Viceprimarul incompatibil Aurel Popescu riscă doi ani de pușcărie pentru fals în declarații!
Viceprimarul incompatibil Aurel Popescu riscă doi ani de pușcărie pentru fals în declarații!
Investigatii29 august 2013

aurel popescu 495 a

Aurel Popescu riscă să piardă scaunul de viceprimar al Târgu Jiului după ce, timp de zece luni, s-a aflat în stare de incompatibilitate, activând, concomitent, ca viceprimar și ca membru al Consiliului de Administrație al S.C. TRANSLOC S.A.,  societate al cărei unic acționar este Consiliul Local. De asemenea, întrucât “a uitat” să-și treacă în ultima declarație de interese calitatea de membru în C.A. al S.C. TRANSLOC S.A., există indicii că viceprimarul a săvârșit infracțiunea de fals în înscrisuri, care se pedepsește cu maxim 2 ani de închisoare.
În ultima ședință a Consiliului Local, a fost aprobată în unanimitate “dezertarea” vicelui Popescu din C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A., un gest tardiv și inutil, care nu-l exonerează de răspundere. Circul este însă total, având în vedere că juriștii lui Cârciumaru au “reparat” o incompatibilitate generând o altă ilegalitate:  Popescu a fost înlocuit cu consilierul local Ion Emilian Tauru care, acceptând calitatea de membru în C.A. al S.C. TRANSLOC S.A. și-a asumat, de fapt, la rându-i, starea de incompatibilitate, ce-l poate scoate și pe el în afara legii și a administrației locale.

Consiliul Local a săpat groapa viceprimarului Popescu, la cererea … beneficiarului !

În ședința Consiliului Local din octombrie 2012, Aurel Popescu a căpătat calitatea de membru în C.A. al S.C. TRANSLOC S.A. Deși ilegală, hotărârea de Consiliu Local de mai jos a fost avizată, ca legală, de comisiile de specialitate și votată în unanimitate de consilierii locali.

hcl ilegala 2012

Legea 161/2003, la art. 87, interzice viceprimarilor să activeze ca membri în C.A-urile societăților comerciale sau ale regiilor autonome de interes local și stipulează că dacă ocupă, simultan, ambele funcții se află în stare de incompatibilitate.

incompatibilDe pe site-ul TRANSLOC, aflăm că este societate pe acțiuni, rezultată din reorganizarea Regiei Autonome de Interes Local Tg Jiu, având ca unic acționar Consiliul Local.

transloc

Deci, situația de incompatibilitate, în cazul viceprimarului Popescu, este clară.

Timp de 15 zile, Popescu a avut ocazia să-și depășească condiția de cârciumar și de patron de jocuri de noroc

Din păcate, vicele Popescu a ratat și șansa de a demisiona din C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A., în termenul legal de 15 zile, stabilit de Legea 161/2003.

art. 91 15 zile

A renunțat la această calitate abia zece luni mai târziu, gest care nu-l exonerează de răspundere în fața legii. Astfel, în ședința din august 2013 a Consiliului Local, a fost aprobată înlocuirea viceprimarului Popescu, în C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A., cu consilierul local Ion Emilian Tauru.

hcl aurel popescu

Acceptând această nouă funcție, Tauru a încălcat, la rându-i, Legea 161/2003, care interzice și consilierilor locali să fie, concomitent, și membri în C.A-urile societăților comerciale de interes local, aflate în subordinea consiliilor locale.

art 88 consilieri locali

Dacă nu va demisiona din C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A. în termenul legal de 15 zile, Tauru va pleca și el pe ușa din dos a Primăriei Târgu Jiu, la pachet cu viceprimarul Aurel Popescu.

Tauru: „Voi ieși din Consiliul de Administrație”

Contactat de GORJNEWS, Tauru a declarat, senin: „o să mă interesez și, dacă sunt incompatibil, bineînțeles că voi ieși din consiliul de administrație. Juriștii Primăriei ar fi trebuit să știe legea mai bine ca mine”.

elenaungureanu

Secretarul Ungureanu e în plop, și plopu-n aer!

În mod normal, Aurel Popescu ar fi trebuit suspendat, deja, de prefectul Radu Teodorescu, din funcția de viceprimar, dacă secretarul Primăriei Târgu Jiu, Elena Ungureanu, n-ar fi încălcat și ea Legea 161/2003, care o obliga să propună prefectului destituirea viceprimarului.

art. 91 secretar si prefect

Afară din Primărie și doi ani de închisoare!

Totuși, prevederile legale fiind destul de clare, viceprimarul Aurel Popescu ar urma, în mod normal, să își piardă scaunul și să primească, ca bonus, și interdicția de  a mai ocupa funcții publice în următorii trei ani.

art. 25 trei ani suspendareTotodată, Popescu trebuie să răspundă penal, întrucât a uitat să pomenească în declarația de interese că activează ca membru în C.A-ul S.C. TRANSLOC S.A.

declaratia de interese

Potrivit Codului Penal, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de până la 2 ani sau cu amendă.

falsul in declaratii

Conform legislației în vigoare, toate actele semnate, ca viceprimar, de Aurel Popescu, din noiembrie 2012, de când a devenit incompatibil, sunt nule de drept.
Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu n-au reușit să formuleze o poziție oficială, în timp util.

11 COMENTARII
  • gorjanul 29.08.2013 la ora 17:46 pm
    August 27, 2013 at 02:35 Gorjanul ,, Cam tarziu , maestrul in pacanele Aurel Popescu este deja incompatibil potrivit art 87 alin 1, lit f din legea 161/ 2003 . Asa ca ,,,,pa mai nea’Aurel specialist in evaziunea fiscala cu pacanele si alcool contrafacut .,, Cine comentarii in Gorj Domino citeste, departe ajunge . Felicitari sunteti singurii care aprofundati informatiile .
  • Gorjeanul 29.08.2013 la ora 17:49 pm
    Foarte bine domnule Daju ca demascati ilegalitatile din institutii, speram ca se face si dreptate, legea e facuta pentru toti, nimeni nu e mai presus de lege.
  • Marius 29.08.2013 la ora 19:59 pm
    Negrescu cand se duce la puscarie???
  • Unu 29.08.2013 la ora 20:56 pm
    De nici un alt ziar nu a preluat aceasta informatie?de ce oare?
  • gorjanul 29.08.2013 la ora 22:29 pm
    Pentru ca majoritatea institutiilor de presa din Gorj se hranesc din ieslea cu bani publici a vacarului din Negomir .Felicitari Narcis . Din inima, fiindca in oceanul coruptiei din Gorj esti aproape singura barcuta ce nu sa umplut cu namol.
  • gorjanul 29.08.2013 la ora 22:33 pm
    Vai da' ce limbuta are baiatul asta cu privirea tulbure . Sa fie de la alcoolul contrafacut la fostul Abator ? Privirea , evident .
  • capitanescu 30.08.2013 la ora 14:23 pm
    In sfasit un articol propriu. Ma saturasem de fotografia cu Caragea si de articolele preluate de la alte publicatii.
  • olga 31.08.2013 la ora 1:07 am
    Tg-Jiul, orasul cu viceprimari despre care n-a auzit nimeni in mai bine de un an de mandat! In felul asta mai aflam si noi care sunt cei care ne conduc. Sa nu mai vorbim de prefectura...k avem prefect inexistent iar subrpef...oare cine o fii? Bravo Dle Daju!!!!
  • costi 02.09.2013 la ora 10:52 am
    cine grseste sa plateasca, daca nu trebuie ca primarul sau prefectul sa l demita pe acest viceprimar incompatibil sau incompetent daca nu stie legea sa se duca la puscarie ca asa ar trebui. Speram ca organele competente sa se sesizeze si sa ia masurile care trebuie pentru a scapa orasul de asemenea persoane care ar trebui sa reprezinte interesele noastre ale cetateanului, nu interesele sale personale, deci la puscarie cu el.
  • Unu 04.09.2013 la ora 7:00 am
    Vorba de prin targ,cica vor sa schimbe hotararea prin care a fost numit in ca la Transloc. Vor sa o faca pe sestache sa nu afle lumea
  • gica 19.09.2013 la ora 22:40 pm
    Oare Popescu are inscrisa in declaratia de avere suma de 5 milioane de euro incasate din pacanele la negru ?
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.