Un ministru din Guvernul Ponta i-a fabricat dosar penal proprietarului ziarului GORJNEWS, pentru a-l opri din dezvăluirile legate de UCB
Un ministru din Guvernul Ponta i-a fabricat dosar penal proprietarului ziarului GORJNEWS, pentru a-l opri din dezvăluirile legate de UCB
Investigatii30 noiembrie 2012

Mai rău ca la Moscova:

Adrian Gorun, șeful diplomației românești în Guvernul Ponta, vrea anularea jurisprudenței CEDO și modificarea Convenției Internaționale a Drepturilor Omului!

Tra – la – la – la – la – la,  tra – la – la – la – la – la!

Cu câteva luni în urmă, GORJNEWS a demonstrat public că procedura de acordare a gradațiilor de merit la Universitatea “Constantin Brâncuși” s-a desfășurat abuziv și ilegal. Printre probele prezentate de noi s-a numărat și înregistrarea audio a unei ședințe a comisiei de etică din UCB, constituită ilegal, în care a fost judecat un profesor care îndrăznise să conteste în scris, în interiorul UCB, acordarea abuzivă și ilegală a gradațiilor de merit. E vorba de o înregistrare făcută într-o instituție publică, care privește exclusiv activitatea profesională a unor persoane plătite din bani publici, și difuzată în scopul legitim de a proba producerea de abuzuri și ilegalități într-o structură a statului. Pe scurt, am identificat și probat următoarele abuzuri:
-Procedura de acordare a gradațiilor de merit s-a derulat netransparent, nefiind comunicate în interiorul instituției beneficiarii și punctajele fiecărui candidat în parte;
-Cei care au evaluat dosarele candidaților și-au acordat gradații de merit;
-Fișa de evaluare a candidaților la gradații de merit a fost copiată, în mare parte, după fișele posturilor șefilor din UCB, defavorizând clar candidații fără funcții de conducere;
-Șefii din UCB au primit, din start, un punctaj suplimentar considerabil, față de candidații din posturi de execuție; prin urmare, șefii din UCB sunt favorizați și recompensați abuziv: și cu indemnizație de conducere, și cu gradații de merit;
-Regulamentul de acordare a gradațiilor de merit nu a fost avizat de conducerea sindicatului din UCB. La schimb, vicepreședintele Cristinel Popescu a primit gradație de merit și a prezidat comisia de etică care l-a judecat pe profesorul ce contestase procedura abuzivă. Ca lider sindical, Cristinel Popescu ar fi trebuit să-i apere interesele profesorului Gheorghe Popescu;
-Nu s-a răspuns la contestația depusă, conform regulamentului intern, de profesorul Gheorghe Popescu, dar petentul a fost băgat în comisia de etică pentru a fi intimidat și determinat să-și retragă acea contestație;
-Deși, conform normelor interne, consilierul juridic al UCB avizează deciziile comisiei de etică, cel în cauză – Virgil Popovici – a participat abuziv ca membru al comisiei de etică, la judecarea profesorului Gheorghe Popescu, fiind în situația stupidă de a se aviza pe sine.

Senatul UCB a anulat procedura incriminată de prof. Gheorghe Popescu drept abuzivă și ilegală


Deosebit de relevant este faptul că, deși profesorului Gheorghe Popescu nu a primit răspuns la contestația depusă, Senatul UCB a hotărât “respingerea situaţiei privind acordarea gradaţiilor de merit la nivelul Facultăţii de Inginerie şi reluarea procedurii după un grafic aprobat de Consiliul Facultăţii”. Acest fapt demonstrează că profesorul Gheorghe Popescu a avut o poziție corectă și că abuzurile și ilegalitățile incriminate de dânsul sunt reale. Pe de altă parte, trebuie subliniat că “Regulamentul de acordare a gradaţiilor de merit” nu prevede posibilitatea reluării procedurii de acordare a gradaţiilor de merit, inovaţia cu “reluarea procedurii după un grafic aprobat de Consiliul Facultăţii” constituind, de fapt, un nou abuz în serviciu şi o nouă asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.  Firește că, deși s-a reluat procedura, nici până astăzi nu s-a comunicat în interiorul UCB cine sunt beneficiarii celei de-a doua sesiuni de acordare a gradațiilor de merit.

Adrian Gorun e cercetat penal, cu viteza melcului


Abuzurile și ilegalitățile de mai sus au fost inserate într-o plângere penală pe care procurorii gorjeni se prefac că o cercetează  cu viteza melcului, așa cum decurg lucrurile atunci când printre cei incriminați se află miniștrii în funcție, așa cum e cazul înaltului demnitar din conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Adrian Gorun, care îndeplinește concomitent și funcția de președinte al Senatului UCB.

Această culme a diplomației românești descalifică definitiv profesorii de la ruinele Facultății de Drept


Din dorința de a mă intimida, ca deținător și editor al singurului ziar aproape liber din Gorj, al singurului ziar care dezvăluie abuzuri și ilegalități din interiorul UCB, Adrian Gorun a depus o plângere penală împotriva mea, în care mă acuză că am utilizat o înregistrare “ilegală” pe care am publicat-o „ilegal”, și că am prejudiciat „reputația” unor angajați ai UCB. Prin această plângere penală, Adrian Gorun se descalifică pe sine ca culme a diplomației românești și descalifică, totodată, corpul profesoral de la ruinele Facultății de Drept din UCB. Atât polițistul care a făcut cercetarea penală, cât și procurorul au conchis, clar, că nu există faptă, nu există  încadrare juridică și că am acționat în interes public.

Apoi, prim-procurorul Ileana Enache a respins ca tardivă plângerea împotriva rezoluției de neîncepere a urmăririi penale depusă de UCB după expirarea termenului legal.

Judecătorii CEDO au o fixație împotriva lui Adrian Gorun


Toată jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului cât și Convenția Europeană a Drepturilor Omului consacră, fără urmă de tăgadă, faptul că în investigațiile de interes public sursele jurnaliștilor sunt confidențiale și că nicio autoritate a statului nu poate aduce ingerințe asupra libertății presei, pe acest segment. Nimeni nu-i poate cere unui ziarist să-și dezvăluie sursele. Mai mult, în fiecare seară pe televiziunile de știri se difuzează pasaje din convorbiri telefonice private ale unor înalți demnitari, de pildă. Asupra niciunuia dintre ziariștii care difuzează astfel de materiale nu s-au făcut presiuni de către judecători sau procurori, până în momentul de față.
Totuși, șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu, judecătorul Liviu Boian, a admis plângerea depusă de UCB după expirarea termenului legal – fapt susținut în scris, oficial, de prim-procurorul Ileana Enache – a casat rezoluția de neîncepere a urmăririi penale și a trimis dosarul înapoi la procurori, “în vederea începerii urmăririi penale”  împotriva mea. Deci, sunt vinovat că am dezvăluit abuzuri și ilegalități dintr-o instituție publică, și pentru asta trebuie să fiu urmărit penal.
Pentru judecătorul Liviu Boian nu a contat nici pledoaria favorabilă mie a procurorului de ședință, care a explicat că plângerea este tardivă și că nu există faptă și încadrare juridică.

Să ne rugăm pentru judecătorul Liviu Boian. Trece printr-o perioadă grea!


Deși recunoscut drept un judecător care-și redactează motivările imediat, Liviu Boian se screme de zece zile să-și găsească cuvintele, argumentele, dar – ce să vezi – n-are ce să scrie, n-are cum argumenta.
Dacă Liviu Boian e șeful Secției Penale, nu vreau să-mi imaginez cum judecă alți judecători, din subordinea sa.
Dacă Liviu Boian mi-a fãcut asta mie, nu vreau să-mi imaginez ce le face altora.
Până când abuzul comis de judecătorul  Liviu Boian împotriva mea va beneficia de reparațiile necesare, îmi voi semna toate articolele din GORJNEWS cu sintagma următoare: “ziarist abuzat de Șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu, judecătorul Liviu BOIAN”.
Ar mai exista, totuși, o ieșire, ca să dispară acea sintagmă din subsolul articolelor mele: să se anuleze toată jurisprudența în domeniu a Curții Europene a Drepturilor Omului, și să se modifice textul Convenției Europene a Drepturilor Omului, în sensul de a se pune de acord cu sentința penală pronunțată de judecătorul Liviu Boian împotriva mea.
Imbecililor, inclusiv din presa locală, care ia în râs această situație sau, mai degrabă, se bucură de ea, trebuie să le spun că acea sentință penală constituie precedent judiciar. Mai pe înțelesul lor, din momentul de față, toți ziariștii din România care nu-și vor dezvălui sursele vor fi urmăriți penal.
Nu știu dacă e bine, domnule prim-ministru Victor Ponta, nu știu dacă e bine…
Acest articol a fost scris de Narcis DAJU, ziarist abuzat de Șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu, judecătorul Liviu BOIAN.

12 COMENTARII
  • bebe 30.11.2012 la ora 14:04 pm
    Curaj domnule Daju in lupta cu Clanul Gorun.Va apreciez pe dv si pe domnul Cuteanu si sper sa rezistati atacurilor fara precedent impotriva presei facute de un asa zis profesor (fost pedagog care a ***** cu o minora-a fost dat afara din invatamant) Societatea romaneasca sufera prin promovarea unor oameni cu trecut patat si a unor pipite -amante sau sefe de cabinet.Ne mai miram ca apar cazuri de omoruri,violuri si alte faradelegi in presa ,cand societatea promoveaza nonvalori!
  • Narcis DAJU 30.11.2012 la ora 14:27 pm
    @) bebe 1. Eu nu mă lupt cu Clanul Gorun. De pildă, cred ca profesorul Gheorghe Gorun este un om de calitate, iar din punct de vedere managerial nu se compara cu fratele dumnealui. Cand trec pe langa Colegiul Spiru Haret sunt mandru ca am absolvit acolo Scoala Normală. In schimb, UCB numai universitate nu e. Astazi UCB e oglinda omului si managerului Adrian Gorun. Din ce-mi amintesc din perioada PAC-ului, si in alte domenii, mai lumesti, Adrian Gorun era tot pe locul doi. 2. Eu nu mă lupt cu persoane, dar in momentul de fata sunt pus in situatia de a ma apara. Si, credeti-ma, sunt foarte - foarte eficient si precis, nu-mi trebuie nici macar lunetă atunci cand ma apar.
  • C.CUTEANU 30.11.2012 la ora 15:01 pm
    Sunt de acord cu Bebe, se poate vorbi de clanul Gorun, in educatie (Adrian Gorun, sotia actuala, fiul, nepotul, fratele), ceea ce e o aberatie in anul de gratie 2012, pentru motive ce le detaliez in continuare. 1. Singura calitate a lui Gigi Gorun e ca nu si-a adus nevasta dupa el la Spiru Haret, care este un liceu serios, cu cadre serioase si care nu permit derapaje in stilul celor ale lui Adrian Gorun la UCB. In rest, Gigi promoveaza eleve si "poetese" (pot si asta detalia daca e cazul), cred ca de aceea si-a lasat nevasta barfitoare la scoala 8 (acesteia ii recomand sa-si creasca copilul si sa se preocupe de altii mai putin). La modul general, Gigi este un individ umflat artificial si, daca e nevoie, voi proba; conform analizei mele, nu are ce sa caute a tine cursuri la UCB (in preuniversitar, treaba lui, insa nu inteleg ce cauta in universitatea lui frate-sau). Noroc ca in curand se pensioneaza. Pe scurt, din acest punct de vedere, Spiru Haret va fi salvat, deoarece Gigi urmeaza sa devina extinct institutional, pe motiv de varsta. In sfarsit, Liceul SH va avea un manager care nu are rabufniri bizare prin sedinte; cum Gigi Gorun este , in mod complet nepotrivit, director al Spiru Haret, am cerut oficial conducerii liceului sa nu foloseasca numele meu pe niciun fel de publicatie, pana cand acest domn se va pensiona. Consider ca numele oricarui om serios din Spiru Haret are de suferit daca este asociat cu cel al lui Gigi Gorun si este opinia mea personala. NU sfatuiesc pe cineva sa faca la fel, dorinta de a nu aparea vreodata in acelasi context cu orice fel de Gorun este a mea si definitiva - cred ca educatia din Gorj merita mai ales altceva decat orice poate oferi oricare dintre membrii clanului Gorun Inteleg ca fericitul eveniment al pensionarii lui Gigi se va intampla anul viitor, din acel moment voi recunoaste, din nou cu mandrie, ca tin foarte mult la Colegiul National Spiru Haret. Tot din acel moment, Dl. Gigi Gorun va avea posibilitatea sa se manifeste liber in publicatii de tipul ********, unde scriu prietenii sai de la PNTCD, marii ziaristi cu scriere gramatica semi-analfabeta, ****** ***** si *.****. 2. Adrian Gorun este un tip cu manifestari incontrolabile, tocmai pentru ca are doua slujbe la stat si in ambele este PE LOCUL 2. La MAE este adjunct de secretara, la UCB a ajuns sa se milogeasca de Bojinca sa-i convoace sedintele de la Senat sau sa-i semneze diverse hartii, sau de decane sa-si dea demisia cand vrea sa isi mai puna alti oameni, in virtutea princiupiului rotatiei cadrelor. Din cate inteleg, plangerea indreptata impotriva Gorjnews este semnata in nume personal de Gorun, tocmai pt ca nr 1 din UCB, ADICA MOISE BOJINCA, nu a vrut sa implice institutia in aberatiile fostului rector. Altfel, da, spre deosebire de Gigi, Adrian Gorun este atat de penibil incat isi aduce nevestele dupa el in UCB; ultima a demisionat abia dupa ce am facut noi diverse comentarii publice. Altfel era peniibil - o amatoare intr-ale educatiei ateriza brusc in pozitia de lector la o universitate de stat, fara sa aiba orice fel de experienta. Cat de jenant!!!! 3. Sunt multe de spus; pe scurt, nu este deloc deplasat a milita hotarat pentru eliberarea educatiei din Gorj de sub influenta clanului Gorun. Daca domniile-lor au asa vocatie educationala, sunt convins ca vor putea fi folositori tarii si fara sa controleze institutii, ci pur si simplu prin presupusul talent de dascali. E gretos ce se intampla de ceva timp in Gorj, in educatie, sub influenta acestui clan. Va fi, in curand, momentul unei schimbari normale, rationale, drastice. Altfel, cei doi frati - cu arhi-cunoscutul lor comportament deplasat - ne vor face de ras in continuare si eu sustin ideea ca in Gorj exista posibilitati si resurse ce pot aduce un progres serios in educatie, atat timp cat astfel de oameni nu se mai urca pe cate o instititutie pe care sa o distruga, cum se intampla cu UCB. Desi urmaresc fenomenul de peste 5 ani, sunt, in continuare uluit, de cum este ingenuncheata educatia edf astfel de oameni in Gorj.
  • TEZEU 02.12.2012 la ora 19:19 pm
    Chiar nu analizeaza nimeni starea de incompatibilitate? Inteleg ca este si secretar de stat adjunct si presedinte de senat? clar este incompatibilitate.......
  • Student UCB 03.12.2012 la ora 14:07 pm
    Buna ziua, Cred ca nu exsita in vreo universitatea ca Facultatea de Sport sa functioneze impreuna cu Literele, dar pentru a ii implini visul lu" Bica, Gorun a dat dl-ului Malaescu Asistenta Medicala si Scluptura.
  • Idebenone 04.12.2012 la ora 4:05 am
    Dat fiind că această comunitate academică a avut doar o răbufnire de orgoliu, s-a produs o scindare la ultimele alegeri pentru funcția de rector, peste 45% dintre profesori scuturându-se de praful ce se așternuse pe ei, ca urmare a unei guvernări rectoriale profund înapoiate, dar care a pus o presiune atât de mare, încât oamenii au ajuns să nu mai aibă forța interioară de a opune orice minimă rezistență pentru a-și conserva demnitatea umană. Totul a devenit un teatru, cu o scenă controlată autoritar, încât oricine încerca dreptul uman de a avea reacții imprevizibile, cădea prin podeaua scenei direct în ghilotină, în hăul indezirabililor, în urma unei simple apăsări de buton. Ce înseamnă acest hău: control la ore, sancțiuni, marginalizare. Reversul, pentru cei care acceptau să fie sclavi intereselor politice ale șefului UCB: protecție, gradații de merit, includerea în proiecte de cercetare (deci salarii mari), suport la nivel de trafic de influență (pentru cei care avea nevoie să mai avanseze în grad), etc.
  • Cetatean 05.12.2012 la ora 0:00 am
    Nu e deloc incompatibil. Chiar a cerut celor de la ANI sa-i transmita in scris daca este incompatibil. NU ESTE!
  • C.CUTEANU 06.12.2012 la ora 13:06 pm
    @cetatean asta e, o sa verific si eu, fiind asa mai sceptic. da' la DNA a cerut? ca si acolo vreau sa cer... asa, numai ca sa fie iarna mai fierbinte... s-a facut frig...asa ca, din spirit civic, facem sa fie mai palpitant, atat de palpitant, incat nu recomand cardiacilor;). interesant ce spuneti totusi, eu am crezut ca nu mai e presedinte; de asemenea am crezut ca si-a rezervat postul. sau si legat de post a ~cerut~ voie sa presteze peste 24 de ore/zi pt statul roman?!? interesant, foarte interesant! "Cetatean" este mereu o resursa inepuizabila pt mine, mai ales cand raman fara idei. ceea ce ma face sa ma intreb daca muzele raman muze si cand sunt ofilite... Tineti aproape, se incalzeste atmosfera!
  • TEZEU 06.12.2012 la ora 13:20 pm
    Cetatene citeste legea. Nu este greu de interpretat. Cei de la ANI raspund strict la ceea ce intrebi. Intrebarea catre ANI a fost "daca exista incompatibilitate intre functia de secretar de stat si cea de profesor universitar". Raspunsul a fost simplu. La solicitarea DVS va transmitem faptul ca nu exista incompatibilitate ptr situatia mentionata. Daca scrie negru pe alb ca nu exista stare de incompatibilitate intre fct. de secretar de stat si presedinte de senat ......... trebuie sa dam foc legii.
  • CEO 14.12.2012 la ora 12:03 pm
    Deci AG este incompatibil, functia de la Minister si cea de la UCB-presedinte de Senat, fara post rezervat, pt ca isi face orele modular, o data la 3 luni:)) se bat cap in cap. ANI???? alo, se autosesizeaza cineva cu sacalii astia?
  • TEZEU 17.12.2012 la ora 21:11 pm
    Atunci este vorba si de conflict de interese. Doar Senatul poate aproba sa isi faca orele modular sau sambata si duminica! Si cine este Presedintele Senatului? El propune, el aproba...............
  • Video: Gorun susține că procurorii îi 29.05.2013 la ora 6:12 am
    [...] ce sentință penală a fost capabil să pronunțe judecătorul Liviu Boian, împotriva unui ziarist ce a refuzat să-și [...]
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.