Gorj Exclusiv: Cum a ajuns Mădălina Berbecel să deţină un etaj al fostei SNLO?
Gorj Exclusiv: Cum a ajuns Mădălina Berbecel să deţină un etaj al fostei SNLO?
Ultra - Scurte7 august 2013

Mădălina Berbecel, apropiată a lui Condescu, a ajuns să pună mâna, gratis, pe un etaj al fostei SNLO, printr-o serie de manevre, puse la cale de președintele FNME, ajutat de fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, Ionel Manţog, şi o firmă de insolvenţă, patronată de soţia unui democrat-liberal. Afacerea, care s-a numit „ICM”, a fost îndelung contestată, dar n-a atras niciodată interesul anchetatorilor.
Totul a început în 2004, când prin Hotărârea de Guvern 103,  devenită lege un an mai târziu, fostele datorii ale Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia au fost preluate de Societatea de Închidere şi Conservare a Minelor (ICM). S-au creat astfel patru entităţi: SNLO şi complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova. ICM trebuia să încaseze datoriile de la toate cele patru entităţi şi apoi datoria să o transforme în acţiuni pe care le transfera la Ministerul Economiei şi Comerţului. Astfel, statul rămânea majoritar. Numai că datoriile nu au mai apucat să fie transformate în acţiuni care să revină tot statului.
În loc să se ocupe de transformarea datoriilor în acţiuni, Manţog, pus, evident, de Marin Condescu, a declanşat procedura de insolvenţă a ICM, primul pas în falimentul societăţii. Astfel, Mantog pe atunci secretar de stat, a cerut, în numele MEC, deschiderea procedurii de reorganizare judiciară a societăţii ICM. Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării in Industrie a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Administraţie al ICM, care a avut altă opinie decât Manţog: datoriile complexurilor energetice se află în grafice şi vor fi recuperate reeşalonat.
Între timp, pe rolul instanței e judecată a Tribunalului Gorj a apărut un proces între ARC Târgu-Cărbuneşti şi CNLO, prin care societatea îi cerea companiei miniere suma de 6 miliarde de lei vechi pe care i-o datora. Pe parcursul procesului, CNLO a achiatat o parte din datorie, însă, la un termen de judecată la care patronul firmei nu s-a prezentat, avocata a solicitat falimentul societăţii de închidere a minelor. Între timp, şi firma ARC Târgu-Cărbuneşti este declarată falimentară, iar BNP a devenit lichidatorul judiciar al Societăţii de Închidere şi Conservare a Minelor.
Un alt lucru ce ridică semne de întrebare este și faptul că actul prin care Finanţele din Gorj, principalul creditor al ICM, comunica datoriile a fost trimis în termen de la instituţie, dar nu a ajuns la dosar decât după ce instanţa pronunţase falimentul. Pentru că aveau de recuperat datoriile, Direcţia de Finanţe ar fi cerut reorganizarea judiciară, iar acest lucru încurca foarte mult planurile BNP Consult de a pune mâna pe acţiunile complexurilor energetice şi de a controla energia pe piaţă.
Astfel, peste noapte, firma Mădălinei Berbecel a ajuns deţinătoarea spaţiului de la etajul 4 din clădirea SNLO, un sediu în care funcţiona ICM. Cum s-a întamplat acest lucru, doar organele de cercetare pot afla.
Mai mult, la o întâlnire recentă cu un oficial al Ministerului Economiei, Marin Condescu a declarat: „Nu ştiu pe cine interesează pe cine f.. eu. Se tot leagă de un sediu care aparţine Mădălinei Berbecel. Aflaţi că acest sediu (n.r. cel de la SNLO) aparţine unui deputat USL, domnului Ion Cupă. Dacă vreţi scandal în Guvern, nu aveţi decât să promovaţi acest scandal, dar eu cred că nu e bine”.
În replică, deputatul Ion Cupă a lămurit lucrurile, spunând că nu mai este nici o legătură între el și acel sediu. „La data când domnul Condescu a promovat o astfel de discuţie, soţia mea era acţionară la televiziunea Realitatea de Gorj împreună cu Mădălina Berbecel, care avea un contract de închiriere cu altă firmă ce deţinea etajul 4 de la SNLO. Imediat ce am aflat că se foloseşte numele meu şi se încearcă murdărirea imaginii, soţia mea s-a retras din firmă. A ieşit din societate acum o lună, o lună şi jumătate. Nu vrem să avem de a face cu astfel de scandaluri. Deci nu deţin niciun sediu, am auzit şi eu despre discuţia în care s-ar fi folosit numele meu. Nu vrem să fim implicaţi în scandaluri”, a declarat Ion Cupă. Detalii, aici.
 
 

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *