Acuzații din dosarul ''Buldotancul'', aproape de un verdict
Acuzații din dosarul ''Buldotancul'', aproape de un verdict
Ultra - Scurte11 septembrie 2013

Ieri a avut loc un nou termen al procesului în care mai mulţi şefi ai fostului Complex Energetic Turceni sunt judecaţi, la Tribunalul Gorj, într-un dosar de corupţie, împreună cu fostul deputat Mugurel Surupăceanu. Astfel, ieri, instanţa a acceptat cererea DNA de schimbare a încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, asta după ce şi avocaţii celor în cauză încercaseră să obţină acuzaţii mai uşoare pentru clienţii lor sau chiar o retrimitere a dosarului la procurori pentru refacerea anchetei.
Avocatul fostului parlamentar a solicitat o schimbare a încadrării juridice a faptelor de care este acuzat clientul său şi a cerut chiar o trimitere a dosarului către DNA pentru refacerea întregii anchete, pe considerentul că faptele instrumentate în acest dosar nu ar fi de competenţa procurorilor anticorupţie, însă magistratul de caz, Gheorghe Constantinescu, a respis solicitatea respectivă.
În schimb, magistratul Constantinescu a admis propunerea făcută de procurorul Bertha,  de modificare a încadrării faptelor. Astfel, la acuzaţiile formulate iniţial de DNA prin rechizitoriu, la pronunţarea unui verdict, judecătorul de caz va trebui să ţină cont şi de noua propunere a procurorului Bertha: „Infracțiunile de spălare a banilor, prevăzute în Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârșirea unei infracțiuni prevăzute în secțiunile a 2-a și a 3-a”, ceea ce înseamnă, în caz că vor fi găsiți vinovați, o pedeapsă cu 2-3 ani mai mare decât riscau până acum.
Reamintim că în acest dosar sunt judecaţi, din anul 2009, fostul director general de la CE Turceni, Dumitru Cristea, fostul şef de la investiţii – Silvică Boiangiu şi fostul director comercial Ioan Viorel Vasile, în sarcina cărora DNA a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. În cazul fostului parlamentar Mugurel Surupăceanu, acuzaţiile iniţiale erau de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. Aceleaşi acuzaţii au fost formulate de DNA, prin rechizitoriu şi faţă de Sorin Buşan, administrator la Voron Trans SRL, firmă care a importat din spaţiul ex-sovietic un buldotanc pe care la vândut către CE Turceni la un preţ apreciat de anchetatori ca fiind mult prea mare faţă de cel al pieţei.
Peste două săptămâni, dacă nu mai apare nicio amânare, instanţa de la Târgu Jiu va da un prim verdict în acest dosar.
Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *