Complicitate PENALĂ! Blocul cu trei etaje, construit în zona industrială a Tg-Jiului, are ca fundament o serie de acte falsificate de șefa de la Urbanism, Ermina Pasăre!
Complicitate PENALĂ! Blocul cu trei etaje, construit în zona industrială a Tg-Jiului, are ca fundament o serie de acte falsificate de șefa de la Urbanism, Ermina Pasăre!
Investigatii15 martie 2021

Din punct de vedere urbanistic, municipiul Tg-Jiu arată dezastruos, cu blocuri între case, cu imobile construite ilegal, până în buza trotuarelor, chiar în zona de protecție a obiectivelor culturale, cu zone în care regimul de înălțime a fost sfidat de interesele unor dezvoltatori imobiliari, cu aprobarea șefilor compartimentelor de specialitate din primăria orașului.

La o privire de ansamblu, situația este de-a dreptul penală, însă organele judiciare nu se sesizează nici măcar atunci când autorizațiile de construire, fundamentate pe documente falsificate ori pe temeiuri nelegale, sunt anulate de instanțele de judecată.

Dimensiunea penală a acestei situații a atins apogeul, anul trecut, când printr-o serie de documente în care s-au făcut adnotări cu pixul chiar de șefa Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Tg-Jiu, municipalitatea a autorizat, printr-o substituire de semnături cel puțin dubioasă, construirea unui bloc cu trei etaje, în zona industrială de Nord a orașului în care, potrivit Planului Urbanistic General aflat în vigoare, funcțiunea de locuire este exclusă.

”Spații locative” – sintagma penală

În 31 iunie 2019, societatea Humintrade SRL Tg-Jiu a obținut autorizație în vederea construirii unui ”imobil spații tehnice, spații depozitare, birouri și spații de cazare P+3, împrejmuire teren”, pe strada Islaz din Tg-Jiu, în zona Liceului nr.5.

Firma aparținea, la acel moment, ieșeanului Laurențiu Paul Herghelegiu, care deținea 25% din părțile sociale, restul fiind în proprietatea unei alte societăți, Euraida SRL, al cărei asociat unic este Mugurel Surupăceanu, fost prefect și deputat PSD de Gorj.

Din cuprinsul documentației tehnice nr.15/2019, rezultă că, față de documentația depusă inițial, pentru obținerea autorizației, au fost adăugate o serie de documente care ”se referă doar la modificări interioare, modificări ale fațadelor și modificare a destinațiilor”, potrivit unei constatări a Poliției Locale.

Practic, era vorba despre recompartimentări interioare, în garsoniere și apartamente, prevăzute cu balcoane, ca în final, modificarea destinației să deconspire faptul că totul a fost făcut cu premeditare.

Asta rezultă și din faptul că, ulterior, s-au schimbat proprietarii imobilului, mai exact, cele două corpuri ale blocului au devenit proprietatea Eurotulip SRL, deținută, integral, de același Mugurel Surupăceanu.

Această firmă a reușit să autorizeze, în data de 3 noiembrie a anului trecut, schimbarea temei la construcție, în timpul execuției, din ”imobil cu spații tehnice, spații de depozitare, birouri și spații de cazare P+3, în imobil cu spații locative (?!) și spații de cazare pentru personal angajat și împrejmuire”.

Trebuie remarcat faptul că, după mai bine de un an de la obținerea autorizației inițiale de construire, apare sintagma ”spații locative”, asta în condițiile în care potrivit Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Tg-Jiu, aflat în vigoare din 1995, acel bloc a fost construit pe un teren arabil aflat în zona de Nord a orașului, adică într-o zonă industrială, după cum a constatat și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Mai mult, conform Regulamentului local de urbanism, utilizările permise în acea zonă sunt doar ”unități industriale și funcțiunile complementare admise”, iar în PUG există mențiunea expresă ”funcțiunea de locuire fiind exclusă”, ca să fie eliminată orice interpretare în acest sens.

Cine pentru cine semnează

Ignorând, în totalitate, toate normele reglementate prin acte ale administrației publice locale, Ermina Taviana Pasăre, șefa Serviciului Ubanism din Primăria Tg-Jiu, a vizat o documentație a cărei legalitate ar trebui verificată de niște organe judiciare zdravene la cap, care au ca misiune înfăptuirea justiției.

Autorizația de construire obținută de Eurotulip SRL a fost emisă în baza unui certificat de urbanism profund ilegal, în care au fost făcute adăugiri cu pixul, de către Ermina Pasăre, și este semnat printr-o morișcă de substituiri extrem de dubioasă.

În acel document, emis la 26 iunie 2020, se poate observa o completare, făcută cu pixul, de către șefa Serviciului Urbanism, la mai bine de două luni de la eliberarea certificatului, pe 3 septembrie, prin care este introdusă sintagma ”spații locative”.

Acea adnotare întrunește, în mod evident, elementele constitutive ale infracțiunii de fals în înscrisuri, așa cum este prevăzută în Codul penal.

Acest lucru a fost posibil pentru că întreaga documentație nu poartă mențiunea ”vizat spre neschimbare”, adică orice act se poate înlocui, oricând, cu un altul care să-l avantajeze pe dezvoltatorul imobiliar, ca să dea o aparență de legalitate sau să acopere eventuale încălcări ale legii.

Concret, acea adnotare schimbă, în totalitate, lucrurile în favoarea firmei care edifică acel bloc, dar îi poate trimite în fața organelor judiciare pe toți cei care au semnat acel certificat de urbanism.

Ciudat este că din cele cinci semnături, doar una aparține persoanei înscrise pe document. Astfel, în locul primarului Marcel Romanescu a semnat fostul viceprimar Adrian Tudor, în locul secretarului general al municipiului, Grigore Jianu, a semnat șeful Serviciului Juridic,  Constantin Răduțoiu, în locul persoanei cu atribuții de arhitect șef, Lucian Paraschivu, a semnat șefa de la Urbanism, Ermina Pasăre, iar în locul ei, ca șef serviciu, a semnat o altă angajată a primăriei.

Perseverență infracțională, la Urbanism

Când au realizat că ar putea apărea probleme de ordin penal sau cu recepționarea blocului, în cazul în care lanțul relațional s-ar rupe undeva în cadrul Primăriei Tg-Jiu, iar investiția ar fi compromisă și investitorul ar pierde în jur de 1,5 milioane de euro, la o săptămână după eliberarea autorizației de construire, Serviciul Urbanism a emis un nou Certificat de urbanism.

Cel mai probabil, noul certificat a fost luat cu copy-paste după cel inițial, eliberat societății Humintrade SRL, pentru că, din nou, apare tăiat numele firmei și scris, de Ermina Pasăre, cu pixul, numele Eurotulip SRL. Documentul a fost emis pe 10 noiembrie 2020, iar, în titlu, scopul acestuia este ”imobil P+3 cu spații comerciale, locuințe și birouri pentru personal angajat”.

Ca și în cazul adăugirii din primul certificat de urbanism, se poate observa, vag, parafa secretarului general al municipiului, Grigore Jianu, ”certifică semnătura funcționarului”, și semnătura acestuia.

În cuprinsul certificatului de urbanism, însă, emitentul se afundă, din nou, în sfera penală, și menționează cu totul altceva: ”poate fi utilizat în scopul declarat pentru obținerea autorizației de construire imobil P+3 cu spații comerciale, spații de cazare și birouri pentru personal angajat”.

Șefa Serviciului Urbanism a apelat la un nou tertip pentru a salva investiția firmei Eurotulip SRL, în cazul în care recepția s-ar bloca: eventualii cumpărători ai garsonierelor și apartamentelor din cele două corpuri de bloc trebuie să devină, mai întâi, angajați, de formă, ai societății, și mai apoi proprietari!

Potrivit reclamelor de pe internet, cele două corpuri de bloc cuprind 77 de garsoniere și apartamente, iar dezvoltatorul se laudă că acestea vor fi finalizate și predate proprietarilor în această vară.

În reclamă nu a fost inserată mențiunea cu privire la recepția imobilului care, dacă va fi efectuată de municipalitate, în condițiile expuse mai sus, există posibilitatea demarării unor cercetări extinse cu privire la legalitatea acesteia.

Instituția care a verificat dacă documentația a fost emisă cu încălcarea legislației este Inspectoratul de Stat în Construcții și, potrivit unei constatări, au fost depistate ”neconformități care nu au impactat legalitatea emiterii autorizației de construire, pentru care au fost dispuse măsuri cu termen”.

Întreaga situație generează o întrebare legitimă: cum se respectă autorizația de construire, în contextul în care firma care deține imobilul a scos deja la vânzare garsonierele și apartamentele?

Cum șefa de la Urbanism din Primăria Tg-Jiu și șeful Inspectoratului Județean în Construcții Gorj, Camil Buzerea, se află într-un cerc relațional și de interese cu constructorii și dezvoltatorii imobiliari din județ, vor face în așa fel încât totul să fie bine.

În loc de concluzii

În acest context, singura instituție care poate cere anularea autorizației de construire este chiar Primăria Municipiului Tg-Jiu, în baza art.1, alin.6 din Legea contenciosului administrativ.

Tabloul complet al acestei situații întărește ideea că municipalitatea nu este preocupată pentru adoptarea unui nou PUG, pentru a nu perturba interesele unor dezvoltatori imobiliari din Tg-Jiu, fiind în joc milioanele de euro ale acestora. Ba mai mult, chiar din interiorul primăriei le este acordată consultanță pentru a eluda legea. 

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *