Video horror: cum sunt goniți copiii de la Poarta Sărutului, din ordinul unor politruci
Video horror: cum sunt goniți copiii de la Poarta Sărutului, din ordinul unor politruci
exportInvestigatiiPovara Brâncuşi10 iunie 2017


V-ați fi imaginat vreodată că batjocorirea lui Brâncuși, în România, va ajunge și la etapa în care copiii veniți în excursie, cu școala, să fie fugăriți de lângă Poarta Sărutului, de Poliția Locală, din ordinul unor politruci imbecili?
Mai jos aveți confirmarea, în cadrul unui film horror, care conține zero la sută ficțiune și sută la sută realitate.
După ce au spălat cu jet de apă sub presiune operele din piatră, și n-au luat nici măcar o măsură administrativă împotriva celor vinovați, șefii orașului lui Brâncuși au căzut în cealaltă extremă și au dat ordin polițiștilor locali să nu mai permită nimănui să treacă pe sub Poarta Sărutului!
În anii 1937 – 1938, Ansamblul Sculptural a fost creat de-a lungul unui traseu inițiatic, care se vede acum ștrangulat, dintr-un ordin imbecil dat de viceprimarul Adrian Tudor, finul senatorului PSD Florin Cârciumaru, ajuns ”să se ocupe” de operele lui Brâncuși, printr-un abuz de putere al nașului său.
Recent, Consiliul Local Târgu Jiu a adoptat o hotărâre care interzice doar atingerea operelor, nu și trecerea pe sub Poarta Sărutului. Cu toate acestea, Adrian Tudor a transmis polițiștilor locali un astfel de ordin explicit și ilegal. Prin urmare, polițiștii s-au apucat să obstacoleze Poarta cu ce au găsit la îndemână: un panou informativ, în care nici măcar nu scrie că n-ai voie să treci pe sub Poartă!
Iată ce peisaj horror, cu polițiștul local înarmat, păzind Poarta, mândru ca un bou care își duce, țanțoș, vaca de lanț. Nici urmă de ghid turistic, nici urmă de bine ați venit în orașul lui Brâncuși!

Fiecare grup de copii ajuns la Târgu Jiu e tratat în aceste zile ca o bandă de rău-făcători. Cum îndrăznesc să se apropie de Poartă, sunt pulverizați ca potârnichile …

Finul nașului său, Adrian Tudor, ajuns din administrator de bodegă slinoasă ditai viceprimarul, spune răspicat că numai și numai polițistul local e vinovat de amplasarea acelui panou sub Poartă, și că el, Adrian Tudor, n-a dat ordin să nu se mai treacă pe sub Poartă, ci a formulat doar o … ”recomandare”. Așadar, acest politruc desăvârșit, această improvizație de viceprimar, nu e vinovat cu nimic. El n-a dat ordin, ci a formulat o recomandare. În plus, bineînțeles că polițistul local urmează să fie chemat să dea explicații și, de ce nu, să fie aspru sancționat.

Cadrul didactic care însoțește 50 de copii veniți de lângă Reșița e stupefiat de ”ospitalitatea” gorjenească: ”De-aia este Poartă, ca să intrăm, și să ieșim!”

Ziariștii tocmai aflaseră de la viceprimar că e voie să treci pe sub Poarta Sărutului și că el n-a dat ordin să nu se treacă. Dacă tot au bătut atâta drum, copiii au zis să mai facă o încercare, să se aleagă măcar cu o fotografie, sub Poarta Sărutului. Dar, nicio șansă! Polițistul local, și mai ales pistolul de la cingătoarea lui, le-a tăiat din fașă orice speranță. Așa se face turism cultural, în 2017, așa se valorifică moștenirea brâncușiană!  Polițistul local își justifică vigilența spunând că a primit ordin expres de la Primărie să nu treacă nimeni pe sub Poarta Sărutului! Dar nicio lege și nicio hotărâre de Consiliu Local nu stipulează așa ceva.

Un părinte care însoțea copiii are o explicație scurtă, față de modul batjocoritor în care au fost primiți în Parcul Brâncuși: ”Trăim în România!”

”Doaaaamneee, mă sună șefu’ pe mine … Ordin, șefu’! … Din momentu’ de față eu nu mai stau aici! Deci, eu nu cad în … Dacă domnul vice le-a spus la presă așa ceva, eu nu mai stau aici!” Bulibășeală totală, viceprimarul și-a retractat ordinul dement, polițistul local nu mai înțelege nimic și e pe punctul de a dezerta. Polițistul local își lasă diplomația la o parte și povestește presei cum se contrazic șefii lui, după ce tocmai îi ordonaseră să nu mai treacă nimeni pe sub Poarta Sărutului.

Imaginile de mai sus sunt cât se poate de grăitoare. Miezul problemei Brâncuși, la Târgu Jiu, Adrian Tudor, nu numai că n-are niciun milimetru de deschidere culturală, dar pare mitoman, incoerent și înconjurat de subordonați vinovați. El firește că nu greșește cu nimic, niciodată, deci n-are ce să corijeze. Problema lui sunt subordonații, care trebuie sancționați.
Ca președinte al Grupului de Acțiune în Interes Public, am sintetizat la cald această situație, pentru presa centrală, la rugămintea unor colegi …

Dar demența continuă. După ce Adrian Tudor și-a retractat ordinul aberant, directorul Centrului Brâncuși de la Târgu Jiu, Doru Strîmbulescu, a declarat oficial, pentru ”Adevărul”, că se menține interdicția de a trece pe sub Poarta Sărutului: ”Din punctul meu de vedere, ansamblul brâncuşian este o operă de artă şi trebuie protejată. Ca atare, trecerea pe sub Poarta Sărutului nu este accesibilă. Postamentul Porţii Sărutului face parte din operă şi nu este separată”. Strîmbulescu, director de instituție culturală, clamează și impune ca legi punctele lui de vedere, în condițiile în care este incapabil să organizeze o minimă consultare publică în legătură cu ceea ce i se-ntâmplă azi, Ansamblului Brâncuși, la Târgu Jiu.
Reamintim că de peste o jumătate de an, Coloana Infinită este abandonată în beznă de autoritățile locale, care nu numai că nu remediază defecțiunile sistemului de iluminare din Parcul Coloanei, dar susțin oficial că în zonă nu e nicio problemă și că totul funcționează conform documentațiilor oficiale aprobate de Ministerul Culturii. După ce le-am solicitat să ne comunice proiectul de iluminare a Coloanei Infinite, l-au secretizat. În data de 27 februarie a.c. am chemat în judecată Primăria Târgu Jiu, pentru desecretizarea proiectului, dar după aproape patru luni Tribunalul Gorj n-a reușit nici măcar să dea primul termen de judecată, în condițiile în care, teoretic, astfel de plângeri se judecă în procedură de urgență.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.