Proiectul Getica CSS, în valoare de 1 miliard de euro, abandonat de CEO
Proiectul Getica CSS, în valoare de 1 miliard de euro, abandonat de CEO
Ultra - Scurte21 august 2013

Proiectul demonstrativ de la Sucursala Turceni, Getica CCS România, de captare şi stocare a carbonului, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, a fost abandonat, a anunțat Aurel Medințu, directorul Diviziei Energie din cadrul CEO. Acesta a mai ținut să precizeze că, de când deține funcţia de director, nu a auzit discuţii despre noi etape în acest proces.
Invetiția trebuia implementată la Turceni, la grupul 6, și ar fi asigurat folosirea cărbunelui pentru producerea energiei electrice cu emisii reduse de dioxid de carbon, chiar cu 85%. Proiectul presupune captarea a circa 1,5 milioane de tone de CO2 pe an si stocarea la mai mult de 800 de metri sub pământ, pe o rază de maxim 50 de kilometri  de Turceni. Operatorul de stocare va fi Romgaz, iar operatorul de transport va fi Transgaz. Ideea era să fie construite conducte care să transporte emisiile de carbon până la Ţicleni, unde urmau să fie construite depozite subterane.
România intrase în cursă cu termocentrala Turceni, cu sprijinul financiar al guvernului norvegian. În septembrie, în cursă mai rămăseseră zece proiecte, dar directorul Aurel Medinţu nu crede că acest proiect va fi implementat curând, pentru că la noi există un decalaj de resurse, menţionând că este posibil ca acest gen de tehnologie să fie implementată în Romania după ce la alţii funcţionează deja foarte bine. Medințu a dat exemplul instalaţiei de desulfurare pe care noi o implementăm pe blocurile energetice abia acum.
În plus, Medinţu spune că în proiectul de modernizare a grupului 6 nu se vorbeşte despre Getica CCS. „Singurul parametru în plus despre care se discută este NOx. Atât. Eu nu ştiu să fie făcut vreun studiu de fezabilitate sau ceva pe această temă“, a declarat Medinţu.
Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.