Stadionul lui Bobaru, ca-n filmele cu primari proști
Stadionul lui Bobaru, ca-n filmele cu primari proști
Investigatii4 mai 2012

Cum să risipești 5 miliarde lei vechi

O lucrare de 5 miliarde lei vechi a rămas în paragină graţie incompetenţei care domneşte între pereţii clădirii de pe strada Parângului nr.101 din Bumbeşti Jiu, cu steaguri tricolore arborate deasupra intrării. Stadionul din localitate este un câmp semi-arid unde, cu chiu cu vai, echipa inexistentă a localităţii putea să joace o miuţă. Acum vreo doi ani, şefii administraţiei, în frunte cu primarul Constantin Bobaru, au gândit că trebuie reabilitată baza sportivă. S-au cheltuit deja 2 miliarde de lei vechi şi nu s-a făcut mai nimic. Bașca alte facturi, de un miliard, emise și neplătite de Bobaru. Lucrarea sistează vreme de un, până în mai 2011 când este contractată firma S.C. Impex Lumy Nico S.R.L., aparţinând omului de afaceri Nicolae Creţu, să execute şi să finalizeze modernizarea bazei sportive. Aici apar aspectele cele mai interesante, trei la număr: un proiect prost, un primar incompetent care îl acceptă şi o înţelegere în urma căreia peste 1 miliard de lei vechi urma să fie cheltuit pe patru uşi din PVC, puţin peste o tonă de fier, șuruburi, şaibe, piuliţe…
Povestea miliardului de lei vechi începe în luna mai a anului 2011, la un an de zile  de când a fost semnat contractul nr. 5178/04.06.2010, privind reabilitarea şi modernizarea bazei sportive din Bumbeşti Jiu între primăria din localitate şi executantul Impex Lumy Nico S.R.L.. Totul porneşte de la o adresă, 120/27.05.2011, înregistrată la primăria Oraşului Bumbeşti Jiu sub nr. 6198/27.05.2011, în care firma executantă a solicitat prelungirea contractului, aducând la cunoştinţă un aspect extrem de important: în timpul execuţiei s-a constatat că listele cu cantităţi realizate de proiectant, în baza cărora s-a întocmit oferta şi s-a semnat contractul sunt insuficiente pentru finalizarea lucrării.

Mai pe înţelesul tuturor, proiectantul a făcut o documentaţie proastă, respectiv un deviz de lucrări în care a omis să treacă anumite materiale necesare finalizării lucrării.
O lună mai târziu, în 4 iunie 2011, este încheiat actul adiţional nr.3 la contractul 5178/04.06.2010, în care acceptă prelungirea perioadei de execuţie până la 30 septembrie 2011. Şi atât! Restul solicitărilor, cele cu privire la lipsa acută a unor materiale de construcţie rămân „în aer”.

Bârna din ochii lui Bobaru: lipsesc uşile de la clădire

Primăria Bumbeşti Jiu are antecedente în întocmirea de studii de fezabilitate doar de dragul de a cheltui bani. Nimeni nu se aştepta, însă, ca oamenii de la Achiziţii să fie şi incompetenţi. Drept dovadă că habar nu au că dacă o clădire are nişte deschizături dreptunghiulare în pereţi de dimensiuni 1,90m x 1,20m, acolo trebuie montate uşi, se vede din acceptul dat pentru proiectul de reabilitare al bazei sportive. Pentru că, vă vine sau nu să credeţi, NIMENI, nici măcar competentul şi atotştiutorul primar Constantin Bobaru, nu a văzut că din devizul de lucrări lipsesc, printre altele, PATRU uşi din profil pvc. Mai grav, este că lipsesc şi vreo trei stâlpi de susţinere, şi cam o tonă de grinzi metalice, fapt care, şi în mintea unui puştan de liceu, înseamnă lipsa unei structuri de rezistenţă. Nu mai enumerăm lipsa băncilor, a şuruburilor, şaibelor şi a piuliţelor şi a grundului pentru părţile metalice ale tribunei oficiale. Nu în ultimul rând, NIMENI nu a văzut că, în loc de 20 de metri cubi de mortar pentru tencuială, au fost trecute… 14 kilograme. Adică O GĂLEATĂ. Asta ca să nu mai pomenim şi de partea cea mai interesantă a proiectului: din cauza acestei clădiri NU SE VEDE STADIONUL, mai ales dacă stai foarte aproape de ea. Proiectantul ori a fost la prima lucrare de acest gen – şi, sperăm, la ultima – ori este specializat în creşterea puilor de curcă, nu în proiectarea de clădiri civile. Şi, mai grav, cei care au luat „de bun” proiectul, ori sunt mai proşti ca el, ori nu s-au uitat pe ce pun semnătura. În ambele cazuri, este foarte grav.

Grinzi, şuruburi, şaibe şi piuliţe de un miliard de lei vechi

Lucrarea are, din partea beneficiarului, şi un asistent tehnic – SC BEST FORM PROJECT SRL –  precum şi un diriginte de şantier – Gheorghe Crăiete, ambii fiind de acord atât cu lipsurile din deviz cât şi cu întocmirea unei expertize care să confirme valoarea lucrărilor lipsă. În urma expertizei întocmite reiese că valoarea totală a mortarului, uşilor, grinzilor, şaibelor şi piuliţelor este de nu mai puţin de 104.425,35 lei cu TVA. Se întocmesc devizele aferente şi se face factura fiscală nr. 23/02.11.2011, cu valoarea respectivă, aceasta fiind trimisă Primăriei Bumbeşti Jiu. O fi mult, o fi puţin, asta nu se ştie. Având în vedere modul cum a fost întocmit proiectul, este posibil orice la această lucrare. Însă nu asta este problema, ci alta. Dacă v-aţi amuzat până acum de câtă prostie, combinată cu indiferenţă domneşte în Primăria Bumbeşti Jiu, aflaţi că am păstrat ce era mai bun la final.

Întrebare tâmpită: „Or fi necesare uşile la vestiare?”

Recunoaştem, nu ne aparţine. Dar, ca să vă lămurim de unde vine intertitlul, menţionăm că firma executantă, Impex Lumy Nico SRL dă în judecată Primăria Bumbeşti Jiu pentru a încasa banii pe lucrările suplimentare executate, în valoare de 104.425,35 lei cu TVA, conform facturii din 2 noiembrie, factură care este, iniţial, returnată de administraţie. În fapt, Primăria Bumbeşti Jiu nu recunoaşte, nici în ruptul capului, că a acceptat un proiect prost, a întocmit o licitaţie în baza acestui proiect prost după care a semnat un contract în baza aceluiaşi proiect prost. Mai mult decât atât, în întâmpinarea Primăriei Bumbeşti Jiu se menţionează că „nu înlătură neachitarea sumei, ci doar efectuarea unei expertize care să confirme  dacă LUCRĂRILE SUPLIMENTARE erau ABSOLUT NECESARE (!)”. Care va să zică, acea clădire imbecilă nu avea nevoie nici de grinzi de susţinere, nici de tencuială, nici de bănci pentru spectatori şi, cel mai important, nici de uşi şi de ferestre. Adică, în mintea celor de la Bumbeşti Jiu, în frunte cu primarul Constantin Bobaru, ori vestiare, ori un grajd pentru vite este cam tot acelaşi lucru.

Bobaru refuză să răspundă cum a cheltuit banii publici

Am îndrăznit, în nemernicia noastră, să credem că, în faţa evidentei imbecilităţi şi incompetenţe, vor binevoi cei din Bumbeşti Jiu să ne lămurească, în principiu, cam pe ce s-au cheltuit până acum banii, cei 195.000 de lei alocaţi, prin HG, în perioada 2008-2011 pentru această investiţie, de ce au fost sistate lucrările, cui i-a fost atribuită dirigenţia de şantier, prin ce procedură şi care a fost valoarea contractului şi, nu în ultimul rând, dacă au fost subcontractate lucrări şi către ce agenţi economici. Am cerut lămuriri și cu privire la eventualele modificări faţă de proiectul iniţial şi, cel mai important, evident, uzând un limbaj mai academic, cine a fost „geniul arhitect” care a putut debita o asemenea enormitate. Domnul primar Constantin Bobaru ne-a dat răspunsul… că vom primi răspunsurile în 30 de zile. Clasic. Enervant, zeflemitor, dar clasic pentru administraţia locală din Gorj.


1 COMENTARII
  • Sifonaru 06.05.2012 la ora 13:32 pm
    Locuiesc in Bumbesti-Jiu am 18 ani si credeti'ma ca in toti acesti ani nu am vazut un primar mai hot ca Bobaru . Frate mai fura omu cat sa nu se simta . Dar domnul Bobaru e halap de "Tetila" si fura miliarde din bani publici fara nici un stres fata de lege . Sa fie judecat :) Si sa va mai ajut cu ceva : INVESTIGATI CATI BANI A BAGAT IN ZILELE ORASULUI BUMBESTI-JIU PE DATA DE 5-6 MAI 2012 (azi) . Din ce am auzit ar fii vorba de 4 Miliarde lei vechi . Si asta doar ca a chemat o formatie de copii de 16 ani maxim , niste populara si pe Anda Adam care canta 2 melodii si pleaca acasa :)) . Bagatil la fund de tot ca asa ii trebuie
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.