Ciurel, despre exportul de energie: ''Transelectrica ne-a spus că nu se poate!''
Ciurel, despre exportul de energie: ''Transelectrica ne-a spus că nu se poate!''
Ultra - Scurte1 iulie 2013

Managerul CEO, Laurențiu Ciurel, a declarat că s-au purtat discuţii pe marginea unui export de energie cu o firmă din Germania, care ar fi interesată de un astfel de contract. Reprezentanţi ai CEO ar urma să meargă săptămâna aceasta în Germania pentru a continua negocierile, însă, din cele declarate de Ciurel, reiese că nu se poate semna un astfel de contrat prea curând.
„Transelectrica ne-a spus că nu se poate, că toate liniile sunt în mare parte ocupate”, a menţionat Laurenţiu Ciurel.  Managerul CEO spune că Transelectrica i-ar putea asigura linii pentru a exporta cel mult 300-400 MW, situaţie în care e luată în calcul varianta unui export făcut prin fosta Iugoslavie. Zona respectivă nu este însă parte a Uniunii Europene şi, ca urmare, taxele ar mări considerabil valoarea curentului produs în Oltenia şi, în consecinţă, nu ar mai fi competitiv pe piaţa germană.
Mai mult, Ciurel s-a gândit şi să exporte lignit direct spre Germania, o ţară care renunţă la energia nucleară şi pune din nou bazele pe termocentrale, printre alte surse de energie, dar nici această variantă nu este viabilă. Nemţii au Polonia mult mai aproape pentru a lua de acolo cărbune de bună calitate, în timp ce, cel de la noi ar trebui transportat până la Orşova, iar de aici încărcat în şlepuri pentru a fi dus apoi pe Dunăre în amonte până în Germania. Transportul respectiv costă şi el şi, ca urmare, orice variantă de acest gen ar încerca Ciurel să le prezinte minerilor, soluţia e tot aceea că „nu se poate”. Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.