Bătuţi de Dumnezeu, ignoraţi de primarul Cârciumaru
Bătuţi de Dumnezeu, ignoraţi de primarul Cârciumaru
Investigatii8 iulie 2011

O familie de tineri din Târgu-Jiu şi-a îngropat propriul copil din cauza sărăciei lucii în care trăiesc. De trei ani de zile bat la poarta Primăriei Târgu-Jiu şi cer sprijin, dar de fiecare dată li se promite una şi se face alta. Trăiesc vânzând ziare, găsindu-şi adăpost dintr-un loc în altul, fugăriţi de soarta care nu le-a oferit nimic. Bătuţi de Dumnezeu, cei doi tineri şi copilul lor sunt la mila primarului Florin Cârciumaru, de la care Ziarul de Investigaţii GORJNEWS aşteaptă să se implice în soluţionarea responsabilă a acestui caz social.

O fetiţă simpatică, vorbăreaţă şi cu bun simţ, de cinci ani, pe numele ei Andreea. E rodul dragostei dintre Ion Traşcă (24 de ani) din Târgu-Jiu şi Gabriela Stancu (26 de ani) din Petroşani. Împreună formează o familie, o familie însă al cărei copil a murit la nici o lună după naştere. Condiţiile mizerabile în care trăiau cei doi i-au adus sfârşitul Denisei, un bebeluş născut în ianuarie 2010. N-a apucat nici măcar să vadă bine lumina zilei pentru că la nici o lună de la naştere s-a prăpădit. Conform unei adrese reci de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, bebeluşul soţilor Gabriela şi Ion a decedat din cauza unei „insuficienţe cardio-respiratorii acute”. Cu chiu şi vai, cei doi părinţi şi-au îngropat copilul, fără ca să-i pese cuiva. Au avut, însă, noroc pentru că celălalt copil, Andreea, a supravieţuit în ciuda sărăciei, şi a ajuns acum la vârsta de cinci ani. În tot acest timp, însă, doar mama şi tata ştiu cât s-au chinuit şi cât s-au milogit de reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu pentru a primi o prăpădită de locuinţă socială, ca să-şi poată creşte copilul.

„Sunt zile în care nu mâncăm deloc ca să avem ce-i da fetei”

Când ai bani, greutăţile unei familii ca aceasta ţi se par nişte glume de doi bani. El a crescut la Casa de Copii, iar dragostea lor s-a născut în timp ce încercau să-şi câştige existenţa vânzând ziare. Au crezut că viaţa înseamnă doar pasiune şi iubire, până când şi-au îngropat fiica. Acum ţin ca la ochii din cap la Andreea, singurul copil care le-a rămas şi care le dă puterea să se umilească şi să îndure orice, doar pentru a avea ce-i pune pe masă. Numai că cei 20 de lei pe care îi fac zilnic, de căciulă, cei doi soţi sunt insuficienţi pentru a-i oferi unui fetiţe de cinci ani copilăria pe care o merită. Aşa se face că, de multe ori, cei doi îşi iau de la gură, răbdând de foame doar pentru a avea ce-i da de mâncare fetiţei de cinci ani. „Sunt zile în care nu mâncăm deloc, ca să avem ce-i da fetei”, spune mama fetiţei. Din nefericire, şi Andreea are probleme cu sănătatea, cei doi fiind nevoiţi să meargă cu ea prin spitale pentru a o opera la gât din cauza unor ganglioni.

„La primărie am fost, dar a zis Jilăveanu că nu are”

De trei ani fac potecă la Primăria Târgu-Jiu pentru a primi o cameră unde să-şi poată creşte copilul. Nu au ajutor social, nu au absolut nimic, decât ce câştigă vânzând ziare. Deşi au sperat, de fiecare dată răspunsul celor de la administraţia municipală a fost unul negativ. Dacă unii au reuşit să-şi ia locuinţe pe ochi frumoşi, alţii pentru că au avut pile bine puse, cei doi amărâţi cu un copil de cinci ani se chinuie de trei ani să aibă un acoperiş deasupra capului. Însă, spune Ion Traşcă, de fiecare dată replica este „zice să aşteptăm că ne-o da, dar să aşteptăm cât?! (…) La primărie am fost, dar a zis Jilăveanu că nu are. Ni s-a promis de atâtea ori, dar fapte niciodată. Măcar să ne fi băgat şi pe noi undeva”. Nu i-au băgat niciunde, ci i-au lăsat într-o casă părăsită, la marginea municipiului Târgu-Jiu, unde trăiesc ca nişte câini. Au igrasie, n-au gaze şi pe vatra de la cuptor găseşti câteva cepe fierte pregătite pentru supa de cu seară.

Demersuri ignorate

Disperarea în care se află familia Traşcă a fost scoasă în evidenţă şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, care a remis Primăriei Târgu-Jiu o adresă prin care atrăgea atenţia asupra modului mizerabil în care îşi duc traiul cei trei membrii ai familiei. Astfel, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu, Gheorghe Milosteanu, îi scria primarului Florin Cârciumaru că „datorită situaţiei în care se află, datorită lipsei veniturilor şi a condiţiilor improprii de locuit, precum şi a problemelor de sănătate, fetiţa a fost diagnosticată cu chist gloso-tiroid.(…) Aceasta a solicitat în mai multe rânduri sprijinul dumneavoastră în vederea obţinerii unei locuinţe şi a obţinut promisiunea că va fi soluţionată, în limita celor disponibile în cadrul spaţiului locativ al Primăriei Târgu-Jiu”. Frecţie la piciorul de lemn, pentru că primarul şi aghiotanţii săi şi-au văzut de treabă, ca şi cum familia Traşcă ar fi fost o familie de libărci, şi nu de oameni. Trăiesc în continuare de pe azi pe mâine, iar administraţia municipiului Târgu-Jiu, primarul care pozează în apărătorul sărmanilor, nu a mişcat până acum niciun deget pentru a o ajuta pe Andreea să aibă o viaţă normală, o viaţă pe care o au copiii funcţionarilor care le râd în nas celor doi şi-i trimit la plimbare.
„O să verificăm dosarul şi încercăm să ajutăm această familie, mai ales că este vorba şi de un copil bolnav. Pe termen scurt oricum o sa îi îndrumăm către Casa Iris, unde mama  poate să stea cu fetiţa pe timpul nopţii şi să beneficieze de un adăpost civilizat, de condiţii în care să îşi facă igiena şi, dacă este nevoie, şi de ajutor specializat medical, psihologic, profesional”.

Ramona Evulescu, purtător de cuvânt la Primăria Târgu Jiu

2 COMENTARII
  • justitiarul 11.07.2011 la ora 7:06 am
    este tipic ptr. ROMANIA.o tara cu tot atatea milioane de masini ,cat si oameni,poti sa o numesti saraca?cu miliardari de top,chiftuiti si imbuibati ,tarand cu greu picioarele spre masina de lux,picioare ,ce o data mergeau dsculte pe potecile pline de praf si bolovani ale unui catun abia stiut,poti numi ROMANIA,o tara saraca?eu cred ,ca ignoranta si de ce nu ptr. multi,nesimtirea,a luat locul milei ,a compasiunii ptr. semenii nostri.daca stimabilul primar,nu a catadicsit sa rezolve administrativ,aceasta situatie,cel putin prin prisma functiei ce o are,prin influenta sa,asupra celor pe care i-a ajutat sa prospere ,cu insulite si alte mai stiu eu ce chestii,cel putin asa putea sau mai poate ajuta pe cineva,organizand acte de binefacere,la care sa participe toti miliardarii gorjului si toti cei ce au putina posibilitate sa stranga un ban,ptr.a ajuta anumite persoane aflate in dificultati financiare.nu cred,cel putin eu,ca niste cutii ale milei din anumite magazine,vor reusi sa stranga bani asteptati cu disperare sau amanarea la nesfarsit a unui om pana ce birocratia si-ar aminti de el ca mai exista.cat despre carciumaru,ce sa mai zic..........as propune presei si astfel de campanii,de donatii de mici sume de bani,haine sau jucarii,ptr. oamenii ncajiti.
  • urspanda 14.07.2011 la ora 11:18 am
    Ion Trasca a fost o perioada scurta in Casa de Copii. Nu s-a putut adapta regulilor, ii placea de pe atunci sa stea pe strada, sa cerseasca, sa vanda ziare. Nu voia in niciun fel sa mearga la scoala, iar rezultatul se vede acum. Dar asa se intampla intotdeauna, de vina sunt doar altii, niciodata noi. Sunt curios, daca se tot plange peste tot, daca i s-ar oferi un loc de munca, ar munci?! Nu cred, programul de opt ore e greu, e greu sa te trezesti dimineata, cel mai bine e in intersectie, vinzi cateva ziare, iti iei un hamburger, te plangi pe la institutii ca nu te ajuta nimeni, si ce frumoasa este viata...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.