SURSE: DNA a venit la ”șandrama”!
SURSE: DNA a venit la ”șandrama”!
Investigatii26 februarie 2015


Potrivit unor surse de la nivelul Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Direcția Națională Anticorupție derulează o anchetă pentru clarificarea suspiciunii de conflict de interese în formă penală, care planează asupra managerului Laurențiu Ciurel, ca urmare a unei investigații de presă publicate de GORJNEWS la sfârșitul anului trecut.
Astfel, GORJNEWS a dovedit că Laurențiu Ciurel, ca director general al Complexului Energetic Rovinari și, ulterior, ca manager al Complexului Energetic Oltenia, a aprobat contracte de sute de miliarde de lei vechi pentru două firme deținute de foșții săi angajatori. Este vorba de S.C. ȘTEFI COMPANY S.R.L.,  aparținând lui Ștefuți Dumitru, și de S.C. ADUMIT COMPANY S.R.L., care-i are ca acționari pe Ștefuți Dumitru și pe Niculescu Adrian Theodor.
Cei doi afaceriști au fost angajatorii lui Laurențiu Ciurel în perioada 2010 – 2011. Atunci, Ciurel a fost angajat la S.C. KATAL Construct S.R.L., firmă care-i are ca acționari pe fiul managerului CEO, Ciurel Cătălin, pe Ștefuți Dumitru, pe Niculescu Adrian Theodor și pe un anume Vlădoiu Gheorghe.
Potrivit Codului Penal, art. 301, ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a (…) participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru (…) o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi (…) de muncă în ultimii 5 ani (…), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”
Codul Penal îl asimilează ca funcționar public pe managerul privat al CEO. Astfel, conform art. 175, ”funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie (…) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.”
Potrivit surselor noastre, structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție i-a remis lui Laurențiu Ciurel un document oficial prin care-i solicită ca până cel târziu vineri, 27 februarie a.c., să înainteze copii după toate contractele încheiate cu S.C. ȘTEFI COMPANY S.R.L. și cu S.C. ADUMIT COMPANY S.R.L.
Ieri, la arhiva Termocentralei Rovinari, reprezentanți ai Direcției de Achiziții Publice din cadrul Complexului Energetic Oltenia au copiat intens o parte dintre aceste contracte, care-l incriminează penal pe Laurențiu Ciurel.
Este clar că ancheta DNA se va extinde și asupra Consiliului de Supraveghere al CEO, care a emis un comunicat contradictoriu, prin care îl scoate nevinovat pe Ciurel, în chestiunea conflictului de interese în formă penală.
Complexul Energetic Oltenia a primit titulatura de ”șandrama” chiar de la premierul Victor Ponta. În luna octombrie 2014, în timpul unei vizite în Gorj, Ponta s-a exprimat astfel: „Dacă nu eram io, știți bine că de acum doi ani se închidea șandramaua asta”. Este inutil de comentat ce semnal de ”încredere” în CEO a transmis, prin aceste cuvinte, premierul Ponta partenerilor de afaceri ai gigantului energetic. Consecințele, de altfel, se văd din ce în ce mai clar.
Laurențiu Ciurel mai este cercetat în așa-numitul Dosar Șova, precum și în legătură cu exportul de cărbune în Serbia, efectuat de CEO printr-o firmă de apartament, deținută de doi interpuși ai grupării criminale conduse de Sergiu Băhăian.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.