ce ar fi trebuit abandonate odată cu desființarea Departamentului Securității Statului.
Ștefan Geamănu, președintele filialei din Gorj a Asociației Foștilor Deținuți Politici, a descoperit, recent, în dosarul pe care i l-a făcut Securitatea, un document strict secret, emis în 1990 de Serviciul Român de Informații, care dovedește că a continuat să fie monitorizat ilegal, în plină “democrație”, pentru aceleași activități care deranjaseră Securitatea și pe Nicolae Ceaușescu: audierea emisiunilor postului de radio Europa Liberă, încercările repetate de a fugi din România ș.a. Acel raport strict secret demonstrează și falia existentă în SRI între  cadrele care doreau reformarea și modernizarea Serviciului, adaptarea obiectului său de activitate la specificul unui stat democratic, pe de o parte, și acele elemente din conducerea Serviciului, rezistente la schimbare și promotoare ale vechilor abordări și practici ale Securității, pe de altă parte.

În cuprinsul “Raportului cu propuneri de încetare a supravegherii informative a numitului Geamănu Ștefan”, din 13.08.1990 (vezi facsimil), un cadru SRI menționează că cel în cauză a fost urmărit zeci de ani de Departamentul Securității Statului pentru “colportarea știrilor transmise de postul de radio Europa Liberă, comentarii negative la adresa vechiului regim și intenții de trecere frauduloasă a frontierei de stat”. Cadrul SRI concluzionează, cu bună credință, că “întrucât activitatea desfășurată de acesta nu mai constituie obiectul muncii de informații, propun încetarea supravegherii informative și clasarea materialelor ”. Pe raportul respectiv, unul dintre șefii ierarhici, Făget Ion, a scris următorul ordin rezolutiv: “Dosarul să fie transferat la Biroul A care să-l mențină în lucru”. Ordinul scris de Făget este vădit ilegal, întrucât în textul raportului nu există niciun argument care să determine decizia de a continua monitorizarea de către SRI a lui Ștefan Geamănu.
Ne-ar fi plăcut să aflăm că Făget Ion a dispărut din SRI imediat după 1990, așa cum trebuia să se întâmple cu toate cadrele Departamentului Securității Statului, care nu s-au putut adapta la noua ordine de drept, specifică unui stat democratic. Din presa centrală aflăm, însă, că Făget Ion a condus timp de 16 ani unitatea din Gorj a Serviciului Român de Informații, adică din 1990 până în 2006. A fost trecut în rezervă abia după ce deputatul Sorin Paveliu a prezentat, public, un alt abuz odios săvârșit de Făget după 1990. La acea vreme, un alt cetățean român, Dumitru Liță, a găsit în dosarul său de Securitate un raport SRI asemănător cu cel descoperit de Ștefan Geamănu. Acel document strict secret conținea și el un ordin scris al lui Făget, care respingea propunerea unui subordonat, de încetare a monitorizării lui Dumitru Liță. “Nu sunt de accord. Să fie lucrat în continuare!” Este limpede, prin urmare, că Serviciul Român de Informații a continuat, prin Făget Ion, o serie de acte de poliție politică inițiate de Departamentul Securității Statului împotriva lui Dumitru Liță.
Cazul președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici – Gorj, dezvăluit în premieră de “Cotidianul”, demonstrează că cele întâmplate lui Dumitru Liță nu constituie o eroare pasageră, o excepție, un accident, ci o practică, un fenomen.
Asociația GRUPUL DE ACȚIUNE ÎN INTERES PUBLIC, mandatată de Ștefan Geamănu să inițieze toate demersurile reparatorii ce decurg din abuzurile săvârșite împotriva sa de Serviciul Român de Informații, a prezentat acest caz, încă din luna iunie 2012 , Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, solicitând extinderea cercetării actelor de poliție politică și după 1989, concomitent cu adecvarea cadrului legislativ autohton care, la momentul actual, nu incriminează poliția politică de după 1989.

Cum ocrotește SRI-ul securiștii torționari dinainte și după 1990

Potrivit unor surse, astăzi Făget Ion este conducătorul informal al Asociației din Gorj a Cadrelor SRI în Rezervă și Retragere, calitate incompatibilă cu statutul de Agent al Poliției Politice Comuniste, pe care i l-a conferit CNSAS după descoperirea actelor de poliție politică săvârșite asupra lui Dumitru Liță. Deci, este limpede că Făget este păstrat foarte aproape de SRI și de actuala sa conducere.
Presa din Gorj relatează că același Făget căpușează, prin propriul SRL, principalul furnizor energetic al țării – Complexul Energetic Oltenia – de la care a obținut, prin abuzuri și ilegalități crase, necercetate și nesancționate, contracte fabuloase, din bani publici.
Note: 1.Articolul a fost publicat de „Cotidianul”.
2.Aici puteti citi un interviu acordat de Stefan Geamanu ziarului „Cotidianul”.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.