Cotojman: ''Cariera Seciuri este declarată închisă de joi, de la ora 12.00!''
Cotojman: ''Cariera Seciuri este declarată închisă de joi, de la ora 12.00!''
Ultra - Scurte22 iulie 2013

Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, susține că joi au fost semnate documentele prin care a fost închisă Cariera Seciuri. Reprezentanții din minerit susțin, însă, că nu este vorba de o închidere a carierei, ci doar se mută frontul de lucru spre Olteț, pentru că s-a terminat rezerva de cărbune la Seciurile.
„Cariera este declarată închisă de joi, de la ora 12.00, când au fost semnate documentele. Încercăm să punem în practică cealaltă variantă, aceea de extindere spre Berbești, dar asta însemnă autorizații de la CEO. La primărie nu a ajuns nimic. Știu asta din discuțiile purtate cu cei de la minerit, extinderea spre Olteț este singura variantă care ne dă continuitate mineritului în zonă. Din ce am înțeles, au fost alocate 80 de miliarde de lei pentru închiderea minei, asta înseamnă că vor avea alte sarcini de serviciu pentru cel puțin un an. Este nevoie de nivelarea terenurilor, redarea acestora în circuitul agricol. Salariații vor fi folosiți la acest timp de activitate. Cărbune nu se mai livrează nimic. Nu se mai depozitează de joi nimic”, a declarat Liviu Cotojman, primar comuna Roșia de Amaradia.
Reprezentanții Exploatării Miniere Berbești susțin că nu este vorba de o închidere a Carierei Seciurile, ci doar se mută frontul de lucru spre Olteț, din cauza epuizării zăcămintelor de cărbune din zona în care sunt acum. „Nu știu cine a declarat Cariera închisă. Este vorba de o carieră care și-a termina rezerva de cărbune, iar când se întâmplă acest lucru, nu se declară nici închisă, nici deschisă. Este vorba de o epuizare de zăcământ și se trece activitatea în alt front de lucru, pentru care sunt documentații făcute și se fac lucrările necesare pentru noul câmp minier. [] Nu se pune problema disponibilizărilor. Este exclus așa ceva. Oamenii au de lucru dar singura diferență e că nu se mai lucrează în trei schimburi, ci în 2 schimburi, până când primul excavator va ajunge în noul front de lucru. Se trece la procedura pentru achiziția de terenuri, trebuie să facem drum pentru utilaje. Dacă avem buget, o să facem și îmbunătățiri. S-au primit fonduri și avem bani pentru așa ceva, dar nu pot să vă spun suma”, a declarat Gheorghe Chelcea, directorul exploatării Berbeşti din care face parte cariera Seciurile. Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.