Cazul TERASEI ILEGALE Canteen. Primarul MOREGA, de la gospodarul justițiar la PROSTUL INCONȘTIENT
Cazul TERASEI ILEGALE Canteen. Primarul MOREGA, de la gospodarul justițiar la PROSTUL INCONȘTIENT
exportInvestigatii23 august 2021

Primarului din Motru, Cosmin Morega, îi place ca lumea să știe despre el că e un gospodar justițiar. Că a găsit haos în oraș, dar îl conduce cu mână de fier, înspre viitorul luminos. Și nu iartă pe nimeni. Închide afaceri, demolează spații comerciale, face filme pe la oameni prin curți. Iar cine mișcă, nu mai mișcă. Are în garderobă ziariști de aer condiționat, dispuși să scrie și ode, și tragedii, despre Motru, deși unii nici nu știu în ce parte e orașul ăsta.

Cosmin Morega se crede deja un mic zeu, în zonă, și nu va trece mult până când își va face selphie pe ziduri de biserici, ca unchiul lui, Dan Ilie Morega, alt zeu.

De fapt, primarul Morega e doar un amestec de prostie și inconștiență. Un ins abuziv și discreționar, care, în timp record, a abrogat toate legile în Motru, și a decretat în locul lor că legea este el. Iar reeducarea a început cu angajații Primăriei, care fac și spun doar ce le ordonă primarul. Consecința? Unii dintre ei se duc, cu toată viteza, înspre un loc cu răcoare.

Unde este, în peisajul acesta tembel – totalitar, Consiliul Local?  Acest organism democratic, menit să tempereze aberațiile unor primari deșuchiați, nu există, la Motru. Din contră, consilierii locali pică în aproape toate capcanele penale întinse de Morega și mulți dintre ei ajung să fie la fel de eligibili pentru pușcărie ca și primarul.

Sigur, aceste rânduri vor fi curentat deja multă lume. Acea lume obișnuită cu nesfârșitele ode pe care lăutarii din presa locală i le închină ”gospodarului justițiar”. Dar tot ce am scris mai sus e probat mai jos. Și veți vedea că am fost chiar blând.

În timp ce Morega măsoară cu șublerul, prin oraș, spațiile comerciale ale afaceriștilor care nu-i pupă mâna, pentru ceilalți, care-au înțeles de vorbă bună și sunt cu taxele de protecție plătite la zi, sau sunt numai rude cu primarul gospodar și justițiar, e veselie mare, e vremea lor, au voie să facă orice.

Toate au o explicație: ”Sunt rudă cu soția primarului”

Și de-aici începe povestea adevărată a unei tinere, Răuț Ana Delia, care s-a nimerit să fie rudă cu soția primarului, care primar a prins slăbiciune pentru ea, și-acum riscă să-nfunde pușcăria, dimpreună cu alți bezmetici de prin Primărie și Consiliul Local.

O recunoaște chiar tânăra antreprenoare: sunt rude, dar, aparent, n-au nicio treabă.

După mai mulți ani petrecuți în pribegie, tânăra a obținut o finanțare, prin programul START-UP DIASPORA, a înființat firma ADRAUT 89 S.R.L. și a convins toate instituțiile statului să-i dea aprobări pentru înființarea unui restaurant la parterul unui bloc, din Motru. Apoi, și-a tras și terasă, peste spațiul verde. Anticipez puțin: fără nicio aprobare legală. Știa c-o acoperă Morega, la Primărie.

”Primarul ia cafeaua dimineața aici. Sunt rude”

Imediat după rufele întinse la uscat urmează un lan cu boscheți, întrerupt de o cochetă terasă, pentru care nu se eliberase nicio aprobare, de niciun fel,în 29 iulie a.c., când am descins noi la fața locului, chemați de localnicii disperați, care și-au vărsat oful și ne-au livrat și motivul pentru care sunt obligați să rabde: e terasa (și antreprenoarea) favorită a primarului.

Zgomot și înjurături. Copii obligați să învețe noaptea

Vecinul de la etajul unu e la curent cu tot arsenalul de înjurături, de la clienții terasei. Din cauza zgomotului, copilul lui, care a avut un bac de dat, a trebuit să învețe noaptea.

Lături din restaurant, aruncate pe geam

Confruntată cu vecinii, patroana recunoaște că angajata ei aruncă lături pe geam, dar spune, cu mândrie, că ”s-a luat de ea”.

”E nebunie din cauza terasei” + scandaluri cu clienții pe parcare

Vecini înșelați. Au semnat pentru fast food și catering

”S-o-nchidă! Pentru că nu are autorizație pentru terasă”

Nu sunt detectivi, dar flerul lor, de oameni simpli, le spune că ruda lui Morega n-are nicio aprobare pentru terasă.

Locul 1, cu coroniță, la mitomanie: ”Da, am un contract de închiriere cu Primăria”

Ruda lui Morega minte fără să clipească: ”Da, am un contract de închiriere cu Primăria”

Patroana e noua Doina Cornea. Spune că e o ”victimă politică”. Ruda ei, primarul, ”face ordine în oraș”

L-am sunat pe Morega: ”terasa are autorizație, sau nu?”

Ca să tranșăm lucrurile, am mizat – greșit – pe sinceritatea primarului, care l-ar fi calificat la juma’ de pedeapsă, și l-am întrebat pe megastar dacă a autorizat sau nu terasa. Răspunsul a venit obosit și nesigur, ca la ieșirea din schimbul trei : ”terasa are depuse documentele pentru ea, nu știu ce date aveți și cum”.

Ce-avem noi aici?

Așadar, până aici avem niște oameni de rând, care-au avut ghinion de două ori, că trăiesc în Motru și că locuiesc în blocul în care și-a deschis restaurant și terasă o rudă dezinhibată a primarului Morega. Un primar care e convins că legea este el, și că orice-ar fi, oricine l-ar întreba, el o scoate la capăt.

Repet: am fost acolo pe 29 iulie. Vecinii erau disperați, patroana era sigură pe ea și mințea că are autorizație pentru terasă, iar primarul zicea că, și dacă n-are, la inteligența lui, și mai ales la puterea de convingere pe care-o are în raport cu sclavii lui din Primărie, e un fleac s-o regleze.

Am pus niște întrebări, în scris, primarului, și consilierilor locali. Și-am continuat să sap.

Terasa, care se va dovedi ilegală, cap – coadă, a fost înființată, fără niciun fel de autorizație, încă din iarna trecută, când Morega era deja primar și rudele lui aveau voie să facă orice ilegalitate.

Terasă sezonieră, din profile de fier, turnate în beton!?

Luați-o pe-asta: pe spațiile verzi sunt permise, în anumite condiții, numai terase sezoniere, din materiale ușoare, demontabile. În niciun caz construcții definitive. Și aici, ruda lui Morega a zis că  legea e pentru fraieri care n-au sânge albastru fiindcă nu-s rude cu Morega. Și a făcut schelet de fier, pe care l-a turnat în beton. Avem, așadar, o construcție definitivă, care necesită aprobări mult mai complicate. Dar, nu-i problemă, că ruda lui Morega oricum n-avea niciun fel de autorizații, pentru această terasă.

La câteva luni după ce a dat în folosință terasa, Răuț Ana Delia a început să facă, la mișto, cereri către primar, să-i aprobe concesionarea terenului, în vederea construirii terasei care era deja gata. Morega răspundea tot la mișto, sfătuind-o să încerce o închiriere, pe motiv că o concesionare e mai complicată. Și-apoi, același Morega își lua șublerul și pleca prin oraș, să măsoare terasele ilegale, ale afaceriștilor care nici nu-s rudă cu el și nici nu plătesc taxe de protecție.

Hotărâre ilegală de Consiliu Local. Codul Administrativ, încălcat de Consiliul Local Motru

Când, în sfârșit, s-a hotărât s-o bage-n legalitate pe ruda lui, Morega a constatat că e la mâna Consiliului Local, care decidea orice închiriere de teren în Motru. Și-atunci, ce credeti c-a facut?! S-a dus peste sclavii lui din Consiliul Local si i-a pus să schimbe ”Regulamentul privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere”. Așa se face că, prin HCL 88 din 24.06.2021, s-au luat toate prerogativele de inchiriere de terenuri de la Consiliul Local, și i s-au dat … primarului.

Această hotărâre este vădit ilegală, deoarece încalcă flagrant Codul Administrativ, care dispune că numai Consiliul Local poate decide în privința închirierilor de terenuri.

Legea spațiilor verzi, aruncată și ea la coș, de același Morega

În al doilea rând, noul Regulament este ilegal pentru că încalcă și Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi. Conform acestei legi, pot fi amplasate terase sezoniere (în niciun caz definitive, din profile metalice turnate în beton, ca în cazul de față!) doar dacă cererea e însoțită de un PUZ. Ca să nu-și bage ruda la cheltuieli, Morega a cerut, prin regulament, doar un simplu plan de amplasament.

Cum își sapă proștii groapa, sub presiune

Dar, cum aveam de-a face cu o constructie definitivă, lucru dovedit de noi mai sus, în cazul de față era nevoie de un PUZ prin care să se schimbe destinația terenului din spațiu verde în teren destinat construcțiilor definitive, și de o amplă documentație urbanistică. Firește că Morega nu i-a cerut așa ceva.

Toți erau sub presiune căci, repet, terasa nu avea nicio autorizație și le adresasem niște întrebări, la obiect, prin cererea de mai jos.

cerere

Comisia cu penali a predat terenul pentru construirea terasei care era deja construită!

Confruntați cu această solicitare oficială, pușcăriabilii din Primăria Motru și-au dat seama că protejata lui Morega de fapt nu are nicio aprobare pentru terasa ilegală, și niciun act care să-i permită folosirea spațiului verde pe care e amplasată terasa. Și au încropit, în grabă, un contract de închiriere, semnat de Morega și de ruda lui abia în data de 2 august a.c.!!!

Apoi, alte fapte penale: Morega a numit o comisie care, conform regulamentului ilegal adoptat de Consiliul Local (am explicat mai sus de ce e ilegal), s-au dus la fața locului și i-au predat antreprenoarei terenul, ca sa-si facă terasa care era deja construită. Desigur, membrii comisiei aveau posibilitatea să evite pușcăria, și să constate că terasa era deja realizată, ilegal, și să dispună desființarea ei. Exact asta scrie în regulamentul ilegal. Aveti dovada mai jos.

a

Mai mult, același regulament prevede că trebuia să se suspende activitatea firmei care edificase terasa ilegală.

Documente falsificate. Terenul de sub terasă: domeniu public sau privat?

Toate documentele primite de la Primăria Motru se bat cap în cap, o parte dintre ele fiind, evident, falsificate. Un exemplu: terenul pe care s-a construit terasa este ba în domeniul public, ba în domeniul privat. Am scris mai sus: Morega e un prost inconștient.

a

Dacă Morega și/sau Consiliul Local ar fi răspuns la întrebările pe care le-am adresat, tabloul infracțional ar fi și mai clar. De pildă, am cerut, cât se poate de direct:

”- toate înscrisurile prin care Primăria și/sau Consiliul Local Motru au aprobat schimbarea destinației terenului respectiv, din domeniul public în domeniul privat, desființarea spațiului verde de pe acel teren și edificarea unei terase de către S.C. ADRAUT 89 S.R.L.

– la ce dată s-a înființat terasa respectivă
– dacă Primăria Motru a aplicat sanctiuni pentru infiintarea si functionarea ilegala a terasei, si in ce au constat respectivele sanctiuni”

Pentru că primarul a evitat să răspundă, o să publicăm, la schimb, o fotografie cu domnia sa, simțindu-se ca acasă, în restaurantul care i-a disperat pe toți vecinii. Dar cum până la alegerile viitoare mai sunt trei ani, primarul mizează că ori uită, ori le trece. Oamenii trebuie să se obișnuiască, n-au încotro.

Cât despre răspunsurile ce ar trebui date în fața legii, ele ar putea fi mediate de îngerul păzitor al infractorilor din zona Motru, fostul procuror cămătar Grecu, în prezent judecător, care este unul dintre obișnuiții acestui local.

Să nu uităm: încă o notă proastă pentru autoritățile locale, care cresc șerpi în boscheții din jurul terasei ilegale.

Implicarea infracțională a primarului Morega și a unor funcționari din Primăria Motru în acest caz îi lipsește de legitimitatea și de autoritatea de a mai sancționa vreo persoană fizică sau juridică, pentru nereguli în materie de urbanism sau alimentație publică, din moment ce ei au jucat în picioare toată legislația ca s-o favorizeze și s-o exonereze de răspundere pe ruda primarului.

Comportamente de acest tip descurajează orice investitor sănătos la cap, în a investi fie și 5 lei într-un oraș condus de un primar abuziv, discreționar și părtinitor ca Morega.

Față de infracțiunile evidente dovedite mai sus, solicităm organelor judiciare să-și exercite obligațiile legale.

De asemenea, cerem Prefecturii Gorj să-și exercite cu bună credință controlul de legalitate asupra HCL 88 din 24.06.2021, și să solicite Tribunalului Gorj să dispună anularea ei.

În final, amintim membrilor Consiliului Local Motru că încă n-am primit răspunsul la care-i obligă Legea 544/2001 față de solicitarea de acces la informații publice publicată mai sus.

1 COMENTARII
  • Adi 23.08.2021 la ora 23:28 pm
    Primarul Morega face tot ce-i sta in putinta sa desfiinteze si UATAA Motru, centrala termica, fara motiv economic intemeiat. Ca sa nu-i stea nimeni in coaste, refuza sa numeasca un vice-primar, ceea ce e total antidemocratic. Se comporta precum un dictator bolsevic de ultima speta. Mai este si Balanta, dar in loc sa faca justitie in oras a ales interesele de grup si cele personale. Un primar care se intalneste la margine de oras cu fel si fel de soferi de autoutilitare in nume personal in timpul progragramului de lucru, miroase a penal. Sper ca SRIul sa-l monitorizeze si sa-l prinda cu mata-n sac. Un articol si-o ancheta obiectiva. Toate cele bune!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.