Mii de mineri au cerut demisia lui Ciurel. Protestul de mâine, anulat
Mii de mineri au cerut demisia lui Ciurel. Protestul de mâine, anulat
Ultra - Scurte30 mai 2013


Astăzi la ora 12 a început mitingul organizat de FNME împotriva conducerii CE Oltenia. Câteva mii de mineri au plecat de la Interex, în marş de protest, înspre Piața Prefecturii, scandând „Joi Ciurel!”. Marin Condescu a anunțat că se vor opri şi la sediul gigantului energetic de lângă gară, abătându-se astfel de la traseul anunţat iniţial.
Începerea ploii nu a reușit să stingă furia minerilor. „Călinoiu şi Ciurel, falimentul Gorjului!” şi „Jos hingherul şef!” erau mesajele purtate de protestatari. Pe masură ce se apropiau de sediul CEO, coloana de protestatari, condusă de Marin Condescu, Constantin Mitrescu și Marin Golea a început să ceară demisia managerului privat al complexului energetic. „Ciurel, uită-te, ora ta se-apropie!”, striga mulţimea.
Ajunși în fața sediul de 1,5 milioane de euro cumpărat de Ciurel în plină criză a companiei, care era păzit de jandarmi, minerii au asteptat minute bune ca acesta să iasă și să le vorbească, așa cum a promis, scandând ”Să vină Ciurel!”, „Unde este voinicul de Ciurel” și „De ce are nevoie de protecţia jandarmilor”. Văzând că acesta nu îți face apariția, protestatarii au decis să îşi continue marşul spre sediul Diviziei Miniere din centrul oraşului.

Laurențiu Ciurel: ”Nu recunosc acest protest, pentru că nu a fost declanşat un conflict de muncă

 
După plecarea minerilor, Laurențiu Ciurel a declarat că are informaţii de la forţele de ordine că este vorba de 1.800 de protestatari, și că mulţi dintre ei nu sunt angajaţi ai CEO, ci de la firmele sindicatelor sau „oamenii lui Dan Diaconescu”. Acesta a adăugat că nu a ieşit în faţa minerilor pentru că a aşteptat ca o delegaţie a protestatarilor să urce să discute cu el. Mai mult, Ciurel a susţinut că nu recunoaşte acest protest, pentru că nu a fost declanşat un conflict de muncă.

Ion Ruşeţ: ”Ciurel are în plan 7000 de concedieri”

 
În jurul orei 13.30, salariații CEO au ajuns în Piața Prefecturii, unde îl asteptau în continuare pe directorul Laurenţiu Ciurel. Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele FNME, a luat cuvântul, spunându-le oamenilor că în planul de management al lui Ciurel se vorbeşte de două mii de concedieri pentru început, de alte cinci mii ulterior şi că se va ajunge la 7.000 de concedieri. ”CE Oltenia are o conducere incompetentă” a precizat Rușeț, adaugând că acest protest este un moment de solidaritate care nu s-a mai întâlnit în acest decediu.

Nicolae Bădița, preşedintele sindicatului Lupoaia, le-a mulțumit minerilor pentru că au venit în număr mare să-şi apere locurile de muncă. Bădiţa a cerut repornirea termocentralei Işalniţa şi deblocarea bazinului minier Motru, criticând politica ANRE, care aplică regulile economiei de piaţă secvenţial. „Sunt producători de energie termo mai scumpi care au loc pe piaţă, iar grupurile CEO stau oprite”, a susținut Bădiţa.

Constantin Mitrescu: ”Jos Călinoiu, Jos Ciurel!”

 
Constantin Mitrescu, preşedintele Energia Rovinari a spus că pentru prima dată în istorie, termocentralele din Oltenia au fost oprite două săptămâni. „Condiţiile de piaţă şi cele meteo nu sunt diferite faţă de anul trecut. Acum este vorba de incompetenţa conducerii. Cerem demisia lui Ciurel şi Răuţ”, a declarat acesta. Mulțimea a explodat și huiduielile s-au amplificat când Mitrescu l-a pomenit pe Călinou. „Acest Călinoiu spune că minerii şi energeticienii să îşi imagineze cum este să trăiască cu salarii de 1.000 de lei, că e mai bine decât fără loc de muncă. Jos Călinoiu, Jos Ciurel” a încheiat liderul de sindicat.

Marin Condescu: ”Ciurel trebuie să plece, nu să vină. Vom intra în grevă generală.”


Ultimul care a luat cuvântul a fost președintele FNME, Marin Condescu. „Dacă vom  continua în ritmul acesta, în cel mult două luni vom fi în insolvenţă. Dacă luni nu se va schimba nimic, ne vom întoarce mult mai mulţi aici. Vom intra în grevă generală. Complexul Energetic Oltenia l-aţi făcut dumneavoastră. Nu-i lăsăm să îl distrugă. Niciun dictator care s-a pus împotriva oamenilor nu şi-a dus planul la capăt. Aţi văzut sediul pe care l-au făcut din banii dvs., în care s-au ascuns ca şobolanii? Nu are rost să îl mai aşteptăm pe Ciurel să vină, nu vreau să vă îmbolnăviţi de la statul în ploaie. Ciurel trebuie să plece, nu să vină”, a spus Condescu.
În jurul orei 14.00, sindicalistul Cristi Fluerătoru le-a spus oamenilor să se grupeze pentru a merge spre mijloacele de transport. Protestul de vineri nu va mai avea loc, se aşteaptă vizita ministrului Niţă luni, iar următorul protest de amploare va fi în prima zi de concediu fără plată, adică pe 7 iunie. „Nu am reuşit să învingem trufia şi aroganţa lui Ciurel”, a fost concluzia lui Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedinte FNME.
Ciurel a ajuns în Piața Prefecturii, pentru a ”sta de vorbă”  cu minerii la câteva minute după ce piaţa s-a golit, acesta declarând presei că acțiunea de protest a fost una ilegală. „Dacă au considerat că nu a fost respectat contractul colectiv de muncă, trebuia să se adreseze instanţei de judecată”, a spus Ciurel. Întrebat de Marin Condescu de ce consideră că protestul a fost ilegal, Ciurel a ales să plece, explicându-le ziariştilor că nu are de ce să mai vorbească cu Marin Condescu, deoarece acesta nu mai reprezintă demult sindicatele.
 

6 COMENTARII
 • dex/lex 30.05.2013 la ora 17:47 pm
  Uitati-va la astia care fac mitingul,ca numai mineri nu sunt.Adevaratii mineri muncesc,trantorii,care doar intorc niste hartii de pe o parte pe alta,fac si desfac in colaborare cu mafia sindicala condusa de Condeescu,afacerile necurate din CEO.MANIPULARE,fratilor,iar prostimea musca!!!!
 • COSTICA 30.05.2013 la ora 21:00 pm
  OARE NU SE SESIZEAZA NIMENI CA MINERII NU AU MAI IESIT IN STRADA SAU SA FACA O GREVA DE FOARTE MULTI ANI SI IN TOT ACEST TIMP ATAT TERMOCENTRALELE CAT SI SNLO AU TOT FACUT RESTRUCTURARI SI TOTUSI MINERII NU AU IESIT IN STRADA SI AU INTELES CA ESTE NECESARA RESTRUCTURAREA DAR ACUM SE PARE CA STILUL DE MARE INGAMFAT COMMBINAT CU O CRASA INCAPACITATEA MANAGERIALA A CUPLULUI CIUREL +RAUT AU DUS LA DISPERARE MINERII SI IA UITE URMAREA . DECI DACA CIUREL A REURIT DUPA ATATIA ANI MINERII IN STRADA INSEAMNA CA E MAI BINE SA PLECE DECAT SA ARUNCE IN AER SI CEO SI GORJUL
 • VASI 30.05.2013 la ora 22:05 pm
  Daca privim in ansamblu ce s-a intamplat de cand a fost numit dl. Ciurel, puem sa vedem mai multe lucruri facute si care nu au convenit sindicatelor. Vedem zilnic cate sute de miliarde, chiar mii, au fost sifonate de asa zise firme ale sindicatelor. De fapt au fost firme ale liderilor de sindicat, in special din minerit. Acest jaf a inceput sa se stopeze. Spun ca a inceput pentru ca inca nu au fost reziliate toate contractele acestora, insa din cate se pare jaful va fi oprit total pana la sfarsitul acestui an. Oalta directie in care a lovit in sindicate incercand sa reduca jaful sindical il reprezinta salariile , telefoane, deplasari , masini de lux si alte multe facilitatii care au fost taiate.Refuzul de a platii 6,5 la mie din fd. de salarii catre sindicate, reprezinta o alta lovitura. Toate acestea reprezinta adevarata cauza a protestului dupa 10 ani, pentru ca 10 ani nu a avut nimeni curajul sa opreasca sau sa limiteze jaful.
 • Guvernul Ponta continua sa "creeze 01.06.2013 la ora 2:18 am
  [...] de partea lui Ciurel (Domino, Gorjexclusiv), de partea lui Condescu (oarecumPandurul şi GorjNews). Nu cunosc bătăliile de culise din Gorj, e doar ce-am văzut din [...]
 • Guvernul Ponta continua sa "creeze 01.06.2013 la ora 2:20 am
  [...] de partea lui Ciurel (Domino, Gorjexclusiv), de partea lui Condescu (oarecumPandurul şi GorjNews). Nu cunosc bătăliile de culise din Gorj, e doar ce-am văzut din [...]
 • Marele ne-mister cu demonstraţiile mine 01.06.2013 la ora 8:05 am
  [...] de partea lui Ciurel (Domino, Gorjexclusiv), de partea lui Condescu (oarecum Pandurul şi GorjNews). Nu cunosc bătăliile de culise din Gorj, e doar ce-am văzut din [...]
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *