Parlamentarii gorjeni, păreri împărțite în privința modificării legii ANI
Parlamentarii gorjeni, păreri împărțite în privința modificării legii ANI
Ultra - Scurte14 august 2013

Parlamentarii au părerei diferite când vine vorba despre modificarea legii ANI, care, în acest moment, îi declară incompatibili în condiţiile în care fac parte din structurile de conducere ale societăţilor ce prestează servicii publice.  Mai mult, chiar și unii paramentarii USL cred că primarii au interese ascunse în condiţiile în care activează în consilii de administraţie fără să fie remuneraţi.
Cu toate că o cincime din primarii din România se află în incompatibilitate din cauză că fac parte din structurile de conducere ale societăţilor care prestează servicii publice, foarte puțini parlamentari gorjeni sunt de partea primarilor.
„Sunt şi primarii îndreptăţiţi să protesteze, pentru că s-au dat legi fără să se gândească. În timp ce o lege le cere să facă parte din consiliile de administraţie de la diferite societăţi, alta vine şi îi declară incompatibili. Dacă 1200 de oameni au încălcat legea, înseamnă că legea este proastă. Nu toţi sunt infractori. Avem o lege deficitară care trebuie revizuită. Trebuie făcută o lege care să specifice foarte clar ce au voie să facă şi ce nu au voie să facă primarii. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate are dreptate, iar noua lege nu va avea efecte retroactive”, a declarat Dian Popescu, senator USL.
De partea primarilor incompatibili se află și deputatul PSD Mihai Weber, care crede că acțiunea ANI este una de natură politică.
„Primarii au reprezentat legitim primăriile. Ar trebui adus un amendament la lege. Nu cred că ar trebui să existe incompatibilitate de la public la public. Este o situaţie nemaiîntâlnită. În plus, e foarte ciudat că legea s-a aplicat tocmai acum, când foarte mulţi primari USL se găsesc în această situaţie. Legea ANI a existat de foarte mult timp şi mă întreb de ce nu s-a aplicat până acum? Nu cred că este corect să suporte atâţia oameni. După părerea mea, există un scop pentru care legea ANI s-a aplicat tocmai acum”, a declarat Weber.
Un senator USL care nu crede că leagea ANI ar trebui schimbată este conservatorul Tudor Barbu, care îi acuză pe primari de faptul că au interese ascunse în condiţiile în care activează în consiliile de administraţie fără a fi remuneraţi. De aceeași părere este și deputatul PP-DD Niculina Mocioi, care este de părere că ă useliştii susţin modificarea legii ANI pentru a-şi apăra primarii.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, este, însă, alături de primari,  considerând că legea trebuie revizuită. „Corect ar fi să nu existe astfel de situaţii. Faptul că, la un an de mandat, aleşii locali sunt puşi în situaţie de incompatibilitate în condiţiile în care trec printr-un filtru legal în momentul depunerii mandatului, acest lucru dovedeşte că legea ANI este ambiguă. Cred că ar trebui revizuită o astfel de lege, bineînţeles în baza unor analize serioase, iar acolo unde se constată neconcordanţe să se facă modificări”, a declarat Ion Călinoiu.
Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *