Temeți-vă de Victor Ponta, aveți toate motivele. Nu-l mai subestimați
Temeți-vă de Victor Ponta, aveți toate motivele. Nu-l mai subestimați
Opinii25 octombrie 2013

victor ponta 495

Victor Ponta este cel mai interesant om politic de după ’89 pentru că nu respectă nici unul din tiparele principalilor lideri executivi (premieri și președinți) de după căderea lui Ceaușescu.
În primul rînd, este cel mai tînăr dintre ei: a ajuns premier cu cîteva luni înainte să împlinească 40 de ani.
În al doilea rînd, nu crede în nimic, în afară de propria persoană. Ion Iliescu credea și mai crede în comunism (fie și cu față umană), Emil Constantinescu credea în societatea civilă și în povești cu zîne democratice, Adrian Năstase a crezut și crede cu tărie în aroganța snoabă a aristocratului (fie acesta și provenit din nomenclatură) educat, Traian Băsescu a fost și este în continuare convins că este un lider.
Mai mult, fiecare din cei enumerați are o carieră la activ: Iliescu de activist comunist și inginer de ape, Constantinescu de universitar în geologie, Năstase de diplomat și universitar în drept, Băsescu de căpitan de navă. Se vede cu ochiul liber că Ponta este cel mai needucat, omul care a ars etapele și nu a învățat nimic temeinic: a părăsit temporar liceul ca să muncească la fast food în Franța, a fost procuror de mîna a paișpea, cu abia cîteva dosare lucrate – și alea de doi lei (vechi) – , a fost trimis (în misiune?) în Parchetul General după doar cîțiva ani de frecat menta la parchete minore, a devenit la nici 30 de ani brațul armat al lui Năstase în administrația guvernamentală, a plagiat penibil un doctorat, a devenit șeful celui mai mare partid din România. În toate astea, nimic din caracteristicile unei cariere solide. Dimpotrivă, totul arată un oportunist cu calități evidente de contorsionist total: fără decență, fără demnitate, fără onoare, fără măsură, fără discernămînt, fără scrupule. Practic, și dacă ar vrea să creadă în ceva, Ponta nu ar avea în ce, nu a avut niciodată minima răbdare să investească în altceva decît în propria lui parvenire suflată cu rahat aurit. Desigur, însă, ar putea, totuși, crede în oportunismul cel mai malign.
În al treilea rînd, Ponta vrea să o rupă cu orice fel de sistem. Nu-i plac dinozaurii comuniști ai lui Iliescu, îi consideră rivali pe baronii lui Năstase, nu-i suportă pe “justițiarii lui Băsescu”. În sine, ca și tinerețea, dorința lui Ponta de a fi altfel decît toți ceilalți nu e criticabilă. Criticabilă, însă, devine lipsa totală de inteligență a aceluiași Ponta care, atunci cînd vrea să înlocuiască tot sistemul creat de alții înaintea lui găsește doar personaje ca Dan Șova, Nicu Bănicioiu, Mihai Sturzu (noul președinte al TSD), Robert Negoiță, Titus Corlățean. Adică foștii camarazi de la TSD, mediocri, anoști, fără suflu, fără idei, niște catastrofe. Un loc special îl merită, în această galerie, Sebastian Ghiță. Un personaj deloc lipsit de inteligență, dar văduvit aproape complet de emoții și scrupule.
Ca orice oportunist ajuns în vîrful lanțului trofic (sau foarte aproape de vîrf, în orice caz), Ponta va face orice să nu piardă prima poziție de prădător. Va minți, va înșela, va manipula, va exagera, va juca teatru, va “ucide” politic, financiar sau social pe oricine îi va sta în cale. Năstase cumpăra presa și mai băga cîte un fraier ca Ciuvică la beci, o noapte, dacă fraierul se trezea să mîrîie pe internet despre Bombo. Iar Băsescu  ceartă mogulii la propriile lor TV-uri și îi mai apelează pe unii cu “tonomat”. Ei, vremurile astea romantice au trecut: Ponta nu are nici banii lui Năstase, nici talentul lui Băsescu. Nu, Ponta va intra cu bocancii: cu miști în front, cum te caută Fiscul, CNA-ul, niște prieteni bine intenționați să-ți facă oferte sau să-ți dea sfaturi care să te ajute să rămîi pe calea dreaptă. Pînă și tehnocrații din instituțiile racordate la mediul extern (că vorbim de economie, finanțe, justiție, servicii sau diplomație) sînt perplecși: Ponta e razna. Omul nu pricepe joaca mai mare în care România are un rolișor, acolo. Da, o vreme va mima că înțelege și respectă asta, dar nu va dura mult.
Temeți-vă de Victor Ponta, aveți toate motivele. Și le are și el. Dacă pierde poziția de premier (și, eventual, cea de potențial președinte), Ponta nu mai are nimic. Iliescu, deși are trei sute de ani, ține conferințe și mai scoate cîte o carte în limba de lemn; Năstase are blog și cărți de citit, hărți de colecționat și tablouri de admirat; Băsescu tocmai și-a înnoit brevetul de pilot, se poate duce pe mare. Ponta, însă, are totul de pierdut dacă își pierde funcția, nici măcar copilot la mașinuțele alea care se tamponează în parcurile de distracție nu mai găsește. Așa că va face orice să nu cadă. Temeți-vă de asta și nu-l subestimați. E în stare de orice și o va dovedi.                                                                                                                             (Articol preluat din Revista Kamikaze)

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.