Primarii gorjeni, luați pe nepregătite de legea privind maidanezii: ''Să-mi dea bani şi le pun şi papion la gât!''
Primarii gorjeni, luați pe nepregătite de legea privind maidanezii: ''Să-mi dea bani şi le pun şi papion la gât!''
Ultra - Scurte16 septembrie 2013

Primarii gorjeni au fost luați pe nepregătite de noua lege privind câinii maidanezi, mulți spunând că nici măcar nu au adăposturi în care să îi țină, și nici nu au posibilitatea să contruiască, din cauza lipsei de fonduri pentru așa ceva.
Un bun exemplu în acest caz este primarul din Turceni, Dumitru Gâlceavă, care va trebui să colaboreze cu autorităţile din oraşele mai mari pentru a prelua câinii comunitari din oraş, dat fiind faptul că nu există fonduri la bugetul local pentru înfiinţarea unui adăpost.
”Am încercat şi anul acesta să construiesc un padoc, însă unul ca să poată fi autorizat sanitar pentru 50 de locuri. Valoarea de proiect dată de proiectant e în jur de 40 de miliarde de lei. Este o sumă destul de mare, n-am identificat fonduri anul acesta, poate anul viitor. Asta pentru că gestionarea câinilor fără stăpân nu se poate face fără a avea un padoc autorizat. Încercăm să facem un contract momentan cu Târgu Jiu sau cu Craiova şi să folosim padocurile lor. Plătim către dumnealor să-i prindă şi să-i ia de aici şi după aceea să facă procedura mai departe. Chiar vroiam să discut cu domnul director de la Termocentrală şi acolo sunt destul de mulţi câini şi mă gândeam că poate reuşim să facem un adăpost împreună. Mă conformez legii, vă spun că şi cetăţenii aşteaptă să scape de ei, sper să apară totuşi un ONG, pentru că până la urmă este soluţia cea mai creştinească, ca aceşti câini să fie adoptaţi”, a declarat Gâlceavă.
Probleme sunt și la Târgu Cărbunești, unde primăria are un adăpost cu 70 de locuri, insuficient însă pentru cei peste 300 de câini maidanezi ce trăiesc în oraș.
„În adăpostul special amenajat avem în jur de 45 de căţei. Se cheltuiesc vreo 700 milioane pe an atât cu cei care îngrijesc, cu mâncarea câinilor, cu supravegherea, cu toate condiţiile care sunt acolo. Când legea se va publica ne vom supune şi noi ca toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării. Problema este că din acest buget local ce poţi să faci, că nu-i gumă de mestecat ca să-l lungeşti? Trebuie să am şi o şcoală ca lumea şi un act de sănătate şi un drum făcut din bugetul local. Să-mi dea bani şi le pun şi papion la gât. Profit de faptul că începe şcoala şi o să le propun copiilor să-i adopte. Cu siguranţă, vor fi adoptaţi într-un  procent destul de mare. Normal şi corect ar fi să primim nişte bănuţi să gestionăm elegant şi această speţă”, a spus primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu.
Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *