Todea: „Pompierii stau toată ziua cu mâna pe p . . ă”
Todea: „Pompierii stau toată ziua cu mâna pe p . . ă”
Investigatii31 octombrie 2010

Angajaţii ISU din Novaci, forţaţi să cotizeze din salarii pentru propriul sediu

La începutul lunii ianuarie, Maxim Tănase, proprietar a şase cabane la Rânca, a aflat că unul dintre imobile ardea. Se afla la Piteşti. A sunat la 112, a anunţat incendiul şi a plecat spre Rânca. A ajuns înaintea pompierilor (!) şi a găsit toate cele şase cabane făcute scrum.
În orice stat de drept, instituţia pompierilor fiinţează pe bani publici, e condusă de profesionişti şi nu se face niciun rabat de la a se asigura condiţiile umane şi materiale optime de intervenţie. În Gorj e o caterincă maximă şi în modul de organizare a pompierilor.

Pompierii goleau apa din maşina de intervenţie, să nu îngheţe

Spre exemplificare,  Garda nr. 3 de intervenție Novaci, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, funcţionează într-un sediu improvizat, pus la dipoziţie de primărie, printr-un contract de comodat. Cele două maşini de intervenție – fabricate în 1987 şi, respectiv, 1995 – sunt total depăşite. Având două maşini, dar un singur garaj, unul dintre vehicule era ţinut afară. Iarna, pompierii evacuau toată apa din ea, pentru a nu îngheţa. Când erau alarmaţi pentru stingerea unui incendiu, se pierdeau zeci de minute până umpleau rezervorul de apă la loc, şi abia apoi plecau în misiune!!!

300 de milioane au ajuns la BYONS pentru două ziduri

Conform celor declarate de primarul Novaciului, Pantelimon Todea, în 2008 au fost alocate 300 de milioane lei vechi pentru construirea unui al doilea garaj, ca anexă la clădirea atribuită pompierilor. De banii respectivi, firma BYONS a turnat fundaţia, a ridicat un zid şi a pus planşeul betonat. Apoi, proiectul a fost abandonat, iar pompierii au folosit acel garaj fără acoperiş timp de doi ani. Mai mult ca sigur, Todea a recepţionat construcţia ca finalizată.
În toamna anului în curs, s-a purces la construirea unui al treilea garaj şi a unui acoperiş comun. Pompierii au cerşit efectiv  bani şi materiale de construcţii pe la obştile şi agenţii economici din zonă. Mai mult, angajaţii Gărzii de Intervenţie Novaci au fost constrânşi de superiori să cotizeze fiecare cu bani şi apoi să se transforme în zidari şi dulgheri pentru a finaliza construcţia. GORJNEWS i-a surprins în mai multe rânduri pe pompieri în timp ce lucrau la acoperiş.

Achiziţii publice învăluite în ceaţă

Comandantul ISU Gorj, Liviu Dumitraşcu, argumentând că nu e proprietarul clădirii, a refuzat să ne ofere date minime legate de finanţatorul şi executantul lucrărilor efectuate la imobilul în care funcţionează o subunitate aflată în subordinea sa. Pantelimon Todea, la fel, nu a avut timp să ne răspundă solicitării de informaţii publice, până la închiderea ediţiei print a GORJNEWS. Nu ne-ar mira dacă, în documente, lucrarea ar figura cu buget alocat şi cu firmă executantă plătită din bani publici. Până una-alta, Liviu Dumitraşcu încală grav termenii contractelor de muncă încheiate cu pompierii de la Novaci, plătiţi să stingă focul, nu să construiască imobile.
Întrebat ce părere are despre faptul că angajații ISU au fost folosiți pentru extinderea sediului și că au fost nevoiți să cotizeze fiecare cu sume de bani, edilul de la Novaci ne-a declarat: „Le mulțumesc pentru lucrul ăsta, altceva nu fac, stau toată ziua cu mâna pe p . . ă, asta este meseria lor, ei trebuie să fie meseriași, nu mă ocup eu de treaba asta” .
În momentul de față, garajele sunt încălzite rudimentar, cu ajutorul unui godin, a cărui folosire încalcă exact regulile de prevenire a … incendiilor, pentru respectarea cărora militează din greu Liviu Dumitraşcu şi subordonaţii săi.

5 COMENTARII
  • justitiarul 01.11.2010 la ora 7:50 am
    ce primari nenorociti si infractori in toata puterea cuvantului,mai are si gorjul asta....ce dracu,la noi nu s-a infiintat nici pana acum,curtea de conturi,parchetul,politia,dna-ul si cine ar mai trebui sa-i controleze pe excrocii astia ordinari.imi dau seama,ca injuram toti ,dar nimeni nu face nimic.
  • pompierii 02.11.2010 la ora 10:57 am
    credeti ca doar la Novaci este asa? stiu de la sotul meu ca li se cer bani la serviciu pentru toate prostiile. daca nu merg la chefuri, au o bila neagra si atunci trebuie sa puna bani sa mearga. la turceni oamenii au pus bani pentru geamuri si usi de termopan, pentru materiale de curatenie(solutii, detergenti), pentru zugravit... la fel si la tg-jiu si la motru. asta e tara in care traim
  • pompier adevarat 03.12.2010 la ora 12:48 pm
    toti va plinageti ca vi se opresc bani...dar cand ati venit sa va angajati ati fi facut orice...nu va mai plingeti...si eu lucrez in sistem...si nut-i opreste nimeni banii...cand se mai fac activitati totul este benevol....nu te obliga nimeni sa mergi la chefuri,,,i-a obligat cineva sa puna termopane?...au fost de acord ei...asa ca nu va mai plingeti....mai bine vedetiva de treaba ...si ....
  • buzencu 06.03.2011 la ora 21:10 pm
    sa va fie rusine va place sa faceti bani din piatra seaca,ce cauti cu acele constructii,fraierii care mananca cacat e treaba lor,boieria si prostia se plateste-n Romania,voia bani ,cu factor de risc este treaba patronului respectiv,stia ca nu are autorizatie de constructie,ne plimbi pe drumuri dar o sa-ti cerem daune morale
  • buzencu 06.03.2011 la ora 21:22 pm
    rusine voua sa denigrati aceasta institutie,ce lingeti voi carduri acum, in urma cu sase ani aveam soldati care se mandreau ca sunt pompieri,rusine domnilor bsubofiteri dev la Novaci,ati fost si ramaneti niste anonimi,aveti salarii la care nu sperati,incercati sa va faceti meseria si lasati mojicismele!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.