Mărinică Dincă, senator de Dolj: „Dacă nu exportă energie, CEO poate să fie închis“
Mărinică Dincă, senator de Dolj: „Dacă nu exportă energie, CEO poate să fie închis“
Ultra - Scurte7 iunie 2013

Senatorul de Dolj Mărinică Dincă a vorbit despre problemele cu care se confruntă CE Oltenia, menţionând că s-ar putea pune lacătul pe complex în cazul în care nu se demarează procedurile de export de energie. Planul Naţional de Acţiune pentru Energii Regenerabile (PNAER), întocmit în baza Directivei 2009/28/CE privind promovarea energiei din surse regenerabile – luând în calcul producţia realizată din aceste surse în decada 2010-2020 şi numărul de certificate verzi alocate – va duce la costuri de 10 miliarde de euro, se arată într-o analiză întocmită de senatorul Mărinică Dincă, costuri ce vor fi suportate de consumatori: populaţie, industrie, instituţii.

Avântul luat de energia regenerabilă va avea trei efecte în lanţ, după cum descrie senatorul Dincă. „În primul rând se vor închide marii producători industriali, care nu vor putea face faţă preţului la energie. Şi, vă daţi seama, vor fi dintre cele mai grave efecte la nivel macroeconomic şi social, pentru că lumea va rămâne pe drumuri. Implicit va scădea consumul de energie şi se vor închide producătorii de energie pe cărbune, în speţă CEO, care are cea mai scumpă energie la ora actuală. Va urma creşterea cheltuielilor pentru populaţie şi înrăutăţirea nivelului de trai“, e de părere democratul Dincă.
În opinia lui Dincă, soluția salvatoare este exportul de energie. „Dacă nu găsesc varianta să exporte lucrurile sunt sumbre. Gândiţi-vă doar la faptul că acum se mai munceşte doar 4 din 5 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% a salariilor. Dacă se merge în acelaşi ritm, în curând se va munci 2 săptămâni şi 2 se va sta. De la 1200 MW s-a ajuns la 300 MW, deci producţia a scăzut de patru ori. Au pierdut 900 MW într-o lună. Dacă nu se apucă de export, există posibilitatea ca CEO să fie închis.“, atenţionează parlamentarul craiovean. Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.