Neregulile de la Minprest, cercetate de parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj
Neregulile de la Minprest, cercetate de parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj
Ultra - Scurte10 iunie 2013

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a început cercetarea penală privind neregulile de la societatea prestatoare de servicii Minprest Serv SA, din subordinea Complexului Oltenia, descoperite în urma unui control al Camerei de Conturi. Principalele nereguli semnalate în raport vizează un circuit de compensare, un salariu încasat fraudulos şi reparaţiile unor maşini personale din banii societăţii. De departe, „grosul” afacerilor păguboase dela Minprest îl constituie contractele derulate cu firma TPSUT Mehedinţi.
Inspectorii au descoperit în urma controlului efectuat în noiembrie 2012 că, în perioada 2009-2011, firma mehedinţeană a încheiat cu Minprest opt contracte pentru închirierea de utilaje, de fiecare dată fiind vorba de aceleaşi echipamente, valoarea acestora fiind de 12.893.320 de lei, adică peste 3 milioane de euro. Contractele au fost încheiate doar pentru a introduce fraudulos firma TPSUT într-un circuit de compensare. După semnarea contractelor, TPSUT emitea facturi, iar Minprest le accepta la plată, deşi nu avea nicio obligaţie. La doar câteva zile, Minprest decidea că nu-i mai trebuie utilajele şi storna facturile. Problema este că în contracte erau prevăzute anumite penalităţi dacă Minprest renunţa la închiriere înainte de termen. De fiecare dată, societatea a achitat aceşti bani, semn că totul a fost o acţiune concertată. În total, din cele opt contracte încheiate cu TPSUT Mehedinţi, s-au adunat 237.440 de lei.
Verificările celor de la Camera de Conturi au indicat, pentru început, trei persoane care ar putea fi vinovate de comiterea faptelor menţionate mai sus. În primul rând, Elena Vintilescu, pentru că a acceptat să plătească penalităţile pentru contractele cu firma TPSUT Mehedinţi fără ca aceste documente să fi fost vizate de necesitate, realitate, oportunitate şi legalitate. De asemenea, mai este vizat Dumitru Corcoveanu, director economic la societate, care a dat viza de Control Financiar Preventiv, ca şi când toate documentele, respectiv contractele şi plata penalităţilor, ar fi fost în deplină legalitate. Nu în ultimul rând, este vizat Cosmin Digulescu, şef birou financiar, care avea obligaţia să anunţe Institutul de Management şi Informatică (IMI), cel care gestionează circuitele de compensare la nivel naţional, despre intrarea TPSUT Mehedinţi în afaceri cu Minprest. Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *