Update: Cod roşu – calamităţi la catedră
Update: Cod roşu – calamităţi la catedră
Investigatii12 octombrie 2009

Paun LilianaCe le apropie pe Elvira Şarapatin şi Liliana Păun, citiţi aici.

Într-un articol de acum două zile care a făcut înconjurul ţării, v-o prezentam pe Liliana Păun, profesor de istorie, care a declarat pentru două televiziuni locale, Tele3 şi RTV, că Hitler este un om care a existat şi a trăit, un om printre noi, oamenii, care lua copiii de sub fustele lu’ mama lui în lagăre şi îi omora.

Ce am mai aflat, între timp?

Am sperat că Liliana Păun este suplinitor, că nu face parte din breasla cadrelor didactice decât prin excepţie. Nu. Este profesor titular, cu jumătate de normă la Grupul Şcolar Forestier nr. 3 din Târgu Jiu şi jumătate de normă la Colegiul „Mihai Viteazul” din Bumbeşti Jiu. Predă la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu, unde este detaşată.paralescu Proaspăt instalat ca inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Iustin Paralescu era, azi-dimineaţă, la curent cu grozăvia mediatizată de GorjNEWS.ro şi mi-a declarat, în exclusivitate, următoarele: „Faptul că se comemorează Holocaustul în România este un lucru pozitiv, sens în care iniţiativa Colegiului Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu este lăudabilă. Doamna profesoară nu cred că s-a pregătit foarte bine pentru această activitate. Are unele probleme pedagogice, din ce mi-am dat seama elevii nu au înţeles absolut nimic din ce s-a expus. În orice caz, noi vom iniţia o comisie de anchetă care, împreună cu conducerea liceului, va cerceta ce se întâmplă acolo şi va da un verdict.”

Părerea mea

Dacă am fi trăit într-un oraş cu oameni normali, astăzi, profesoara lu’ peşte prăjit ar fi fost întâmpinată la intrarea în liceu de un lanţ uman, care ar fi împiedicat-o să-şi mai continue impostura. Din nefericire, nimănui nu îi pasă, nici la Târgu Jiu, nici aiurea, şi distinsa profesoară continuă să nenorocească tineri aflaţi la vârsta la care se formează ca oameni.
Liliana Păun nu este o excepţie. În şcoala românească de astăzi, cândva una de elită, excepţia o constituie dascălii, restul fiind cadre didactice, angajaţi în învăţământ, domeniu devenit în ultimii ani groapa comună a eşuării personale şi sociale. Angajarea în învăţământ reprezintă ultima soluţie, şi la ea se apelează din ce în ce mai des. Alegerea locului de muncă este dublată foarte rar de o susţinere vocaţională.
Astăzi, învăţământul românesc este mult mai politizat decât pe vremea comunismului. Atunci existau două materii, Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei şi Informare Politică, şi atât. Astăzi, şi WC-urile din fundul curţilor şcolilor de la ţară sunt vopsite ori în roşu, ori în portocaliu, ori în galben. Abia terminase PSD-ul de schimbat inspectorii şi directorii şi, e oficial, de mâine PD-L-ul îşi aduce oamenii înapoi. Un ziarist gorjean foarte destupat la minte, Cornel Şomâcu, scria deunăzi că învăţământul românesc înseamnă circa 2 milioane de voturi, dacă nu punem la socoteală părinţii. Şi asta explică aproape totul.
Dacă o profesoară a unui liceu din Târgu Jiu nu poate lega trei cuvinte, pe orice subiect, vă imaginaţi ce se întâmplă prin satele patriei, cât de elevate sunt cadrele didactice legate de glie?
Dacă Elvira Şarapatin, directorul Colegiului Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu, a delegat această catastrofă să apară la televiziunile locale, să organizeze o activitate extracurriculară, vă imaginaţi care este nivelul celorlalte cadre didactice? Dacă sunt foarte pregătite, de ce împart cancelaria cu un asemenea eşec? A ieşit vreunul dintre ceilalţi profesori să spună public până astăzi că la Colegiul Tehnic nr. 2, la catedra de istorie, predă o catastrofă? Ruşine, tovarăşi, nu ştiţi cum să vă fofilaţi mai repede, să daţi fuga pe la casele voastre, unde vă aşteaptă contingente de elevi, pentru meditaţii. Obosiţi la şcoală, spirt în particular.
Într-un stat de drept, deja s-ar derula o anchetă pe câteva puncte clare: cine a promovat-o pe Liliana Păun la examenul de diplomă, cine i-a coordonat lucrarea de licenţă şi, eventual, i-a mai dat şi zece, cine a promovat-o la examenele de titularizare, la examenele de grad, cine i-a acordat calificativele de foarte bine, de când activează în învăţământ, şi, mai ales, cât au costat toate acestea. Câţi bani şi câţi elevi semianalfabeţi.
Cunoaşteţi, desigur, că majoritatea părinţilor elevilor de la Colegiul nr. 2 din Târgu Jiu sunt căpşunari. Ei muncesc în străinătate şi şi-au lăsat copiii în grija neţărmurită a acestor profesori. Imaginaţi-vă că Liliana Păun este şi profesor diriginte, pregăteşte elevii pentu viaţă.
Şi, mai ales, fiţi siguri că ancheta demarată de Iustin Paralescu este doar o vrăjeală ieftină. Peste o săptămână veţi fi uitat toţi că cel puţin la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu îşi face numărul, în mod organizat, după un orar foarte bine stabilit, cel puţin o calamitate.
Vorba lui Marius Tucă, îmi cer scuze că v-am deranjat cu subiectul acesta. Noapte bună!

[youtube]FXKvGUL1EuY[/youtube]

25 COMENTARII
  • Unu singur 13.10.2009 la ora 12:00 pm
    Salut, Chiar ca e trist ce se intampla acolo. Insa nu trebuie tragi concluzii pripite. Nu exista astfel de specimene peste tot in tara. In unele parti cred ca exista oameni care chiar vor sa ajute copiii, sa ii pregateasca pentru viata. "Doamna" din filmulete a ajuns profesor de istorie prin pile, clar. Nu este pregatita pentru responsabilitatea de a indruma si de a pregati un copil. Asta e clar! Sper sa dispara de pe acel post, sa dispara din invatamant si sa lase locul tinerilor care chiar vor sa ajute cu ceva. Bafta!
  • Nea Costache 13.10.2009 la ora 14:45 pm
    Speram din tot sufletul ca in primul articol, sa va fi inselat iar d-na sa fie doar suplinitoare insa... e profesor titular!!! Ne mai miram de slaba pregatire a unor elevi, cu o cultura generala jalnica cu asemenea profesori? Nu vreau sa generalizez: sunt cadre didactice care isi stiu cu adevarat menirea de dascali, aceea de a forma tineri pregatiti. In judetul nostru, sunt cateva licee in care sunt clase cu elevi foarte buni, atat de buni, incat chiar cadrele didactice le este foarte dificil sa-i departajeze la notare. Din acele clase, procentul celor care merg in invatamantul superior, tinde spre 100% iar meritul este in primul rand al profesorilor. Si eu sunt curios ce masuri va lua acea comisie condusa de d-l Paralescu. Felicitari pentru articol! Va doresc o zi cu realizari!
  • vasilica rocsana 13.10.2009 la ora 14:50 pm
    PRESA???ce intelegeti prin acest cuvant????PRESA distruge vietile oamenilor...............sunteti de tot rasul,,,,nu ati zis nimic macar de faptul ca d-na profesoara a facut toata acea activitate singura singurik!!!!voi stiati aceste lucruri?????nu!!!!pt k nu va intereseaza poi vreti doar sa faceti lumea de rahat k sa va luati niste bani sunteti de nimic......................nu valorati nici kt o ceapa degerata
  • bianca 13.10.2009 la ora 14:53 pm
    d-arar dumnezeu celor kre au scris aceste tampenii la adresele elevilor si profei sa se aleaga praful de ei si de familiile lor........faceti oamenii sa sufere ..............oricine are emotii knd este filmat mai ales pt prima dataa huuuuuuuuuuuuuuuuuu jos cu presa
  • meo 13.10.2009 la ora 17:48 pm
    Cine sunt cei care arunca cu pietre? Intelectuali? Greu de spus. Este adevarat ca profesoara nu foloseste un limbaj academic si nu reuseste sa-si comunice ideile dar asta nu inseamna ca este o catastrofa.
  • Stefu Silviu 13.10.2009 la ora 19:45 pm
    Ma gandeam ca se revine acum cu ceva explicatii din partea profesoarei sau scuze. Asta a fost si asta ramane. Macar sa se vada rezultate de la inspectorat.
  • Narcis DAJU 13.10.2009 la ora 20:00 pm
    @) Nea Costache Comentariile postate de dumneavoastra aici ma onoreaza. Va astept si cu articole proprii, pe GorjNEWS.ro. O solutie pentru Gorjul contemporan ar fi reunirea unei nationale de presa, care sa evolueze pe sistemul toti in atac, nimeni in aparare, strict in interes public. Indiferent unde si de catre cine, trebuie facuta o astfel de selectionata. Persoanele cu datorii si in stanga, si in dreapta sunt foarte bune, dar nu vor fi cautate.
  • Mitrut Stanoiu 13.10.2009 la ora 20:03 pm
    @vasilica rocsana & @bianca: Limbajul mircoman si/sau tipic pubertin pentru anul 2009 nu stiu daca va face cinste in fata unor comentarii pertinente ca cele de mai sus. Daca tot va sustineti "enciclopedia" de istorie mai treceti si pe la orele de limba romana. K e una singura, singurik !
  • Narcis DAJU 13.10.2009 la ora 20:10 pm
    @) vasilica rocsana @) bianca 1. Veti intelege ce vi se intampla acum cand veti absolvi liceul si nu veti fi in stare nici sa scrieti o cerere banala. 2. Cand blestemati, daca vreti sa fiti eficiente, trebuie sa invocati Diavolul, in limba romana. Desi nici asa nu veti avea rezultate. Dumnezeu ne iubeste si ne are in paza
  • Narcis DAJU 13.10.2009 la ora 20:17 pm
    @) meo Pe avocatii profesoarei îi intreb: cam cate minute, nu ani, ati risca sa va lasati copiii in grija catastrofei?
  • raducu_ilie 13.10.2009 la ora 21:56 pm
    4 ani dle. In activitatea mea am aavut si subordonati cu studii superioare si niciodata nu am generalizatceea ce am vazut la ei cu ce demonstreaza ceilalti care au studii superioare. Si apropo de cereri....ati fi surprins sa vedeti ce gasiti la birourile oficiale ale statului roman cand cereti o ciorna pentru un proiect, deviz, etc. Stima!
  • shamash 13.10.2009 la ora 22:18 pm
    Profesoara nu pare prea inzestrata intelectual. Pe mine m-a amuzat dar in acelasi timp mi-a provocat mila, mai ales cand am vazut cum o atacati. Dle Daju, permiteti-mi sa va intreb: Ce valente educative credeti ca are limbajul d-voastra ( ''profesoara lu' peste prajit'', ''calamitate'')? Sa stiti ca prin acest linsaj mediatic puteti chiar distruge o viata. Stiu, puteti sa imi raspundeti ca si ea distruge vietile elevilor, dar nici elevii (cu unele exceptii desigur) nu mai sunt interesati sa invete.
  • Narcis DAJU 13.10.2009 la ora 22:35 pm
    @) shamash Faptul ca la Colegiul Tehnic nr. 2 din Targu Jiu preda o profesoara de istorie care nu poate lega fluent trei cuvinte in limba romana este oripilant si de maxim interes public, cu atat mai mult cu cat NU ESTE UN CAZ IZOLAT, si trebuie abordat ca atare. Lipsa de reactie a autoritatilor responsabile de musamalizarea, tolerarea si promovarea imposturii in care se afla Liliana Paun este incredibila. Limbajul meu nu trebuie sa aiba neaparat valente educative. Eu fac jurnalism in interes public, atat, si este de maxim interes public ca cel putin parintii elevilor de la Colegiul nr. 2 sa vada cu ochii lor ce profesori le pregatesc copiii pentru viata. Asa cum am mai scris, eu nu pot tolera transformarea scolii romanesti intr-o groapa comuna a esuarii personale si sociale. Elira Sarapatin si Iustin Paralescu ar fi trebuit sa aiba decenta emiterii unui comunicat de presa, data fiind amploarea scandalului mediatic. La Colegiul Tehnic nr. 2 se concaseaza miliarde de lei vechi, bani publici, lunar, si contribuailii trebuie sa afle unde ajung si cu cata eficienta se cheltuiesc. Output-urile, beneficiile le vedeti in clipuri.
  • raducu_ilie 14.10.2009 la ora 10:13 am
    Dle Daju, vizitati si alte scoli care sunt mai "rasarite" si o sa fiti oripilat de ce o sa gasiti acolo. Toata lumea vorbeste despre profesoara respectiva dar nimeni nu zice nimic despre consumul de droguri din Tudor, despre influentele pe care le au anumiti parinti fata de profesori, etc. Dvs spuneti despre Lic 2 ca este un loc in care invata copiii defavorizati social, etc. Mergeti si vedeti si ce se intampla la "crema". Obiectivitatea trebuie sa fie aceiasi peste tot nu credeti? Stima!
  • Sinzianna 14.10.2009 la ora 11:33 am
    Domnule Daju, Cred ca am avut o "iluminare" cand am citit aceste randuri: "Dacă Elvira Şarapatin, directorul Colegiului Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu, a delegat această catastrofă să apară la televiziunile locale, să organizeze o activitate extracurriculară, vă imaginaţi care este nivelul celorlalte cadre didactice? Dacă sunt foarte pregătite, de ce împart cancelaria cu un asemenea eşec?" Celelalte cadre didactice nemaiavand ce-i face profesoarei de istorie, au sfatuit-o de bine, si au lasat-o deliberat "sa se produca" in ochii natiunii !! "Orice prost poate sa stie. Scopul este sa intelegi." - Albert Einstein
  • Mihai 14.10.2009 la ora 12:05 pm
    Narcis, te-am citat pe blog la mine. De asemenea am pus si link catre ambele articole. Nici nu stiam daca sa plang sau sa rad. Sunt convins ca mai sunt zeci de astfel de profesori dar, in aceeasi masura sunt sigur ca exista si profesori model, asa cum spunea si Nea Costache, citez: "stiu ca exista cadre didactice deosebit de competente care sunt adevarati educatori si care formeaza tineri olimpici la diverse materii, tineri in care noi, generatiile vechi, avem increderea ca vor scoate tara din marasmul in care se scalda."
  • flv 14.10.2009 la ora 17:45 pm
    Eu am terminat acum 4 ani "celebrul" Col.Nat."Tudor Vladimirescu" si recunosc ca aveam profesori care ne spuneau constant:"despre asta am vorbit data viitoare/despre asta vom vorbi data trecuta","veniti,lasati banii si va trec",povesteau experientele lor sexuale din tinereti,nu dadeam teza deoarece uitau subit cand intrau in clasa ca aveam teza,unele ore nu le faceam pt ca erau de la 7:30 si era prea de dimineata pt ei si pt noi...si lista poate sa continuie.Totusi,iata-ne ajunsi la universitati de pretigiu din tara si din strainatate intrati "pe bune" sustinand un examen.Totul tine si de vointa elevului de a invata caci vointa este o conditio sine qua non.Sa nu facem un calvar din greselile unei profesoare si sa nu se sparga oalele in capul cui nu merita. "
  • wwww 15.10.2009 la ora 2:42 am
    @flv "si sa nu se sparga oalele in capul cui nu merita." adica maica-ta, elvira sarapatin
  • m@n3| num3 d3 c0d 16.10.2009 la ora 21:55 pm
    nea facut scoala de ras cu vorbele ei de 2 lei. ar trebuie ca uni profesori sa mai dea niste teste inainte de a preda elevilor nu doar sa citeasca din carte mai le trebuie si lor cunostiinte pacat ca doar din vina unui profesor ne facem scoala de ras. mai ales ca sa schimbat si denumirea
  • mash 18.10.2009 la ora 19:54 pm
    interesant
  • THE UNDERTAKER 19.10.2009 la ora 19:56 pm
    iti doresc aceeasi soarta,profesorasa de 1 ban,intrata pe branza si miei si,sper ca tu si protectorii tai,inspectorii sa sfarsiti exact in felul in care ai descris tu k se intampla in lagare.in locul autoritatilor,oligofreno,te-as da afara pentru ca habar nu ai nici sa vorbesti,dar sa spui adevarul istoric.daca ar fi castigat razboiul,nu t mai nasteai tu si bateai campii,analfabeto!!!!!
  • THE UNDERTAKER 20.10.2009 la ora 18:26 pm
    pentru "erudita "profesoara si aparatorii ei care au postat...vedeti ca s-a nascut,iar reinhardt heydrich si a intrebat de voi:))
  • zoomx 21.10.2009 la ora 12:55 pm
    @ - m@n3| num3 d3 c0d 16 Octombrie 2009 "nea facut scoala de ras cu vorbele ei de 2 lei. ar trebuie ca uni profesori sa mai dea niste teste inainte de a preda elevilor nu doar sa citeasca din carte mai le trebuie si lor cunostiinte pacat ca doar din vina unui profesor ne facem scoala de ras. mai ales ca sa schimbat si denumirea" Hahaha prietene, mai citeste o carte... profesorii poate sunt prosti si nu va invata multe acolo in orasul tau... dar de facut de ras, te faci singur. NU TREBUIE SA ASTEPTI DE LA ALTII SA TE INVETE, PUNE MANA SI INVATA SINGUR DACA VREI SA NU TE FACI DE RAS.
  • windwhisperer 19.01.2010 la ora 20:23 pm
    oribil :(
  • alaxandru DURU 15.02.2010 la ora 16:08 pm
    BRAVO DOMNULE DAJU ! TINE-O TOT ASA .
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.