Primarii USL din Gorj cer insolvența Guvernului Ponta
Primarii USL din Gorj cer insolvența Guvernului Ponta
Ultra - Scurte23 august 2013

Primarii USL din Gorj, alături colegii lor din peste 2800 de comune, ce fac parte din Asociaţia Comunelor din România, au demarat prima formă de protest împotriva guvernării Ponta, sătui fiind de promisiunile făcute și rerespectate. Primarii de comune se plâng că sunt obligaţi de guvern să colecteze „impozitul pe veniturile din activităţi agricole”, în condiţiile în care toţi banii se duc la bugetul central, iar la primărie nu rămâne nimic.
„Este un document de poziţie semnat de către toţi membrii ACoR împotriva măsurilor luate în ultima perioadă de Guvern. Acest document de poziţie este valabil pentru toate unităţile administrativ-teritoriale, chiar dacă a fost iniţiat de Asociaţia Comunelor”, a declarat Gheorghe Cîrstea, primarul de la Hurezani şi  preşedintele ACoR Gorj, cu privire la protestul demarat.
Nemulțumit este și primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, care acuză Guvernul că prin Ordonanţa de Urgenţă 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale se loveşte în administraţia publică locală, cu precădere în comune.
„Guvernul ar trebui să intre în insolvenţă, nu primăriile. În condiţiile în care se aprobă o investiţie, în hotărâre se spune că Guvernul este obligat să asigure fonduri. În condiţiile în care nu trimite banii, Guvernul ar trebui să intre în insolvenţă”, a declarat Ion Ciocea, primarul de la Bustuchin şi prim-vicepreşedintele ACoR Gorj.
De asemenea, primarii se consideră “desconsideraţi în forma cea mai brutală şi înaltă cu putinţă, la nivel de lege”, deoarece nu pot conduce Comisia locală pentru inventarierea terenurilor.
Primarii sunt nemulțumiți și de legea ANI privind incompatibilitatea. Astfel, la punctul nouă al documentului înaintat premierului Victor Ponta şi ministrului de Justiţie, Asociaţia Comunelor cere „eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, în sensul că aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi exercita prerogativele de reprezentaţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale în cadrul unor entităţi care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice şi a celor juridice din colectivităţile locale respective, actualele reglementări, depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate”.
Primarii avertizează Guvernul de faptul că nu se vor mai implica în organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei şi a alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale în cazul în care, până pe data de 27 august, nu vor primi răspuns de la Victor Ponta.
Detalii, aici.
 

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *