„Transalpina – Drumul Regilor”, proiecție de gală la Festivalul de Film de la Sibiu. La Gorj, sprijin și interes ZERO pentru filmul care promovează … Gorjul
„Transalpina – Drumul Regilor”, proiecție de gală la Festivalul de Film de la Sibiu. La Gorj, sprijin și interes ZERO pentru filmul care promovează … Gorjul
CulturăDe cititGorjul cultural15 octombrie 2018

Ediția aniversară 2018 a celei mai importante manifestări dedicate cinematografiei de non-ficțiune la nivel național, Astra Film Festival, va fi deschisă de filmul „Transalpina – Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrala. Filmul va rula începând din această seară și va acapara orașul Sibiu, la propriu, pentru că va fi proiectat la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat, în premieră, în prezența iubitorilor filmului de nonficțiune, profesioniștilor din industrie și invitaților speciali. Pentru cei care nu au reușit să își procure invitații pentru seara de gală, filmul va rula în Aula Magna a Facultății de Medicină „Victor Papilian” și în centrul istoric, pe ecranul uriaș amplasat în Piața Mare.
Din primele informații oferite presei și judecând după reacțiile publicului larg, dinaintea lansării oficiale, filmul despre Transalpina pare a fi nu doar un documentar cu greutate istorică, ci și un material foarte bun pentru promovarea turistică a județelor Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Alba și Sibiu, străbătute de șoseaua atât de cunoscută. Avem de-a face cu o călătorie pe drumul de suprafață, de care și-au legat numele mai mulți regi, apoi pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-ar fi petrecut întâmplări legendare, care au dat numele locurilor.
„În Transalpina – Drumul Regilor am încercat să surprind o experiență aparte, o imersiune în istoria și mitologia locului, din cele mai îndepărtate timpuri și până în prezent. Am încercat să îmbin armonios mitologia, istoria, geografia și poveștile celor care au fost martori la inaugurarea drumului de către regele Carol al II-lea, ca să pot reconstitui pentru spectator de unde provine numele drumului, precum și povestea sa ca realizare extraordinară pentru timpurile acelea. Mi s-a părut dintotdeauna că acest drum a reprezentat un punct de întâlnire nu numai între oamenii aflați de o parte și de alta a munților, dar și între cer și pământ, între real și fantastic”, a mărturisit regizorul Dumitru Budrala, director-fondator al Astra Film Festival.

Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin: ”Filmul este fabulos”

Dumitru Budrala, regizor premiat chiar anul acesta în cadrul Galei Pemiilor Uniunii Cineaștilor din România, s-a făcut foarte cunoscut datorită filmelor „Blestemul ariciului”, „La drum”, „Sibiu 825” și, mai nou, „Transalpina – Drumul Regilor”. Această ultimă realizare a regizorului Dumitru Budrala a primit aprecieri și din lumea diplomatică: „Filmul este mărturisirea lui Dumitru Budrala. Filmul este fabulos și necesar ca vatra pentru pâine și obârșiile noastre pentru născuții lor” – Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin.
La Sala Thalia, în seara de gală, filmul va fi proiectat cu „casa închisă”, în fața a 480 de oameni. Trailer-ul filmului a fost primit, de asemenea, foarte bine de publicul larg și a crescut intensitatea așteptării. În mai puțin de două săptămâni de la upload-ul său în mediul online, clipul video a strâns 70.000 de vizualizări. Interesul crescut al spectatorilor este pus de organizatori pe seama sentimentului de apartenență la spațiul cultural creat la 100 de ani de România, toate manifestările culturale care au legătură cu istoria noastră creând un impact emoțional mult mai mare. Impactul va fi mare și la nivel internațional, pentru că filmul este în curs de subtitrare în mai multe limbi.

„Ideea documentarului a plecat de la fascinația regizorului pentru acest drum, pentru zonă, pentru experiențele trăite aici de oieri, de oamenii situați de o parte și de alta a munților, de la atracția pentru amestecul dintre real și fantastic. Dacă mai adăugăm și prețioasele imagini de arhivă, puse în valoare în cadrul producției, spectatorul are parte de o experiență completă a unei incursiuni pe Transalpina: va avea acces atât la frumusețea incredibilă a drumului, cât și la încărcătura lui istorică și simbolică”, ne-a transmis Ana Jităriță, specialist în comunicare Astra Film Festival.

Autoritățile din Gorj n-au sprijinit, n-au aflat, n-au auzit

Cel mai cunoscut material video de promovare sprijinit de Consiliul Județean Gorj este filmul de prezentare a județului. El a strâns în patru ani la fel de multe vizualizări ca trailer-ul „Transalpina – Drumul Regilor” în mai puțin de două săptămâni.  În privința unui anumit obiectiv turistic, cu excepția documentarului „Peștera Polovragi – Împărăția lui Zamolxe”, realizat de Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” în calitate de instituție cu drept de administrare a peșterii, pe care îl amintim pentru că zeul Zamolxe e punct comun cu producția despre Transalpina, niciun alt material de calitate superioară, care să aibă măcar rezonanță națională, dacă nu și internațională, nu a fost susținut financiar de conducerea instituțiilor importante din Gorj.
Filmările pentru „Transalpina – Drumul Regilor” s-au făcut între anii 2007 și 2016, timp mai mult decât suficient pentru ca autoritățile din Gorj să se dezmeticească și să afle câteva informații. Totuși, nu s-a întâmplat. Nu doar că ai noștri nu au susținut producția documentarului care include și zona Gorjului Montan … Autoritățile nici măcar nu au aflat de lansarea oficială a filmului, într-o gală specială de deschidere a unei ediții aniversare de festival aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Oana Paloș: ”La Consiliul Județean nu există date despre film”

Conform spuselor purtătorului de cuvânt Oana Paloș, la Consiliul Județean Gorj nu există date sau informații despre filmul dedicat Transalpinei, dar transmite că evenimentul este binevenit și că felicită organizatorii oricărui eveniment care se organizează individual sau în comun de către unitățile de administrare a județelor care sunt conexate de Transalpina, pentru că aduc beneficii de imagine.
Nici la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj nu s-a primit nicio informație de la producători. Directorul Ion Cepoi a confirmat că nu știe nimic despre film. Singura sursă din care angajații CJCPCT Gorj au aflat câte ceva este presa, și asta destul de târziu. De asemenea, la Novaci, coordonatorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, Răzvan Albulescu, nici măcar nu a auzit de producția „Transalpina – Drumul Regilor”, pentru că a fost plecat în concediu și doar astăzi a revenit la serviciu.
În weekend-ul care a trecut, la Novaci s-a organizat Festivalul Tocanului, o manifestare culturală care a reușit să surprindă prin numărul mare de oameni veniți din toată Oltenia și din Ardeal. Pentru programul artistic s-au amplasat două ecrane mari, în piața Centrală din Novaci. Pe unul dintre ecrane s-ar fi putut proiecta, în seara de gală, filmul „Transalpina – Drumul Regilor” sau măcar trailer-ul și imagini de la gala de lansare, ca să marcăm și noi premiera unui film despre un obiectiv turistic atât de apreciat. Dacă organizatorii Astra Film Festival nu și-ar fi dorit un asemenea moment acum, ceea ce e puțin probabil dacă ne gândim că unele ediții ale AFF s-au ținut chiar și în alte țări, reprezentanții conducerii locale ar fi putut stabili o altă zi în care să fie proiectat filmul.

Oportunitate: caravană cinematografică în localitățile Transalpinei

Organizatorii Astra Film Festival 2018 au evitat să dea informații sau să se pronunțe în vreun fel în privința lipsei de informații a autorităților locale și județene din Gorj, dar ne-au confirmat că filmul se bucură de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin programul Centenar, sprijin care se va concretiza și în organizarea unei caravane prin localitățile situate pe Transalpina sau în imediata apropiere a șoselei. Rămâne să vedem cum va fi primită propunerea pe care o va înainta echipa de producție către autoritățile gorjene.
Avanpremiera „Transalpina – Drumul Regilor” a avut loc în anul 2016, la Jina – Sibiu. Costurile totale ale producției, în cei zece ani, s-au ridicat la 150.000 de lei, suma fiind alocată în totalitate de Centrul Național al Cinematografiei.
Programul celorlalte proiecții despre Transalpina, în Sibiu:

  • marți, 16 octombrie, ora 18:00, în Aula ULBS;
  • sâmbătă, 20 octombrie, ora 17:00, la Sala Thalia;
  • duminică, 21 octombrie, ora 15:00, în Aula ULBS, și ora 16:00, la Sala Thalia.
    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.