Consiliul Judeţean vrea să revigoreze turismul din Gorj cu 10 miliarde lei vechi
Consiliul Judeţean vrea să revigoreze turismul din Gorj cu 10 miliarde lei vechi
Altele25 noiembrie 2010

Frecţii la picior de lemn

Specialiştii Consiliului Judeţean lucrează de câţiva ani pentru elaborarea unui proiect cu finanţare externă, intitulat “REDESCOPERĂ GORJUL”, prin care îşi propun să promoveze obiectivele turistice din judeţ. E un fel de a pune carul înaintea boilor, având în vedere că, înaintea promovării, stringentă ar fi fost crearea infrastructurii, a cordonului ombilical ce ar trebui să lege minunăţiile turistice din Gorj. Având în vedere starea drumurilor, a spaţiilor de recreere şi cazare, inexistenţa ghizilor şi a personalului specializat în management turistic, în locul unei “redescoperiri” a Gorjului mult mai potrivită ar fi fost o invitaţie la o călătorie în timp, cu câţiva zeci de ani înapoi. Specialiştii Consiliului Judeţean fiind foarte “pricepuţi”, proiectul respectiv, în valoare de circa 10 miliarde lei vechi,  încă nu a fost aprobat, consilierii judeţeni trebuind, prin urmare, să emită, recent, o nouă hotărâre, după cea din 2009, privind cofinanţarea proiectului, pentru suplimentarea fondurilor alocate din bugetul judeţului.
Din punct de vedere turistic, Gorjul este unul din judeţele privilegiate ale ţării. La nivelul Consiliului Judeţean a fost elaborat “Studiul pentru Valorificarea Potenţialului Turistic al Judeţului Gorj”, o lucrare realizată la modul profesionist , din care a reieşit clar că resursele turistice nu sunt exploatate corespunzător.
Atracţiile turistice din judeţ sunt foarte variate, începând de la formele de relief reprezentate de zonele alpine (Munţii Parâng) cu lacuri glaciare, creste spectaculoase şi, nu în ultimul rând, Transalpina, care în urma asfaltării va deveni mult mai accesibilă, continuând cu peşterile (Muierilor, Polovragi), cheile şi defileele (Olteţului, Gilortului, Jiului)  şi cu domeniile schiabile de la Rânca. Apoi, trebuie amintite operele lui Brâncuşi, de altfel cele mai valoroase obiective ale judeţului, şi lăcaşurile de cult, turismul monahal  având un potenţial spectaculos de dezvoltare.
Dacă toate aceste bogăţii ar fi valorificate şi dacă în jurul lor s-ar pune bazele unei dezvoltări durabile, judeţul Gorj ar putea intra într-o nouă eră a evoluţiei sale. S-ar putea face foarte uşor pasul de la o zonă bazată pe exploatarea minieră la una turistică. O legătură bine pusă la punct între aceste obiective şi crearea unor trasee turistice bine definite, cu infrastructură modernă şi  puncte de informare organizate după model occidental ar constitui un pas enorm înainte.

“Studiul pentru Valorificarea Potenţialului Turistic al Judeţului Gorj” evidenţia foarte multe deficienţe, cum ar fi colectarea deşeurilor, poluarea masivă generată de slaba implementare a legislaţiei de mediu,  lipsa agrementului în zonele împădurite, neincluderea tradiţiilor şi a folclorului pe lista intereselor turistice, starea degradată a clădirilor ce intră în categoria monumentelor istorice, infrastructura deficitară, calitatea slabă a drumurilor, lipsa indicatoarelor turistice la obiectivele şi atracţiile turistice, şi multe altele. Deşi nu au fost remediate în niciun fel aceste deficienţe, Consiliul Judeţean Gorj a trecut direct la promovare.
“Redescopera Gorjul” este proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Gorj, care îşi propune promovarea turistică a judeţului, prin următoarele activităţi:

  1. Elaborarea de materiale de promovare, unitare şi de calitate (tematice sau diversificate, în limba română şi alte limbi de circulaţie internaţională): albume, postere, broşuri, materiale informative, cataloage cu produse şi servicii, hărţi, calendare ale evenimentelor, stand expoziţional etc;
  2. Activităţi de promovare în mass-media;
  3. Promovare on-line şi crearea de legături între site-urile internet existente;
  4. Diseminarea materialelor de promovare prin centre de informare turistică locale şi naţionale, prin birourile de turism din străinătate şi în localităţile din străinătate cu care localităţi din judeţul Gorj au relaţii de înfrăţire;
  5. Dezvoltarea de campanii tematice de comunicare;
  6. Participarea unitară a judeţului Gorj la târguri de turism naţionale şi internaţionale;
  7. Încurajarea oricăror altor evenimente, concursuri, conferinţe, spectacole etc.

Proiectul a fost avizat de două ori, întâi la 21 octombrie 2009 şi, ulterior, la 23 septembrie 2010, de consilierii judeţeni, întrucât autoritatea de management a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului l-a respins în mai multe rânduri, descoperindu-i numeroase erori. Proiectul  nu este nici în momentul de faţă finalizat în totalitate, aflându-se tot la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, unde se aşteaptă să fie, în sfârşit, avizat. După aprobare se va trece la licitarea sumelor alocate pe fiecare din activităţile enumerate anterior.

După implementarea acestui proiect, Gorjul ar trebui să fie mult mai cunoscut la nivelul întregii Europe,  împreună cu obiectivele sale turistice, fapt ce ar genera şi creşterea profitului unităţilor cu specific turistic.
În absenţa unei strategii sănătoase de dezvoltare durabilă a judeţului, activităţile prevăzute a se derula prin acest proiect vor avea exact efectul unei frecţii la un picior de lemn.

2 COMENTARII
  • Moromete 25.11.2010 la ora 13:46 pm
    Atentie, se apropie Craciunul! va fi taiat Procul la IPJ GJ care nu va mai avea SORIC. Se pare ca sunt destui mancatori de SORIC in interiorul institutiei, dar nicunul nu a contribuit substantial la facerea unui burduf de TOBA. Toi au ramas foetusi avortoni. IEPURAS COCONAS, A fugit peste I(G)AS Si s-a dus colo sus Intr-o TUFA s-a ascuns Dar CODAU cane rau L-a gonit din cuibul sau Si-a plecat suparat In cel CODRU-ntunecat
  • Cristi 29.11.2010 la ora 22:27 pm
    voua nu va convine absolut nimic =)))
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.